Etter flott framgang i 2017, 2018 og 2019 var 2020 et tungt år for kristiansanderen Adina Ringsbu (17). Nå har hun funnet tilbake til formen og håper på en sesong med oppløftende svømmestevner. Etter flott framgang i 2017, 2018 og 2019 var 2020 et tungt år for kristiansanderen Adina Ringsbu (17). Nå har hun funnet tilbake til formen og håper på en sesong med oppløftende svømmestevner. Foto: Øyvind Thorsen

Svømmer nær 40.000 meter i uka

Dersom man ønsker å bli god, kan man ikke unne seg mye ferie.

UTØVERBLOGG: Hver ukedag, selv i feriene, starter med morgentrening. I hverdagen trener jeg i skoletida ved KKG toppidrett. I de to første timene av skoledagen svømmer jeg, eller har styrketrening, for å så ha vanlige timer etterpå. Når skolen er ferdig, drar jeg rett til dagens andre treningsøkt. Jeg trener rundt 18,5 timer hver uke. Hverdagen kan være veldig hektisk, med skole, trening og fritid. Muligheten til å få trene i skoletid, bidrar til at jeg får tid til å jobbe med skole, og være med venner.

Jeg trener sammen med A-gruppa fra Varodd Svømmeklubb, hvor John Yngvar Syvertsen, eller Syver som vi kaller han, er hovedtrener. I ei vanlig uke har jeg åtte svømmeøkter, to styrkeøkter, ei basisøkt med Olympiatoppen Sør og en løpeøkt. Antall meter avhenger av hvilken tid av sesongen det er. I starten av sesongen ligger jeg på 35.000-40.000 meter i uka, mens i de ukene hvor vi «topper» til stevner, ligger jeg på rundt 30.000 meter i uka.

Til sammenligning tilbakelegger landslagssvømmeren Malene Rypestøl fra Kristiansand 80.000 meter i uka på det meste og 50.000 meter på det minste. Det er naturlig at hun svømmer mer enn meg siden hun er langdistansesvømmer og jeg er sprinter. Men hun er helt rå til å trene og et stort forbilde for meg og mange andre.

Gradvis økning

De siste årene har jeg økt med én ukentlig svømmetrening per år. Dette gir en gradvis økning i treningsmengden, som er viktig for å unngå belastningsskader eller overtrening. Skal jeg klare å ta svømmingen videre til et høyere nivå, spesielt i seniorklassen, er det fornuftig med en slik gradvis økning.

Min utvikling startet i 2017. Da klarte jeg mine første krav til UM og junior- og senior-NM. I UM/junior-NM i Asker i 2018 tok jeg mitt første UM-gull på 50 m og 100 m rygg, og min første medalje i juniorklassen på 50 rygg. I 2019 tok jeg mine første medaljer på langbane-NM. Høsten i 2019 ble jeg tatt ut til å representere Norge under nordisk mesterskap på Færøyene. Der tok jeg sølv på 100 rygg i juniorklassen, og sølv på 4x100 medley-stafetten. 2019 var et kjempebra år for min del. Jeg fikk mange nye opplevelser og venner, og jeg lærte masse om meg selv.

Stor korona-endring

Koronasituasjonen har endret min hverdag i stor grad. Da bassengene stengte i fjor vår, måtte jeg finne alternative måter å få den treningsmengden jeg skulle ha. Det ble mye egentrening, med et daglig program fra en av trenerne mine, Øystein Jørgensen. Programmene varierte mellom løping, sykling, basis, styrke, osv., som gjorde at jeg opprettholdt formen ganske greit fram til bassengene åpnet igjen i juni. I tillegg var jeg så heldig at jeg fikk trene i et motstrøms-basseng med Birk Lee Johansen fra KSA. I tillegg svømte jeg en del i Jegersbergvannet, med våtdrakt sammen med noen andre fra klubben.

Dette bildet er fra trening i Aquarama sist uke, og her er jeg flankert av Terese Syvertsen (t.v.) og Hanna Hovda Kristensen. Foto: John Yngvar Syvertsen

Det ble et år hvor jeg slet en del med motivasjonen. Når alle stevner jeg hadde sett fram til og jobbet for ble avlyst, var det til tider vanskelig å finne motivasjon til å trene for å opprettholde formen. Da bassengene endelig åpnet igjen, syntes jeg det var vanskelig å komme i den formen jeg hadde vært tidligere. Selv utover høsten hadde jeg lite overskudd, og på stevner var jeg aldri i nærheten av tidene jeg hadde svømt på tidligere.

Mer overskudd nå

Heldigvis har jeg fått igjen for all treningen, og jeg har mye overskudd og svømmer bedre enn jeg har gjort på lenge. Jeg føler meg heldig som kan få bruke bassenget i en tid der mange ikke kan drive organisert idrett. Nå ser jeg fram til et år med forhåpentligvis gode resultater, og håper det blir åpent for større konkurranser snart.