Nå skal jeg ta for meg et av de mest kontroversielle temaene rundt trening som online coach.

«Treningen i seg selv vil ikke gi deg mer energi», pleier jeg å si.

«Nei vel?» er responsen jeg pleier å få. («For en gjøk», tenker de sikkert).

En grunnleggende, fysiologisk forståelse

Når jeg snakker med folk eller begynner å jobbe med nye klienter, er noe av det mest fundamentale vi må forstå at trening koster energi.

Økt puls, muskelkontraksjoner, kilo etter kilo som løftes, ledd og lunger i full fart – trening øker aktivitetsnivået og dermed energiforbruket vårt.

Vi bruker MER energi om vi trener, enn om vi ikke gjør det. Og et overskudd er stort sett ansett som, ja … et overskudd av energi.

Jeg håper dette kan etablere en avgjørende forståelse for god helse og trening som fungerer livet ut:

«Treningen din er kun like god som restitusjonen din».

OG

«Det er ikke kun trening som krever restitusjon».

Et eksempel:

En prosjektleder som har ansvar for et oppdrag, 15–20 ansatte og framdriften til oppdraget. Hverdagen består av 10 timers arbeidsdager, et utall kopper kaffe, møter, e-poster som blir besvart til langt utpå kvelden og i helgene, take-away, vann er en myte og ikke noe som drikkes, 4–5 timer søvn av lav kvalitet … du ser tegningen.

Uansett hvor på døgnet denne personen implementerer trening, så vil det ha paradoksal effekt. Dette er et individ som brenner lyset i begge ender og trening vil smøre lyset inn med bensin.

Det som selvsagt er budskapet her er at det overskuddet man har hørt så mye om vil vente på seg til dette individet endrer måten vedkommende lever på.

Dermed forstår vi at personen sliter med restitusjon, selv om han ikke engang trener.

Nå tenker du kanskje å skrote tanken helt om å begynne å trene? Ikke gjør det. Trening kan føre til alle de positive tingene du har hørt om, trening er for alle, men det må gjøres rett. La oss se på hvordan.

Hvor oppstår misforståelsen?

Regelmessig trening forbedrer hjerte, lunger, sterkere muskler, bedre mental helse, forebygger skader, motvirker livsstilssykdommer, reduserer fettprosenten, fører til overskudd osv. Er det rart vi ønsker å trene?

Misforståelsen oppstår når vi i god tro begynner å trene, blir skadet, nærmest utbrent eller ikke får framgang fordi vi ikke endret på livsstil, søvn- og matkvalitet.

Dette er så trist, for trening kan gi ovennevnte gevinster, men så mange opplever nærmest det motsatte og gir dermed opp trening.

Misforståelsen er der fordi vi forsøker å bygge et tårn på sand. Uansett hvor høyt tårnet bygges vil det smuldre eller rase ved første vindkast, fordi fundamentet ikke er robust.

Hvordan fører trening til overskudd?

Så fort vi har tatt høyde for å balansere livsstil, har tatt en kikk på hva vi spiser og drikker og ikke brenner lyset i begge ender, fører trening til overskudd på flere måter. Et konkret eksempel:

Når Lars på 115 kg og 175 cm skal gå opp ei trapp, er det relativt mye vekt som skal flyttes. Det tar tid, pusten øker parallelt med pulsen på vei oppover, og vel fremme på toppen er det melkesyre i lår og svette under armer. En fysisk anstrengelse. Den emosjonelle biten er også der. Det er ubehagelig og man føler seg utilpass om man skal direkte fra trappa inn i et varmt møterom.

Det samme kan forekomme hvor det koster mer energi å gjøre hagearbeid, gå inn og ut av biler, kle seg, søvnen er preget av snorking osv.

Om du er relativt slank/trent og leser dette, ta på deg en 30 kilo tung ryggsekk i én dag …

Når Lars så har brukt de siste 12–18 månedene på å gå ned 30 kilo, er trappa mye lettere å bestige. Hverdagsaktiviteter er ikke ubehagelige, koster mye mindre energi og han sitter med fulle batterier uten å tenke lenger på om skjorta er gjennomsiktig av svette i møterommet.

Dermed får han en psykisk avlastning, han bruker mindre energi på det fysiske og dette fører til det ettertraktede overskuddet. Følelsen av å kunne strekke til, ikke være sliten hele tida og være full av handlingskraft og kreativitet.

Et viktig utgangspunkt for framtidig progresjon

Forhåpentligvis har du fått et litt nyansert, helhetlig perspektiv og en forståelse for at det ikke kun er trening som krever restitusjon.

Denne kunnskapen kan du bruke til å gjøre smarte avgjørelser for det du spiser, hvor hardt og mye du trener, når du legger deg, hva du drikker, hvor mye du spiser osv.

Heretter kan du også si til folk at trening ikke gir overskudd, nyte reaksjonen og så sette deg ned og forklare hva det egentlig handler om.

Kristiansand-bosatte Svenn Kvaale Winther (30) fra Bygland har skrevet denne artikkelen. Foto: Privat

Svenn Kvaale Winther jobbet i ti år på Sørlandet Sykehus som sykepleier før han skiftet karriere. Med idretts- og sykepleiestudium fra UiA, samt sertifiseringer fra utlandet, jobber han nå fulltid som online treningscoach (med særlig fokus på ledere) og er bosatt i Kristiansand.