foto
Inngangshastigheten er essensiell
foto
Det er kraftige krefter ved målpassering.
foto
Teknikk er viktig under løpet
foto
De 3 beste i klassen ungdom gutter
foto
2 av de beste ungdommene i jenteklassen
foto
De 3 som kom nærmest idealtiden.

Mens Aleksander Aamodt Kilde suste ned til seier i utfor i Garmisch var flere voksne menn svært fokusert for å kvalifisere seg til NM finalen i vannsklie.

Ingen ting tydet på at vannsklie sporten er mindre viktig enn utforløperne i konsentrasjonen. Morten Dalhaug fra Vigeland vant med to hundredels margin.

Lørdag arrangerte Sørlandsbadet kvalifisering til NM finalen som arrangeres i Grottebadet i Harstad i midten av mars. Arrangementet ble innledet med en litt mer uoffisiell konkurranse der det var satt opp en gitt tid. Konkurrentene kjempet om å komme nærmest denne idealtiden. I overkant av 30 deltakere var med under konkurransen. De flest barn deltok under konkurransen med idealtid. Så ble klassene med ungdom gutter og jenter under 16 år avviklet.

foto
Marcus Foss er snar med å se på klokka og registrer at det ikke holdt til seier..

Under disse innledende konkurransene stod de voksne menn i fullt fokus og dyp konsentrasjon og ventet på sin tur. 13 menn og en dame stilte til start. Det ble kjørt fire runder der de seks beste aktørene gikk videre til en finalerunde. Det skal nevnes at noen av disse har vært og trent og testet formen.

Noe av kunsten under selve konkurransen er å ikke tappe seg for krefter. Det er en spesiell teknikk som trengs og vi skulle tro at massefarten hadde mest å si. Men under en tidligere konkurranse har tidligere verdensrekordholder i skiflyvning Johan Remmen Evensen bevist at ypperlig teknikk kan kompensere for god massefart.

Inngangsfarten er essensiell. Er denne for lav, har du ikke mulighet til å ta igjen tapt tid. Hovedsvingen i sklia som er nærmest 180 grader må fullføres uten at sentrifugalkraften vinner overhånd. Begynner kroppen å pendle taper en tid. Ellers gjelder det å ha minst mulig berøring med underlaget, det betyr at en spenner kroppen og stort sett er det bare hælene og skulderbladene som berører sklia.

foto
Martin Vatnedal i aksjon.

Marcus Foss fra Lyngdal og Morten Dalhaug fra Vigeland var begge blant de tre beste i fjor der også Marcus deltok i NM finalen i Skien. Disse to var favoritter. Martin Vatnedal og leder av Lyngdal I.L. Karl Morgan Hegelstad har begge deltatt tidligere uten å kvalifisere seg videre til finalen.

Etter de fire rundene var nevnte favoritter Marcus Foss og Morten Dalhaug henholdsvis nummer en og to. Gordon Dragland, en annen lokal deltaker, hadde tredje plassen. Det er skarp konkurranse og hundredelene er like viktige som i alpint utfor. I siste runde fosset Morten ned og perset og gikk forbi Markus med to hundredeler i den 60 meter lange sklia. Markus stod igjen på toppen som sistemann, men Morten sitt renn var uslåelig. Gordon beholdt sin 3. plass og de 3 har muligheten til å representere Sørlandsbadet under finalen i Grottebadet.

Kristin Furuholdt må nevnes som eneste kvinnelig deltaker og gikk seirende ut av dameklassen. Nevnte Karl Morgan Hegelstad, leder av Lyngdal I.L. må også gis ros som eneste deltaker som forbedret tiden sin gjennom alle rundene. Det er sterkt.