Berge tok nylig også storeslem ved Idrettsgallaen da han vant tre av de gjeveste prisene med hjem, nemlig «utøvernes pris», «årets mannlige utøver» og ikke minst «årets forbilde».

Allsidig trening

Berge begynte med bryting når han var tre år gammel, og har slitt ut utallige par med brytesko. Men hans viktigste budskap til elevene ved Kringsjå skole var allsidighet og idrettsglede. Trening skal være gøy, det skal være lek og det skal være alvor. Bryting består av disse elementene. Det er derfor jeg aldri har sluttet med bryting, sier Berge.

Foto: Kristiansand Bryteklubb

For å bli god idrettsutøver er du nødt til å være allsidig. For mye ensformig trening gir skader og ødelegger motivasjonen. Berge fortalte elevene ved Kringsjå at de burde drive med flere idretter. Frem til han var 16 år spilte han på kretslaget i fotball for Oslo og han var på landslaget i innebandy frem til han var 19.

Spesielt stor glede hadde han av innebandy-karrieren. Korte, intensive spurter bedret kondisjonen og brytingen gjorde ham atletisk og sterk i kroppen. Idrettene utfylte hverandre på en god måte og gjorde ham til en bedre idrettsutøver.

En liten video fra treningen:

Lystbetont aktivitet

For å bli god bryter kreves utholdenhet, smidighet, spenst, styrke, eksplosivitet og et tøft hode. En god bryter er den komplette atlet og et resultat av kontinuerlig trening over tid. Berges vei til verdenstoppen har vært krevende og han har i de siste 17 årene hatt to daglige treningsøkter. Jeg har jobbet hardt, men jeg har alltid hatt det gøy på trening, sier han. Det er det som er fordelen ved bryting, det er en lek, selv om det er hardt.

Foto: Kristiansand Bryteklubb

Lav skadeforekomst

Bryting er hardt. En stor del av treningen foregår på meget høy intensitet. Til tross for det er skadestatistikken for bryterne lav. I følge Berge er det to hovedårsaker til dette. Den viktigste er at bryterne trener veldig variert. Allerede fra barna er fem år er det stort fokus på akrobatikk, styrke og bevegelighet i brytetreningene. Bryting ble også utviklet for å forberede soldater til kamp.

Soldatene hadde behov for å trene på 100% intensitet, men de var lite til nytte dersom de var skadet. Bryting består av en rekke grep, knep og kast, men grepene og kastene er utviklet for å minimere sannsynligheten for skader, men muliggjøre full intensitet.

Foto: Kristiansand Bryteklubb

Blomkålører

Helt skadefri er ikke Berge. I likhet med flere andre kampsportutøvere har han de lett gjenkjennelige blomkålørene. Ørene våre består i hovedsak av brusk, forklarer han, og brusk suger ikke til seg blod, hvis du får en blødning inne i ørene, forsvinner ikke blodet, men størkner og du få harde blomkålører, akkurat som meg, sier Berge og legger til at mange brytere har dette, og når man går så tett som vi gjør, så skjer det rett som det er at man skaller litt.

For å redusere risikoen for dette er det de siste årene innført regler i barnebryting for å redusere dette. Det er jo greit å få tatt et fint skolebilde, før man får disse, ler han.

Foto: Kristiansand Bryteklubb

Bryteklubb i Kristiansand

Bakgrunnen for at Berge er kommet til Kristiansand er at det er blitt etablert bryteklubb i byen. Kristiansand Bryteklubb har vært i drift i ca ett år og har 50 medlemmer i alderen 5- 15 år. Klubben har sine treninger i kjelleren på Gimlehallen.

Det er gøy å se at det er i ferd med å etablere seg et brytemiljø her i byen, sier Berge. Når byens befolkning finner ut hva bryting egentlig er, så er jeg sikker på at de kommer til å like denne sporten. Bryting har liksom alt.

Han tar på seg jakken og rusler mot bilen. Klar for dagens andre treningsøkt.