Her er kristiansanderen Madelen Berås (25) sammen med Heimly Odin, som jeg vant sammen med over 2160 meter på Bjerke travbane i går. Her er kristiansanderen Madelen Berås (25) sammen med Heimly Odin, som jeg vant sammen med over 2160 meter på Bjerke travbane i går. Foto: Privat

Et tankevekkende jubeldøgn

Etter å ha vunnet montérittet på Bjerke travbane og montéchampionatet på Sørlandets travpark har jeg reflektert over fremtiden min.

Det har vært gode dager på hesteryggen den siste måneden. De sju siste løpene inkludert gårsdagens ritt på Bjerke har resultert i to førsteplasser, tre andreplasser og en tredjeplass. I går vant jeg min 13. seier på norsk jord denne sesongen, og for andre gang med Heimly Odin. Han er en fin traver som jeg stadig får bedre kjemi med, og det er gøy å merke at selvtilliten hans er på topp nå.

I dag fikk jeg vite at jeg har sikret meg montéchampionatet på Sørlandet Travpark for 2015. Det er første gang at jeg er den som har gjort det best samlet av alle som har ridd løp der gjennom et helt år. Selv om jeg fortsatt har noen løp igjen før nyttår, er det ingen tvil om at sesongen har vært over all forventning. Jeg er nå rangert topp fem i landet, og har snart kjørt inn en halv million kroner til eierne i år.

De pengene ser jeg imidlertid ingenting til. Som amatør får man ingenting når man vinner hesteløp i Norge. Det er først når man er stallansatt at man får ti prosent av innkjørt beløp. Jeg har verdens beste hobby, men jeg tør ikke tenke på hvor mye utgifter jeg har på den. Jeg klarer meg akkurat fordi jeg har deltidsjobber som gjør at jeg får trent og kjørt det jeg ønsker. Hadde jeg hatt en heltidsjobb, hadde det ikke blitt like mye tid til å drive med hest.

Målet mitt er å fullføre sesongen med stil og helst sikre meg en seier til. Samtidig kverner tankene rundt min fremtid i hestesporten. Å vinne som amatør gir mye prestisje, men ingen inntekt. Innføring av premiepenger, oppsittpenger (betaling per løp uansett hvordan det går) og/eller reisetilskudd til oss amatører hadde gjort det mye enklere å satse på hest.