EM i bridge arrangeres annethvert år. Norge har stolte tradisjoner og kan se tilbake på flere medaljer, men bare en gang tidligere har det blitt seier.

Årets mesterskap ble spilt i Belgia. Det gikk over 11 dager og hele 33 nasjoner stilte til start. EM kan beskrives som en maraton innen bridge. Etter rundt 80 timer med spilling har lagene samlet spilt nesten 9000 spill og lagt nesten 500 000 kort. Det er derfor ikke lenger tilfeldig hvem som står igjen som vinner.

Når man kjemper mot Europas beste bridgespillere over så mange dager, vil man oppleve alle faser fra motgang til medgang, da er det den med best evne til å stå løpet ut som til slutt står øverst på resultatlisten.

Her er jeg med det store EM-trofeet Foto: Norsk Bridgeforbund 

Det norske laget kjempet hele tiden i toppen og etter en thrilleravslutning var det altså Norge som sto igjen som vinnere, men det var ikke avgjort før det sto 1 spill igjen. Resultatene gikk Norges vei og laget gikk forbi Israel som lenge hadde ledet turneringen. På det norske laget spilte Terje Aa, Allan Livgård, Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Ulf Tundal og Nils Kvangraven. Jeg bor i Kristiansand, Lindqvist i Arendal og Brogeland i Flekkefjord. Agder kan derfor med rette benevnes som en bridgeregion å regne med.

Lindqvist-Brogeland fra kampen mot Ukraina. Ivrige norske supportere følger med. Foto: Nils Kvangraven

Laget har forberedt seg med mange timers trening i forkant av mesterskapet. Brogeland og Lindqvist er profesjonelle bridgespillere som har bridge som sitt levebrød. De har naturligvis langt flere timer med bridge enn lagkameratene. Men foruten å ha spilt mye bridge over mange år anslår jeg mine personlige forberedelser til å ha krevd rundt 300 timer i perioden september 2017 frem til juni 2018. Dette består av spilling, gjennomgang av meldinger og system med makker, deltagelse i turneringer og jevnlig lesing av bridgelitteratur.

Det norske støtteapparatet i EM. Jon Egil Furunes (sportssjef, fra venstre), Christian Vennerød (kaptein) og Sten Bjertnes (coach). Foto: Nils Kvangraven

Under selve mesterskapet handler det om å samarbeide som et lag. Selv om det er seks spillere, er det bare fire som spiller hver kamp. Fordelingen av kamper, taktiske vurderinger av hvem som møter hvilke nasjoner og det å være gode lagkamerater kan være det som skaper et vinnerlag. I den sammenheng utgjør støtteapparatet med sportssjef, kaptein og coach en viktig rolle. I årets mesterskap besto dette av Jon-Egil Furunes, Christian Vennerød og Sten Bjertnes.

På forhånd var det norske laget ansett for å være en av de nasjonene som kunne spille seg inn i medaljekampen. Men av de 33 deltagende nasjonene var rundt halvparten i den kategorien. At Norge lykkes og nådde helt til topps, var overraskende og svært gledelig.

Det norske laget sammenligner lister etter kampen, til stor spenning. Foto: Nils Kvangraven

Underveis og i etterkant av mesterskapet har engasjementet fra bridgespillende nordmenn vært enormt. Kommentarer i sosiale medier, direkte hilsener til spillere og forbund har nådd nye høyer etter at EM gullet var sikret. Det er slike hendelser som gir et ekstra løft til en organisasjon som drives av lokale ildsjeler og frivillighet.

Oversiktsbilde fra en av to store spillesaler i EM Foto: Nils Kvangraven

Som en av de beste nasjonene i Europa er Norge kvalifisert til å spille VM. Det arrangeres høsten 2019 i Kina. Da håper vi Norge og Kristiansand igjen kan vise verden at det er her du møter noen av verdens beste bridgespillere.

Farsund-duoen Ann Karin Fuglestad med ansiktet til, Marianne Harding med ryggen til. Fra oppgjøret mot Portugal.

Det ble også arrangert EM for damer og for veteraner (over 60 år). I disse klasene var Norge ikke mye dårligere. Damene vant bronse og veteranene kom på sjetteplass. Det kvalifiserte begge lag til VM-deltagelse, det er første gang Norge blir representert i alle klasser i et VM. Også her var Agder representert med Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding fra Farsund i dameklassen og Helge og Roald Mæsel fra Kristiansand i veteranklassen.

Kristiansand-duoen Helge Mæsel med ansiktet til, Roald Mæsel med ryggen til. Fra oppgjøret mot Nederland.

Bridge er en fantastisk hobby som egner seg for mennesker fra alle lag og i alle aldre. Er du litt nysgjerrig så sjekk ut www.bridge.no. Her vil du finne informasjon, kanskje en bridgekurs kan være noe for deg?