Fra håndbrudd til NM-gull

Jeg er Thelma Baatz Strandberg, 18 år, fra Kristiansand og jeg driver med stuping. Jeg stuper for Kristiansand stupeklubb og Norges stuplandslag. Jeg har flere medaljer fra norgesmesterskap og nordisk mesterskap i både junior og senior. I 2014 fikk jeg finaleplass i junior EM og deltok i junior VM. I år er jeg førsteårs senior, noe \[…\]

Førsteplass i Gran Canaria.

Jeg er Thelma Baatz Strandberg, 18 år, fra Kristiansand og jeg driver med stuping. Jeg stuper for Kristiansand stupeklubb og Norges stuplandslag. Jeg har flere medaljer fra norgesmesterskap og nordisk mesterskap i både junior og senior. I 2014 fikk jeg finaleplass i junior EM og deltok i junior VM. I år er jeg førsteårs senior, noe som vil si at jeg konkurrerer med alle over 18 år.

Jeg konkurrerer alle høyder, som inkluderer stup fra 1 meter og 3 meter svikt, og 10 meter plattform.

Opptur og nedtur

2015 for meg begynte fantastisk. Første stevnet klubben vår drar til hvert år er Pepsi Cup i Las Palmas, Gran Canaria, som er fra 9.-11. januar. I fem dager var det hardkjør mot konkurransene som begynte på fredagen, da jeg skulle stupe 3 meter sviktstup. Konkurransen gikk over all forventning og jeg endte opp med gull. Jeg var i superform og gledet meg kjempemye til konkurransen neste dag som var 10m, som er min beste høyde.

Her er jeg i aksjon på 3-meteren under trening før konkurransen.

Morgenen lørdag 10. januar kom jeg til anlegget, gikk oppover tribunen, og plutselig falt en hel rad av stoler ned, det var uheldigvis den raden jeg stod på og det førte til at jeg falt fremover. Turen bar så på sykehuset hvor jeg ventet i redsel på svar om at jeg aldri kunne stupe mer. Jeg var heldigvis ikke så uheldig, men hadde brukket et bein inne i hånda og måtte gå med gips i 4 uker.

Sju uker senere

Det har nå gått sju uker siden håndbruddet og jeg har fått trent i drøye tre uker opp mot NM-senior, som starter i morgen. Klubben var i forrige uke i Berlin på treningsleir. Jeg har slitt med redsel og smerter i hånda, men har klart å fått gjort nok stup til at jeg kan være med i mesterskapet. Hånda er ennå svak, men det er ikke noe litt teip ikke kan fikse!

De første treningene i AdO arena

De første treningene her i Bergen har jeg trent mest 3 meter, som er den første konkurransen i stevnet. Det var litt rusk her og der, men ble bedre etter hvert som jeg ble mer trygg på meg selv og omgivelsene. Vannet i stupbassenget er dødsvarmt, så det er ganske utmattende når man går rett fra stup til stup. Bortsett fra det er anlegget helt fantastisk og perfekt for stupidretten. Tørrtrenings-anlegget er det som er mest spektakulært i forhold til andre haller i Norge. AdO har trampoliner, stupebrett til tjukkas og grop, tumbling-gulv og basis-trenings muligheter, noe ingen andre haller i Norge har.

Mer fra stupingen på Gran Canaria.

NM-Konkurransene

Konkurransene i NM senior består av et forsøk og en finale. I forsøket er det 10 stup, hvor 5 er med begrenset vanskelighet (altså lette stup), og de 5 siste kan være så vanskelige man ønsker. Det er de 6 beste deltakerne i forsøkene som går videre til finalen. I finalen gjør man kun de 5 vanskelige stupene. Den som vinner finalen, vinner konkurransen. Dessuten blir alle forsøkene sammenlagt og det gis en Allround mester pokal for den med mest poengsum her. Også alle finalene blir sammenlagt, og vinneren her får pokalen for Beste utøver.

3 meter

3 meter forsøket gikk ganske bra, hvor jeg ledet etter de fem lette stupene, samt fikk ny pers på de. Etter de 5 vanskelige stupene endte jeg på 3.plass. Det siste stupet mitt er det vanskeligste i hele konkurransen og jeg bommet ganske mye på det, og ligger dermed ikke så langt bak 1.plassen, så jeg er fornøyd uansett.

I finalen ble det siste stupet mye bedre, og jeg endte på 2. plass.

Tårn (5m, 7,5m og 10m)

Forøket på tårn var helt utrolig bra, og jeg endte på en svært sterk 1.plass og svært mange poeng, noe som gjør at muligheten min for å vinne Allround er svært stor. Jeg er sykt fornøyd med presentasjonene mine i forsøket, siden de andre utøverne jeg sloss mot har vanskeligere stup enn meg, som gjør at de får mer poeng. Og jeg klarte fortsatt å få bedre poengsum! Jeg fikk karakteren 9 av 10 på et stup i konkurransen, noe bare én deltaker til fikk.

I finalen ble jeg nervøs og bommet stort på det håndstående stupet mitt og endte på 2.plass. Dette var spesielt surt.

1 meter

Forsøket på 1 m var sterkt preget av nervøsitet, noe som gjorde at jeg bommet på mange av de vanskelige stupene, noe min største motkandidat også gjorde. Dette førte til at jeg i hvert fall ville gjøre det bra og bommet igjen. Jeg klarte å skjerpe meg på de to siste stupene og klarte å dra inn 1.plassen etter forsøkene og også Allround mester-pokalen!

I finalen var spenningsnivået mitt perfekt, jeg var svært selvsikker og akkurat passe nervøs. Jeg presterte opp mot mitt aller beste og slo 2.plassen med hele 40p oeng, noe som nesten tilsvarer poengsummen til et stup. Jeg naila førsteplassen, klarte kvalifiseringskravet til EM senior og hentet inn såpass mange poeng at jeg klarte å endre opp med Årets utøver-tittelen også. Man kan mildt si jeg er utrolig fornøyd!