LYNGDAL: Seks av årets 40 syklister i Team Rynkeby - God Morgon Agder deltok nylig i et stunt for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til forskning på barnekreft. Målet for turen var å nå Mount Everest (8849 høydemeter) på sykkelrulle innendørs via programmet Zwift.

Der er et blodslit som normalt innebærer 15-20 timer på sykkelsetet, med et snitt på 10 prosent stigning. Initiativtaker til arrangementet var Team Rynkeby - GM Rogaland, hvor 50–60 «rynkebyere» fra hele Norge deltok. Agder-laget syklet over 20.000 høydemeter og samlet inn rundt 18.000 kroner, som går uavkortet til forskningsfondet til Barnekreftforeningen. Til sammen i Norge ble det syklet inn om lag 200.000 kroner. Planen for 2022 er å få med syklister fra alle 54 lag i Europa.

Målet for turen var å nå Mount Everest (8849 høydemeter) på sykkelrulle innendørs via programmet Zwift. Foto: Privat

Engasjert pappa

En av de seks Agder-deltakerne var Kevin Hægeland fra Lyngdal.

– Dette var et fantastisk flott initiativ fra Rogaland. Vi i Agder fikk dessverre ikke gjort like mye ut av det, annet enn å reklamere litt på Facebook og spre ordet blant venner og bekjente. At vi fikk inn så pass mye penger, er utrolig moro og det er veldig fint å se at det kan engasjere så mange, sier Hægeland og utdyper:

– For min egen del måtte jeg gi meg etter 5200 høydemeter og 9,5 timer på sykkelen. Da tredje krampen tok tak, var det rett og slett stopp. Det er nok noe av det tyngste jeg har vært med på, og jeg merker ennå at det ene kneet ikke er helt fornøyd, men likevel var dette en inspirerende og gøy opplevelse!

Kevin har et nært og personlig forhold til barnekreft. Sønnen Matheo på åtte år ble rammet av kreft 15 måneder gammel og Kevin og kona gikk gjennom det ingen burde oppleve som foreldre.

Matheo Hægeland (8) syklet sammen med pappa Kevin de fire første timene. Foto: Privat

– Det er nå seks år siden vi avsluttet behandlingen, og man får jo litt perspektiv på ting. Dessverre er det ikke alle som overlever denne sykdommen og de aller fleste sliter med seinskader i etterkant av behandlingen. Å kunne bidra til forskning er gull verd, sier Kevin og legger stolt til at Matheo syklet sammen med ham de fire første timene og dermed tilbakela noen mil på en altfor stor spinningsykkel.

Håper på Paris-tur

Kevin ser fram til at den pågående pandemien skal gi seg og at syklistene i Team Rynkeby – GM Agder endelig kan begynne å vise seg fram igjen på veien og spre budskapet sitt og skape oppmerksomhet rundt forskning på kreft hos barn. Årets mål er fortsatt Oslo-Paris i juli, men det legges også en plan B, som innebærer sykling i Norge.

Team Rynkeby har sitt opphav i Danmark i 2002. Da syklet en gjeng fra Rynkeby Foods til Paris for å få med seg innkomsten av Tour de France. På sin vei samlet de inn 200. 000 danske kroner. I 2021 består Team Rynkeby av over 2500 syklister og 500 på service, totalt 54 lag i hele Europa. Totalt ble det samlet inn over 100 millioner kroner i fjor, og ti av dem ble samlet inn av de ni norske lagene. Pengene som samles inn i Norge, går uavkortet til forskning på kreftsykdommer som rammer barn.