Etter en god treningsperiode var jeg klar for en tur til Moskva for å delta på greps-VM. Jeg var eneste deltaker fra Norge denne gangen. Jeg ankom Moskva fredag kveld og sjekket inn på Crown Plaza Hotell, som lå en kilometer unna konkurransearenaen. Jeg møtte et par andre deltagere som skulle bo på samme hotell og som jeg kjente fra før. Det ble en tidlig kveld og jeg fikk en god natts søvn før første konkurransedag.

foto
Her sammen med Arto Joronen og Denis Shmarev. Arto er fra Finland og konkurrerte i +125 kg klassen mens Denis var en av arrangørene og han som lager alt utstyret vi brukte under VM.

Vi gikk heldigvis i god tid fra hotellet for det skulle vise seg å være vanskelig å entre arenaen (Moscow Expocentre). Det var mange andre konkurranser der samtidig og det var plassert sikkerhetsvakter ved alle inngangene. Dette for å hindre terrorangrep. Ingen av vaktene snakket engelsk og ingen ville slippe oss inn. Etter 45 minutter fikk vi tak i en av arrangørene som fikk oss inn. Da vi kom inn, måtte vi veies inn for å plasseres i rette vektklasser. Det var i alt sju vektklasser (-70,-80,-90,-100,-110,-125 og +125 kg). Jeg veide inn på 97,4 kg og havnet som planlagt i -100 kilosklassen.

foto
Øverst på podiet etter seier på Russian Axel

Første øvelse var Russian Axel, som er en 50mm tykk stang som skal markløftes med dobbelt overhåndsgrep. Startvekten var relativt lav og det var 10 kgs økninger. Antall løft var ubegrenset. Jeg vant denne øvelsen etter et løft på 190 kg. Andre og tredje plass løftet begge 180 kg. Det var en utøver i 110 kgs klassen som vant overall med et løft på 212.5 kg.

Her setter jeg verdensrekord i Russian Brick med 104 kilo:

Andre øvelse var the Russian Brick. Dette var øvelsen jeg hadde håpet å vinne på forhånd. Verdensrekorden i øvelsen var på 99 kg. Jeg har selv løftet 112,65 kg fra før. Da jeg løftet 79 kg, fikk jeg en liten skade i venstre håndledd, men jeg tror ikke det hemmet meg på de resterende løftene. Jeg vant øvelsen i min klasse med 104 kg og ny verdensrekord.

foto
Litt ekstra premier etter overall seier på Russian Brick

Etter meg var det de tre største vektklassene som gjenstod. Ingen løftet mer enn 89 kg. Det var veldig overraskende. En av de som løftet 89 kg, har løftet 109 kg fra tidligere. Jeg tror magnesiumet fungerte litt dårlig. Slik at utstyret ble litt glattere enn vanlig. Men det var jo likt for alle. Jeg ble stående med seier overall i øvelsen og verdensrekorden.

Tredje øvelse var Russian hub. Under øvelsen ble lyset plutselig slått av. Det var bare grepskonkurransen som ikke var ferdig ennå. Bodybuilding, fitness, styrkeløft osv. var ferdige for dagen. Det viste seg at senteret bare var leid frem til 20.00. Derfor måtte vi avslutte øvelsen mdtt i og fortsette neste dag. Det var 6-8 stk som fortsatt var med i øvelsen og alle hadde løftet 30 kg.

Dagen etter var det bare en rask oppvarming og rett igang med resten av øvelsen. Det var 3-4 stk. som klarte neste vekt på 32,5 kg og jeg var en av dem. Neste vekt var 35 kg, det var kun to som klarte den vekta. jeg ble stående med 32,5 kg. Ingen klarte neste vekt på 37,5 kg. En av de som klarte 35 kg var i min vektklasse og jeg ble nr. 2 i øvelsen.

Neste øvelse var Russian Roulette, som er et 60mm tykt rullende håndatak. Jeg løftet 93 kg og endte på samme vekt som han som ble nr. 2, men jeg hadde lavere kroppsvekt og vant derfor øvelsen. Overall vinneren løftet rett over 100 kg.

foto
Pokal etter overall seier på Russian Brick.

Da jeg var ferdig med Russian Roulette, måtte jeg rett i gang med neste øvelse som de fleste allerede var ferdig med. Russian Vise, som går ut på å klemme sammen en gripper rundt en 20mm tykk sylinderformet gjenstand som det igjen festes en fem kilo tung vektskive til (Tilnærmet lik Silver Bullet som jeg har skrevet om i tidligere innlegg). Det er om å gjøre å holde gjenstanden med gripperen så lenge som mulig. Jeg vet ikke hvilken plassering jeg fikk i denne øvlesen. Men det gikk ikke spesielt bra i og med at den kom litt brått på. Jeg klarte 15 sek. Vinneren greide rundt 1 minutt, tror jeg.

Siste øvelse for meg var Excalibur. Dette er en øvelse jeg aldri har trent spesielt på, jeg har kun prøvd en variant av øvelsen i NM tidligere i år. Det er en vertikal stang på ca. 50mm i diameter. Den skal løftes med en hånd til lockout. Her gikk det overraskende bra og jeg endte opp med å vinne øvelsen med et løft på 110 kg. Jeg fikk ikke godkjent to forsøk på 115 kg som jeg mener skulle ha vært godkjente. Dommeren var veldig strenge med enkelte utøvere her, noen måtte holde vekta kontrollert i 2-3 sek. Det hadde ikke noe å si for mitt resultat. Det beste løftet ble på 130 kg og ny verdensrekord. Den tidligere var på 127,5 kg.

Skaden i venstrehånden var litt mer merkbar på søndagen og jeg kunne ikke bruke den til å løfte med. Derfor kunne jeg ikke være med på to av dagens øvelser, Relay race og destruction of objects. Relay race gikk ut på å løfte flest mulig gjenstander på kortest mulig tid. Her måtte begge hendene brukes. Destruction of objects hadde jeg ikke tenkt å være med på likevel. Jeg var heldig at det var venstrehånden som ble skadet siden jeg er høyrehendt.

Kort oppsummert ble det altså fire gull og ett sølv, samt en verdensrekord. I tillegg til VM-øvelsene var det mulig å sertifisere seg på flere øvelser. Jeg klarte å sertifiere meg på WAA- strong hands certification (Se video) og på 78kg inch dumbell, som nummer sju i verden foreløpig (Se video over). Det er ikke alle som har rukket å prøve denne øvelsen ennå, så det er endel som vil klare den etterhvert. Men ingen andre klarte å løfte den under konkurransen i helga. Og jeg er den letteste så langt som har klart det.