Regjerende norgesmester i klasse supernasjonal over 2400 ccm, Fredrik Ågedal, gleder seg til å gi gass hjemme på Konsmo Motorbane. Regjerende norgesmester i klasse supernasjonal over 2400 ccm, Fredrik Ågedal, gleder seg til å gi gass hjemme på Konsmo Motorbane. Foto: Norges Bilsportforbund

Flere hjemmefavoritter i NM på Konsmo

Fredrik Ågedal (25) er en av flere fra arrangørklubben NMK Konsmo som kan gjøre det skarpt i de to første NM-rundene i bakkeløp kommende helg.

LYNGDAL: – Å kjøre bakkeløp i NM-løype på hjemmebane er bare helt rått. Dette er desidert Norges råeste grustrasé, fastslår Fredrik Ågedal.

NMK Konsmo-føreren har fra før fem NM-gull i bakkeløp og tre NM-gull i rallycross. Til helga stiller han som tittelforsvarer i klasse supernasjonal over 2400 ccm i sin BMW M3.

– NM-traséen er smal, bratt og har fjell på innersiden og skråning/stup på yttersiden, så her må man virkelig stå på for å kjøre fort. Jeg er godt kjent i bakken, men har desverre fått kjørt veldig lite løpsbil i det siste. Det har likevel blitt noen titalls runder på Konsmo-banen i det siste som oppladning, så vi håper å kjøre til topps på hjemmebane, sier Ågedal.

Han melder videre at bilden skal være «110 prosent» og at han denne sesongen skal kjøre alle NM-rundene i bakkeløp og eventuelt noen NM-runder i rallycross. Han håper dessuten å stille i superfinalen i den nye nordiske serien Rallyx som skal kjøres i Arvika, Sverige senere i år.

På dette bildet fra i fjor står nybakt norgesmester i bakkeløp Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo flankert av Herbjørn Haug (t.v.) fra Solør Motorsport og bronsevinner Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo. Foto: Rune Johannessen

Rundt 50 NM-deltakere

Helgas NM-runder kjøres i en 1800 meter lang grustrasé i Undelandsbakken. Det har vært kjørt bakkeløp ved Konsmo Motorbane tidligere, så for flere av de rundt 50 deltagerne vil traseen være kjent.

Det er seks forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de fire supernasjonal-klassene (inntil 1600 ccm, inntil 2000 ccm, inntil 2400 ccm og over 2400 ccm motorvolum, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, en klasse for firehjulsdrevne rally- og rallycrossbiler.

I supernasjonal inntil 1600 ccm vil det bli hard kamp om NM-medaljene blant flere sultne deltagere, flere av dem unge og svært lovende. Regjerende mester i klassen, Sebastian Høidalen fra NMK Grenland, stiller med Ford Fiesta i Konsmo. Han vant fjorårets mesterskap med kun ett poengs margin til Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus, som på sin side var mester i denne klassen i 2019.

NMK Konsmo stiller sterkt

Arrangørklubben NMK Konsmo har med tre førere i denne klassen og i spissen for dem fjorårets bronsevinner, Per Magne Svardal i Audi A1. Årets NM-leder i rallycross, Marius Solberg Hansen fra Asker og Bærum Motorsport er også på plass til helga med sin Citroën DS3. Marius er et svært allsidig talent som også leder GT4-klassen i årets Racing-NM og han deltar også i rally.

Mats Marthinsen fra NMK Larvik ligger på en andreplass i rallycross-NM i denne klassen og han stiller også i Konsmo med sin Citroën Saxo. Espen Isaksætre fra KNA Solør Motorsport og Martin Kjær fra NMK Grenland må også regnes med blant favorittene i denne svært åpne klassen.

I supernasjonal inntil 2000 ccm stiller fjorårets bronsevinner, Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal som en av favorittene i sin Mazda RX8. Røyrås ligger på en andreplass så langt i årets rallycross-NM.

Hjemmefavoritt Magne Svardal i Peugeot 206 vil helt klart også være med i toppen av denne klassen. Det samme må en vente fra Bjørn Olav Jøranli fra NMK Fluberg som var fjerdemann i fjorårets NM i denne klassen i sin Suzuki Swift.

I supernasjonal inntil 2400 ccm er Frode Leirhol fra NMK Valdres regjerende mester. Frode deltar også til helga i sin BMW E30. Fjorårets sølvvinner Kenneth Hansen fra KNA Varna er også på plass i sin Volvo S40. Det samme er bronsevinner i fjor, Sander Engsvik fra NMK Trøgstad, som stiller i sin BMW E30.

Flere Ågedal-utfordrere

I supernasjonal over 2400 ccm stiller som nevnt tittelforsvarer og hjemmefavoritt Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo i sin BMW M3. Fjorårets sølvvinner, Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport er også på plass i sin Mercedes.

Disse to vil bli utfordret av blant andre Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen i Audi. Emil ble norgesmester i bakkeløp i klassen inntil 2000 ccm i fjor, men har byttet klasse i årets sesong, og ligger på en andreplass i rallycross-NM så langt.

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler er hele 19 førere påmeldt til helgas to NM-løp. Blant disse er ikke de siste to års mester, Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal. Men sølvvinner i fjor, Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal, stiller med sin Volvo. Fredriksen leder årets NM i rally i nasjonal klasse 2WD og kan bli vanskelig å hamle opp med i Konsmo.

Fjorårets bronsevinner, Jarle Lippert fra Asker og Bærum Motorsport i BMW, stiller også til helga.

I fjor ble NM i bakkeløp avgjort utelukkende på asfaltunderlag, derfor kan det fort bli andre som inntar pallen i Konsmo. Som for eksempel hjemmefavoritt Søren Snartemo fra NMK Konsmo i BMW M3.

I klassen for de firehjulsdrevne rally- og rallycrossbiler stiller fjorårets mester, Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport i sin Ford Fiesta R5. Foto: Norges Bilsportforbund

Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport har 16 NM-titler i rally og bakkeløp og også han stiller i Ford Fiesta R5, for om mulig å forbedre fjorårets sølvmedalje.

En som vil bite godt fra seg er årets NM-leder i rally, Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal i sin VW Polo R5. Foto: Norges Bilsportforbund

Første NM-runde kjøres lørdag og den andre kjøres på søndag. Det kjøres tre omganger i hvert av løpene og bestetiden til hver deltager oppnådd i en av de omgangene er avgjørende for plasseringen i klassen.