Jeg begynte å spille fløyte i skolekorps som 5. klassing, og jeg har spilt siden. Jeg er akkurat ferdig utdannet faglærer i musikk og fløyte ved UiA. Min eksamen var todelt og besto i å skrive en bacheloroppgave og spille en halvtimes konsert på mitt hovedinstrument.

Å studere krever naturligvis daglig øving. Å spille tverrfløyte er veldig statisk, og du spiller med armene ut fra kroppen på høyre side. Dermed er det ikke bare øving på instrumentet som gjelder, man må også bygge opp fysikken til å tåle denne statiske arbeidsmetoden. Jeg gikk på musikklinja på VGS, men hadde ikke sett for meg at jeg skulle gå videre å ta utdanning innen musikk. Dermed øvde jeg det jeg syntes jeg trengte for å komme meg igjennom eksamen i fløyte på VGS uten noen plan eller bra oppbygning.

Plutselig sa det stopp

Etter VGS begynte jeg på Toneheim Folkehøgskole, en ren musikkfolkehøgskole. Folkehøgskolehverdagen var bra, og lagt opp til at vi elevene kunne tilpasse hvor mye fag vi ville ta og hvor mye tid vi ville ha til egenøving. For første gang begynte jeg å øve fløyte flere timer om dagen. Og plutselig sa det stopp, det var høyre skulder og arm som ikke ville mer.

Jeg oppsøkte kiropraktor, gikk til behandling flere ganger i uka, og fikk råd om relevant trening. Jeg klarte å jobbe meg opp fra fire ganger fem minutter med øving om dagen til å kunne spille i janitsjarkorpset igjen. Jeg avtjente året etter min førstegangstjeneste i Hans Majestet Kongens 3. gardekompani, hvor «jobben» min i ett år var å være spille i korps og marsjere. Vi var fysisk aktive fire-åtte timer om dagen.

Ny smell

Etter endt tjeneste søkte jeg meg inn på årsstudium i musikk ved UiA, jeg kunne ikke tenke meg å studere noe annet. Året etter kom jeg inn på faglærerutdanning. Jeg fulgte professorens oppfordring om å øve tre timer daglig. Da sa det igjen pang. Jeg oppsøkte samtidig fysioterapeut Christina Sandvand Omfjord og personlig trener Anne Kristine Sola.

Vi kom godt i gang med behandling og hensiktsmessig trening for å styrke skulder og nakke. Jeg opparbeidet og jobbet stadig for å finne en balanse mellom øving og trening, og begynte å føle jeg hadde overtaket på plagene mine, da jeg falt på isen og slo meg på nyåret 2016. Jeg kom meg til fysioterapeut og gjorde rede for ilinger, verking og prikking rundt omkring i hele kroppen, og ble henvist videre til Sentrumsklinikken. Her fikk jeg hjelp til å styrke korsrygg igjen.

Kom meg gjennom tøff periode

Den våren gikk min personlige trener ut i mammaperm. Det ble en dårlig periode for meg, med kink og motsetninger i treningsråd. Jeg gikk konstant med sterke smerter, og var på det verste redd for både spilling og trening, siden jeg følte alt ble verre. Før jul ble jeg satt på kur med betennelsesdempende med beskjed om å kutte øving i seks uker.

Bachelorkonserten nærmet seg i slutten av vårsemesteret, og jeg forberedte meg på å søke om å gå opp til eksamen og bli faglærer i musikk uten fløytebiten. Etter juleferien tok jeg igjen kontakt med Christina og Anne Kristine, og i dialog med dem og fløytelærer avholdte jeg min eksamenskonsert 13. mai. Jeg vet jeg ikke hadde kommet meg igjennom den uten mitt superteam!

Les også: