Denne helgen ble Kettlebell Marathon Festival 2016 holdt for første gang i Nyborg i Danmark. Dette er ikke en konkurranse hvor man løfter mot andre deltakere, men en konkurranse hvor man får mulighet til å sette nasjonal rekord, eller verdensrekord i maratonløfting.

På festivalen var vi to deltakere fra Norge. Kjæresten min Kirsten Tønnessen fra Vennesla og meg Andreas Jakobsen fra Kristiansand. I tillegg var det også med syv danske atleter.

Jeg hadde tatt på meg å løfte i fem timer i strekk, mens Kirsten skulle løfte to timer i strekk.

Andreas Jakobsen i aksjon under konkurransen

Både Kirsten og meg har flere konkurranser og treninger på 30-60 minutter bak oss, men dette var en helt ny utfordring for oss begge.

På to-timers sett må man løfte i ett, uten å sette ned kula. Man kan drikke underveis, men kula må holdes i lovlig hvileposisjon. På sett over fire timer, får man fem minutters hvile hver time. Da kan man sette ned kula.

En kamp

I kettlebell er teknikken absolutt det viktigste, så det har vi jobbet veldig mye med i forkant av konkurransen. Vi trener begge med en helt utrolig gjeng fra Øvrebø Sirkel og Styrkeklubb (ØSSK), hvor vi har to til fire økter i uka.

Treningene her er enormt allsidige. De bygger opp kondisjon og styrke, og er meget skade forebyggende. I tillegg har vi noen fantastiske instruktører som holder timene, og en treningsgjeng som gjør hver trening så gøy, at man glemmer man sliter. Det er gull verdt å ta med seg inn i slike konkurranser.

Femtimerssettet mitt ble en kamp. Den 20 kilo tunge kula var mye tyngre enn forventet. Jeg har løftet både to, tre og fire timer før, men den ekstra femte timen var fryktelig tung.

Første time gikk veldig greit, og jeg løftet litt raskere enn det som var planen. Andre timen gikk også fint, men jeg begynte allerede da å kjenne at rygg og skuldre ikke var helt på lag med meg.

Etter tre timer begynte ryggen og stivne. Jeg ble helt nødt å roe ned, løfte saktere, og legge inn flere små pauser. Jeg begynte å bli redd jeg ikke ville klare det.

Jeg holdt et meget rolig tempo inn i fjerde time. Jeg forsøkte å holde fokus, og få kroppen til å mykne litt. Inn i fjerde time hadde jeg nå løftet 20 kilo ca 2500 ganger over hodet. Det kjente jeg godt. Hele kroppen verket, beina var tunge, og fingrene ville helst slippe kula på hver repetisjon.

Etter siste pause var det 55 minutter igjen. Da følte jeg det løsnet litt, jeg øynet målet langt der fremme. Øvelsen jeg løftet heter halvsnatch. Her trenger man rytme og flyt for å løfte lett og effektivt, så jeg måtte presse kroppen til å følge med.

Jeg klarte etter hvert å øke tempo for hvert minutt, og teknikken kom mer og mer tilbake.

Kirsten Tønnessen fra Vennesla i aksjon under konkurransen i Danmark

De siste 20 minuttene ble som en sprint. Jeg måtte bite tennene sammen, pustet som en hval, og bare løftet uten å tenke på noe annet. Det hjalp også godt at de andre deltakerne og tilskuerne klappet og heiet meg frem hele veien.

Jeg klarte å stå tiden ut. Fem tunge timer, 3607 repetisjoner eller 72140 kilo løftet over hodet. Jeg løftet altså over 72 tonn på fem timer.

Nervøse

Kirsten sitt sett var en fryd å se på. 12 kilos kule i 2 timer. Vi var begge litt nervøse, siden hun de siste ukene har vært plaget med en vondt arm, og treningene har vært deretter.

Vi hadde en plan at hun skulle kjøre 12 repetisjoner i minuttet. Men vi hadde også bestemt at hun kunne senke til 10 repetisjoner hvis armen ble plagsom.

Kirsten var ivrig, og startet på 13 repetisjoner.

Kirsten Tønnessen klarte 1453 repetisjoner eller 17436 kilo over hodet på to timer

Jeg prøvde å få henne til å roe ned, men alt så helt perfekt ut. Hun løftet jevnt med perfekt teknikk,og tempoet holdt lenge.

Etter 30 minutter roet hun ned til 12 repetisjoner i minuttet. Kirstens øvelse kalles en arm long cycle. I denne øvelsen er løftet i to to faser. En swing opp i vending, så ett støt over hodet. Øvelsen krever masse teknikk og fart i kroppen. Ellers brukes kreftene opp på kort tid.

Etter ca en time revnet huden i hånda hennes, og jeg kunne se hun hadde vondt. En time med sår i hendene er lenge, og da virker 12 kilo tunge kula mye tyngre.

Men Kirsten ga seg ikke. Hun tok seg heller ikke tid til å kalke, eller drikke. Hun bare løftet. Like bra, like stødig.

Hun imponerte så til de grader, og holdt tempo og form hele tiden ut. To timer med 12 kilos kule, 1453 repetisjoner som tilsammen bli 17436 kilo over hodet.

Vi klarte begge å sette norsk rekord i hver vår øvelse, og er kjempefornøyde begge to.

Utøverne samlet

I tillegg må jeg nevne de danske atletene. For en fantastisk gjeng. De satt alle dansk rekord i de forskjellige øvelsene de løftet.

Det var Kim Henning som driver Kettlebell Sport Østfyn som var vert for denne maratonfestivalen. Sammen med president Thierry Sanchez gjennomførte de et fantastisk event for oss alle. Denne konkurransen er en del av International kettlebell marathon federation hvor jeg er representant for Norge.