Flere nordmenn reiser hvert år til Spania for å konkurrere under Sunshine Tour. Drivenes er en av dem. Hun er både med som rytter på hesten Tiffany, og som groom.

Sunshine Tour i Spania er et populært reisemål for mange norske ryttere som vil ha internasjonal matching i varmere strøk. Hele stevnet varer fra 9. februar til 28. mars. Amalie Marki Drivenes har med seg den syv år gamle hesten Tiffany.

– Tiffany er noe grønn for alderen, men utrolig positiv og modig. Hun er ikke min hest, men det er min mamma og tante som har avlet henne. Jeg rir henne med tanke på fremtidig salg, og for at hun skal få mer erfaring. Så langt har det gått veldig bra, og vi har for det meste fått 0- og 4-feilsrunder opp til 1.30. Jeg er veldig fornøyd med rundene, og gleder meg til siste uken, forteller Drivenes.

– Umulig å følge med på alt

Selv om hun har reist mye på konkurranser i utlandet, er dette første gang hun er med på Sunshine Tour i Spania.

– Jeg hadde egentlig ikke så store forventninger, annet at jeg hadde hørt det var fint. Jeg ante ikke at det var så stort! Konkurransen her er også ekstremt mye tøffere enn hjemme i Norge. Rir du fort og feilfritt her ender man gjerne på 21. plass likevel, forteller hun.

– Hvordan ser stevnearenaen ut?

– Det er 20 arenaer samlet på en stevneplass. Det er veldig stort her, og ikke minst veldig fint. Banene har god størrelse, og varierer i form, bredde og underlag. De har både gressbaner og sandbaner, og samtidig med stevnet er det også banetreninger man kan ri. Det er helt umulig å følge med på alt. Det skal være plass til rundt 4000 hester her, og i tillegg til stevnearena er det eget supermarked, butikker, restauranter, kafeer, boder og et svært naturreservar med skog der vi kan ri på lange turer.

På området er det et naturreservat der Amalie Marki Drivenes og co kan ri lange turer. Foto: Privat

Hektiske dager

I tillegg til å ri hesten hun har med selv, jobber hun som groom for sprangstallen Lucky 7 under stevnet.

– Dagene er hektiske, først og fremst – også varierer det litt fra hverdag til stevnedag. Stevnedagene er det opp klokken 6, også går det slag i slag frem til kvelden. Jeg gjør alt fra fôring og vanlig stallarbeid, til longering, påsaling og noe ridning. Hverdagene mellom er heldigvis noe roligere, så da har jeg tid til å få gjort unna noe skolearbeid, og innimellom en tur til stranden, forteller hun.

Drivenes har nemlig med seg både studier og markedsføringsjobben sin til Spania.

– Når jeg ikke rir eller jobber som groom prøver jeg å få gjort litt skole, jeg har blant annet tatt en eksamen herfra. Jeg jobber også litt med markedsføring for et firma på kveldstid. Jeg liker å fylle dagene mine, legger hun til.

Reisen fra Lucky 7 i Ski til Sør-Spania tok fem dager, der transporten stoppet i Malmø, Nederland, Frankrike og nord i Spania.

– Hva er viktig å tenke på under en så lang tur?

– Det viktigste er at hestene får i seg nok væske, mat og så mye hvile som mulig når vi stopper. Veldig mange hester blir tynne på reisen, så vi prøver å fôre de godt på veien. De får blant annet mye høy på bilen. Hestene får mash og blir tilbudt vann på veien. Vi har også med mye gulrøtter for å få i hestene mer væske, forteller Drivenes, og legger til at mange stopp er en fordel slik at hestene får hvilt og mosjonert litt på veien ned.

Strenge tiltak

– Hvordan er det med koronarestriksjoner, både på turen og under stevnet?

– Det er utrolig strengt, vi kom faktisk såvidt over grensa til Sverige. Vi testet oss før vi dro fra Norge for å komme over grensepasseringene, også i Frankrike for å ha en fersk test for å slippe inn på stevneområdet. Her inne på stevneområdet velger de ut tilfeldige personer som må teste seg hver dag, i tillegg til at de har et eget testområde. Det er også påbudt med munnbind overalt, med mindre du spiser eller drikker. Det er portforbud her i Spania, og servering av mat og alkohol stenger klokken 18.00.

På en annen stevneplass i Spania har det vært utbrudd av ekvint herpesvirus.

– Siste oppdatering er at FEI sendte ut en mail om at alle stevner i store deler av Europa er avlyst, bortsett fra de som allerede har hatt stevne nå i noen uker, slik at ikke alle skal reise hjem på en gang. Sunshine Tour fortsetter, men ingen nye får lov til å komme inn. Vi må måle temperatur på de hver dag og fylle ut noen spesielle helseskjema før vi reiser hjem igjen, avslutter Drivenes.

Denne artikkelen ble først publisert her