Lukas Sandberg fra Øyestad IF hoppet over 100 meter for første gang i desember i fjor, her i Lillehammer. Siden har han gjentatt den bragden over ti ganger. Lukas Sandberg fra Øyestad IF hoppet over 100 meter for første gang i desember i fjor, her i Lillehammer. Siden har han gjentatt den bragden over ti ganger. Foto: Trond Sandberg

Lukas (12) hopper jevnlig over 100 meter

Lukas Sandberg fra Fevik vil trolig forbedre sin personlige rekord på 106 meter om kort tid.

LILLEHAMMER: – Jeg er aldri redd når jeg hopper. Bare litt ekstra nervøs når jeg hopper i en ny stor bakke for første gang, sier Lukas.

Han begynte å hoppe allerede da han var tre år gammel og har hele tiden ønsket seg opp i større bakker. Som sjuåring snek han seg opp i 70-metersbakken i Hasselbakken på samling, selv om han ikke fikk lov. Han har alltid ivret etter å hoppe lenger og lenger, og fikk allerede som 11-åring prøve seg i den største OL-bakken på Lillehammer.

Se video her:

Jakter stadig ny pers

Det er i denne 120-metersbakken at han har sin personlige rekord på 106 meter. En rekord som han med stor sannsynlighet vil forbedre i nær framtid. Lukas har et stort ønske om å hoppe i Holmenkollen i løpet av vinteren. Han spiller også fotball, men er klar på at det er lange svev som gir det største kicket:

– Hopping er gøyest. Målet er å bli så god jeg bare kan der, sier han med ettertrykk.

I starten av februar var Lukas i Midtstua i Oslo og trente skihopp. Midtstua er en K-95 bakke som brukes som fast treningsbakke av Kollenhopp, og flere landslagshoppere bruker også bakken mye. Denne helgen var det fine forhold som resulterte i flere hopp over 100 meter.

Lukas’ far Trond Sandberg, som er leder av hoppkomiteen i Agder og Rogaland skikrets, forteller at sønnen har hatt mange fall i bakkene opp igjennom.

Dette bildet av Lukas er noen år gammelt. Foto: Trond Sandberg

Knall og fall

– Noen turer på legevakten har det vært, men ingen store skader. Han hadde et litt stygt fall i Store Midtstua (K-95), der han gikk rundt i lufta og slo pusten ut av seg i landinga. Men det har aldri vært noe reservasjon av den grunn. Det har vært bare å gå opp igjen og klemme til igjen. Jeg som står og ser på har nok høyere puls enn ham, sier pappa Trond.

I en tid der hopprenn avlyses på grunn av korona-situasjonen er Lukas sammen med Øvrebø-gutten Jesper Vasvik (14) to av hopperne som utgjør Agder og Rogalands Skikrets’ kretslag Sørlandshopp. I starten av januar hadde disse to ivrige hopperne en samling til Høydalsmo med mye god trening i 90-metersbakken i Huka og mange lange hopp.

Lukas (t.v.) sammen med Jesper Vasvik. Foto: Privat

Den gode kuldeperioden som har vært på Sørlandet gjennom store deler av januar og februar har vært viktig for at de to ivrige kameratene har fått gjennomført mange gode treninger uten å måtte reise langt på leiting etter bakker å hoppe i. 

Guttene trives godt med skihopping, men savner å konkurrere og å reise rundt og møte andre kamerater i hoppmiljøet. Men enn så lenge trenes det godt, og det ligger an til en sommer der mange nye personlige rekorder blir satt.

Lukas i svevet. Foto: Trond Sandberg

Skihopp er en idrett der det er lett å holde avstand og tenke smittevern. I Øvrebø er det for øvrig mange ivrige rekrutter om dagen, med treninger tirsdager og torsdager. Her har man arrangert flere treninger i vinter med god deltakelse i 60-metersbakken.