Abrahamsen, medlem av Bergen Wushuklubb, stilte i grenene: Chen tai ji, Wu tai ji og Chen tai ji sverd. I alle klassene vant hun gull, og slo dermed en av atletene som tok sølv og bronse i verdensmesterskap i fjor. Det er første gang noensinne at en norsk jente har hevdet seg som medaljør i wushu-EM.

EM-debutanten Abrahamsen havnet tre ganger øverst på pallen.

(wushu er kung fu, kinesisk kampsport), delen for tai ji og såkalte indre stilarter gikk av staben i Moskva, i det nybygde Moskva Wushu Palace 12. og 13. mai. Andre del, for raske stilarter, fortsatte fra 16. til 20. mai.

Vanskelig oppkjøring

– Jeg hadde ingen god oppkjøring, med et kne uten leddbånd, trøbbel med menisken, influensa frem til bare dager før avreise og 100 prosent egentrening på en utendørs fotballbane på Tromøy. Jeg visste at nivået var høyt, og jeg var usikker, da jeg ikke hadde verken trener eller andre å få korrigeringer av. To dager før konkurranse, kunne jeg såvidt bøye kneet. Jeg pleier å dra til mesterskap mentalt mye sterkere, men var bestemt på å prøve så godt jeg kunne. Min fordel er at jeg har trent i Kina, og jeg har hatt gode lærere og medstudenter som har lært meg hva jeg skal se etter, sier Abrahamsen og fortsetter:

– Så jeg filmet meg selv noen ganger, og korrigerte etter beste evne. På en test-trening i Moskva, dagen før mesterskap, følte jeg likevel at jeg lå godt an. På konkurransedagen var den vanskeligste klassen først, og da jeg vant den med 9.1 poeng, steg selvfølelsen betydelig. Score over 9 er svært sjeldent, så det er virkelig opptur. Et annet pluss er det gode samholdet på laget. De tre andre, Milos Joksimovic, Svietlana Negasjova og Malena Marisei er gode, lojale støttespillere. Vi fikk også bra informasjon om hva som skjedde på mesterskapet av lederen for landslaget, Kim Gibson underveis – det er viktig for å føle seg forberedt.

Debuterte i EM

Wushu er ingen stor sport i Norge, men svært populær i utlandet med millioner av utøvere på verdensbasis. Det er første gang Abrahamsen stiller i EM.

– Dessverre har jeg ikke fått sjanse til å stille i EM før, derfor var det overveldende å gjøre rent bord. Det tok litt tid før jeg forstod at jeg hadde vunnet, selv om tallene var klare. Jeg håper at dette kan være med på å heve interessen for wushu hjemme. Mange ønsker å lære wushu, men vi har trenermangel i Norge. Jeg er opptatt av at wushu har hundrevis av stilarter – noe som passer både for barn, gamle, treningsnarkomane såvel som syke i restitusjonsfase.

Etter tai ji og indre stilarter-delen av EM, begynner wushu-EM for raske stilarter, en del som Abrahamsen svært gjerne ville være med på, men som hun er utestengt fra pga aldersbegrensninger

– Det er surt. Noen av mine beste prestasjoner, er kategorier som bare finnes der. Jeg vet jeg kunne ha hevdet meg, men jeg får ta det igjen i andre mesterskap. Det er et VM i Polen senere i år, kanskje det er en sjanse der. Uansett er jeg strålende fornøyd med resultatene slik de ble, sier hun glad.

Abrahamsen, som ikke er formelt medlem av landslaget, var den eneste norske som kom ut av mesterskapet med gullmedalje. Milos Joksimovic fikk et solid sølv og en bronse og Svieta Negasjova tok også sølvmedalje. Malena Mariseis foreløpig beste plassering, er en fjerdeplass – noe som regnes som en god plassering.

Av 23 land, ble Norge nest best, etter Russland som naturligvis vant, da de stilte med svært mange utøvere

Det er ingen tilfeldighet at Norge har gjort det bra i dette mesterskapet. Kim Gibson, som er landslagstrener for wushu, er dyktig trener. Han har selv konkurrert internasjonalt og har vunnet mange medaljer. Han vet hva som må til. Det andre er at Norge har et tett samarbeid med kina og flere av utøverne har vært på treningssamling i Kina.