Kristiansand-bosatte Kim Sivertsen (30):  – Målet er en dag å stå på toppen av pallen som Norges sterkeste mann under 90 kg. Kristiansand-bosatte Kim Sivertsen (30): – Målet er en dag å stå på toppen av pallen som Norges sterkeste mann under 90 kg. Foto: Privat

Vil bli Norges sterkeste mann

Med fortsatt god trening og fremgang er jeg overbevisst om at jeg vil sikre meg den gjeve tittelen.

Jeg har alltid hatt en fascinasjon for styrke og store muskler. Jeg tror jeg var fem-seks år da jeg begynte å luske i vinduene på det lokale gymmet rett ved der vi bodde i Stavanger. Med mellomlandinger innom fotball, ishockey og utallige typer kampsporter var det naturlig nok vekttrening som ble det mest aktuelle for meg.

Jeg var vel 17 år første gang jeg rotet meg inn på et treningssenter og etter en årrekke med av-og-på-trening uten struktur, lange opphold og selvfølgelig ikke de helt store resultatene, kom jeg i gang for fullt sent i 2014. Med strengt kosthold og programmer som fulgtes slavisk kom endelig resultatene, men det tok ikke så lang tid før vanlig pumping på stenger og hantler ble litt ensformig.

Hekta fra første stund

Det var da jeg kom til å tenke på strongman. Sporten hvor man løfter på svære steiner og stokker, velter dekk, bærer digre stålkontruksjoner og mye annen moro. I mars 2015 tok jeg kontakt med Lars Erik Nilsen i Kristiansand Strong Team. Et par dager senere var en kompis og jeg på plass i kjelleren på Nodeland, ble godt mottatt av Loyd Kaaland og Håkon Haugland, og skulle endelig få prøve denne sporten som jeg hadde sett på TV og synes virket så kul å drive med. Fra da kjellerens minste atlasstein landet på steinbenken var jeg solgt.

Atlassteinen er blitt en god venn! Foto: Privat

Etter tre måneder stilte jeg på mitt første stevne og har siden vært med på konkurranser rundt om i landet jevnt og trutt, og det er alltid like hyggelig. Det sosiale miljøet og respekten/støtten utøverne imellom i denne sporten er ulikt noe jeg har erfart i annen sport/fritidssysler jeg har drevet med. Om noen skulle lure på om strongmansporten er noe for dem så vil jeg anbefale på det varmeste å ta kontakt med Kristiansand Strong Team på Facebook.

Uoffisiell norgesrekord

Jeg fikk i 2015-sesongen en del gode plasseringer på NM i enkeltøvelser på Valhalla gym i Tvedestrand, samt en uoffisiell norgesrekord i dobbel overhånds Apollons-markløft i vektklasse -80. Dessverre gikk jeg på en smell i mars 2016 og skadet ryggen såpass at det ikke har blitt så mye progresjon den foregående sesongen, da treningstiden har måttet bli brukt på å komme seg tilbake dit jeg var styrkemessig. Det er vanskelig nok i seg selv når man som amatør styrer sin egen trening. Nå har jeg vært så heldig å få en god avtale med personlig trener og strongmancoach Hans Jørgen Rulffs som styrer treningen min frem til Norges Sterkeste i Odderøyhallen 3. juni.

Vi kom i gang med samarbeidet for fullt i midten av desember, fire uker før årets første stevne, Holmgang III i Stokke. Det arrangeres av strongmanveteranen Egil Berli-Johnsen og hans kone Kikki Berli-Johnsen, Norges sterkeste kvinne hele fire ganger.

Bra KST-deltakelse

KST var her godt representert av Kjetil Finnes og meg selv i tillegg til Jon Einar Haugland, Steinar Fredriksen, Stian Skjævesland og Thea Ormestad. Kjetil og jeg dro opp tidligere enn de andre fordi vi begge kuttet vekt for å komme ned i riktig vektklasse. Kjetil klarte vekta og kunne stille i sin vante klasse -90, mens jeg ble – til min store frustrasjon etter en svært svett og varm 3,5 timers biltur pakket inn i søppelsekk, ull og fleece – offer for min defekte badevekt med for stor misvisning og klarte ikke å komme med ned i -80 som er der jeg vanligvis stiller og jeg måtte gå i klasse -90. Dermed var vi to HR Sports Performance-utøvere i samme vektklasse.

Første øvelse var pressmedley, hvor vi skulle løfte Apollons axle, stokk og monsterhantel over hodet. Jeg klarte to av tre objekter, men måtte gi tapt for hantelen. Kjetil dominerte denne øvelsen suverent.

Andre øvelse var frame lift som egentlig er en alternativ form for markløft. Her skulle det løftes uten reimer, noe som passer meg utmerket da grepet er en av mine sterkeste sider. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk da det var denne øvelsen jeg skadet ryggen på i mars, men alt føltes veldig greit og jeg endte med et løft på 320kg, 15kg over pers. Kjetil var her hakket bedre og snappet en delt førsteplass med et løft på 330kg, likt med Tor Inge Eidet.

Her perser jeg med 15 kilo til 320 kilo i frame lift, video tatt av Stian Skjævesland:

Tredje øvelse var frame carry, hvor den innretningen vi nettopp har løftet på lastes til 220kg og skal bæres åtte meter på tid. Kjetil var igjen suveren og vant med en tid på 3,9 sek, mens jeg tok 2. plass med 5,08 sek.

Fjerde og siste øvelse, Farmer’s walk/tønneløp medley. 2 farmers lodd på 110kg skal bæres ti meter og en tønne på 70 kg skal bæres tilbake. Raskeste tid vinner. Ikke overraskende vant Kjetil igjen og fullførte på 10,91 sek, mot mine 12,56 som holdt til 2. plass.

Video av meg i Farmer’s walk, tatt av Stian Skjævesland:

Med seier i hver øvelse vant selvfølgelig Kjetil vår vektklasse, mens jeg fikk samlet nok poeng til 2. plass sammenlagt. Det bør også nevnes at Jon Einar Haugland kom på 2. plass i åpen klasse og gav Jon Olav Granli god konkurranse. De som vet hvem Jon Olav er, vet hvor rått dette er, så Jon Einar imponerte stort i helga.

Takker treneren

Jeg har tidligere slitt med dårlig muskulær utholdenhet, men Hans Jørgen har på fireuker klart å gjøre meg mer tolerant for tung belastning over tid, noe som gav klar uttelling på dette stevnet. I tillegg var jeg heldig med mange øvelser hvor et sterkt grep er en fordel, samt et veldig effektivt post cut-opplegg som raskt lot kroppen ta opp væske og karbohydrater da jeg innså at jeg ikke ville klare å kutte vekta ytterligere.

Nå skal det fokuseres på maksimal styrke i fire uker mot konkurransen Wall Of Fame, som arrangeres på Bearcave Treningssenter i Vågsbygd i februar. Deretter er det fullt fokus på å stille 100 prosent forberedt til Norges Sterkeste Mann -80kg i juni. Etter dette er planen å gå opp en vektklasse og konkurrere fast i -90, og målet er en dag å stå på toppen av pallen som Norges sterkeste mann under 90 kg.