Arendalitten Martine Steller Mortensen (26) og samboeren Nicholas Fadler Martinsen (25) fra Son i Viken ble nummer 8 på Lanzarote og sikret seg med det det som kan være en OL-billett. Arendalitten Martine Steller Mortensen (26) og samboeren Nicholas Fadler Martinsen (25) fra Son i Viken ble nummer 8 på Lanzarote og sikret seg med det det som kan være en OL-billett. Foto: Yepa Photography

Martine og Nicholas kan pakke OL-båten

Martine Steller Mortensen og Nicholas Fadler Martinsen klarte OL-kravet på Lanzarote og endte til slutt på 9. plass. Nå kan de pakke ned båten i konteineren som skal sendes til OL.

En plassering blant de 12 beste var kravet den norske Nacra 17-duoen hadde å forholde seg til da de startet i Lanzarote Winter Series. De har tidligere kvalifisert Norge for en plass i Nacra 17-klassen i OL, men det har gjenstått for dem å nå kravet til å fylle plassen. Lanzarote Winter Series var i realiteten deres siste sjanse til å bevise at de var gode nok.

Og om ikke det var et stort nok spenningsmoment i seg selv, var det også et annet moment som spilte inn og skapte usikkerhet:

– For fire uker siden falt jeg i vannet og fikk et dypt kutt i låret fra en av foilene, forteller Martine.

– For fire uker siden falt jeg i vannet og fikk et dypt kutt i låret fra en av foilene, forteller Martine Steller Mortensen fra Arendal. Foto: Morten Jensen

Men det til tross klarte de to OL-kravet etter 15 tøffe seilaser under forhold som tidvis var preget av frisk vind og veldig krapp sjø. Martine og Nicholas er et godt eksempel på at langsiktighet og nitid trening til slutt gir uttelling. Nå går turen til Barcelona der Nacra 17-enen skal pakkes inn i OL-konteineren som skal fraktes til Japan med de norske seilernes utstyr.

– Deretter skal jeg holde meg litt i ro slik at såret får gro godt, sier Martine.

Se intervju på YouTube her

Ikke helt på G

For de norske lagene i 49er-klassene gikk det ikke fullt så godt som for Nacra 17-laget. Helene Næss og Marie Rønningen åpnet imponerende i FX-klassen og lå helt i têt etter de første dagene, men deretter og ut hang de ikke like godt med, ble satt utenfor medaljefinalen og endte til slutt på 13. plass. Pia Dahl Andersen og Nora Edland, som fikk sin virkelige internasjonale debut, endte på 40. plass.

I guttas 49er-klasse hadde Tomas Mathisen fra Risør og Jeppe Nilsen en mulighet til å kvalifisere Norge for en OL-plass, og de var med i den kampen til å begynne med. Men da de fikk en tyvstart og mistet to seilaser da gennaker-fallet røk, raknet det. Og sett i ettertid hadde nok også motstanden om den ene, ledige OL-plassen blitt for stor. OL-plassen gikk til Irland. Det irske laget seilte svært stødig og endte til slutt på 3. plass etter å ha vunnet medaljefinalen.

Komplette resultater.

Ingen er formelt uttatt

NB: Ingen norske seilere er formelt uttatt til OL i Japan ennå. Den endelige uttakingen står Olympiatoppen for, men det er grunn til å tro at de vil ta ut de seilerne som har klart de interne kravene som sportssjef Rigo de Nijs har satt opp sammen med Olympiatoppen. Seilerne må imidlertid vise i et utvalg regattaer framover – om de vil bli arrangert – at de holder forventet nivå. Men slår det til, vil det norske laget i OL kunne bestå av:

Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg i 49erFX

Hermann Tomasgaard fra KNS i Laser Standard

Line Flem Høst fra KNS i Laser Radial

Anders Pedersen fra Drøbaksund i Finnjolle

Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen fra KNS i Nacra 17

Sommer-OL i Tokyo arrangeres i perioden i 23. juli - 8. august.