I helga var det et nytt NM i enkeltøvelser for strongman i Tvedestrand. Det er et åpent NM med vektklasser, hvor alle kan delta uavhengig i om de er med i en klubb eller ikke. Det blir brukt tre øvelser som hører med i en vanlig konkurranse. Øvelsene denne gangen var stokkbenkpress, enarms hantel over hode og powerstairs.

Slurvet i stokkbenk

Først var det stokkbenkpress, der jeg har norgesrekorden i klassen under 90 kg. Her har jeg løftet 191 kg, det er uten drakt og sprett i hofta. Jeg var veldig innstilt på å slå denne rekorden nå, for jeg har hatt noen fine repetisjoner på trening. Første hovedløft for meg var 156 kg som føltes kjempelett, men jeg hoppet rett herifra og til rekordforsøk på 193 kg og jeg burde nok gått innom 175-180, for jeg bommet på dette løftet. Det var veldig surt, men vant likevel denne øvelsen. Jeg vet at jeg er god for 200 kg, så dette var bare slurv rett og slett.

Øvelse nummer to var hantel over hode med maksimal vekt. Da skal man løfte en tyngst mulig hantel med et håndtak som er på størrelse med en colaboks opp til skuldra med begge armene og deretter støte den over hodet med en arm og stå kontrollert til dommer sier godkjent. Norgesrekorden i min klasse tilhører en kamerat fra samme klubb som jeg, nemlig Loyd Kaaland fra Kristiansand Strong Team, han har løftet 90kg offisielt. Han er forøvrig min hardeste motstander, et veldig stort talent.

Her tangerer jeg norgesrekorden (video):

Jeg har nesten låst ut 100 kg på trening, men det er ikke offisielt uansett. Planen var å klare 95 kg, og etter noen oppvarmingsløft på 60-70 kg føltes dette innen rekkevidde. 80 gikk veldig lett opp og jeg bestemte meg for å gå til 95 kg. Første løftet mitt surra jeg så mye med plassering av hantelen på skuldra, jeg blir rett og slett flau over å se på det når jeg studerer det i ettertid. Så rutinert som jeg er, burde jeg lagt den ned og begynt på nytt. I forsøk nummer to så låste jeg ut hele kroppen, men klarte ikke å stå stabilt, veldig frustrerende.

Veldig nær 95 kilo

Jeg tror faktisk ikke man kan komme nærmere et godkjent løft med hantel en det der! Jeg hadde et forsøk igjen og bestemte meg for å prøve å safe inn 90 kg. Det gikk veldig greit opp, skulderøvelser er en av mine sterkeste sider så det gikk veldig greit. Var utrolig deilig å tangere norgesrekorden offisielt selv om det hadde smakt godt med 95 kg. Forøvrig så har jeg aldri sett noen i verden i 90 kg-klassen løfte like mye som Loyd Kaaland og meg i hantel offisielt, som er det som teller.

Knut Bjorvatn er overbevist om at jeg har 100 kg inne på en dag alt stemmer, så jeg får ha dette som mål til neste år. Det ble førsteplass i denne øvelsen også, og det var det tyngste godkjente løftet i hantel av alle klassene. Så jeg er absolutt fornøyd!

Godt fornøyd med tre nye NM-gull. Foto Privat.

Siste øvelser var powerstairs, da skal man løfte et tyngst mulig lodd fra bakken og opp to trinn. Løftet starter omtrent med knærne, så det blir vel omtrent halvmark-høyde. Jeg var veldig innstilt på å ta norgesrekorden som er på 314 kg. Alle løftene oppover og til og med 270 kg føltes greit, det eneste som var litt slit var at jeg skulle vært en smule høyere for å få vippa loddet lettere opp på trinnene.

Det ble hevet på til 300 kg og jeg gjorde meg klar, oppløftet var veldig lett men jeg klarte ikke å få det opp på trinnet, jeg kan med 80 prosent sikkerhet si at hvis jeg hadde vært litt høyere eller hatt noen høyere sko hadde det gått. Det stod ikke på styrken i hvert fall. Men rekorden ble nok litt for vanskelig denne gangen. Det holdt til førsteplass her også, så jeg var veldig fornøyd.

Med større sko hadde jeg klart 300 kg! (video):

Gleder meg til Norges sterkeste

Det var et fint mesterskap og jeg må si meg fornøyd med å få satt Kristiansand Strong Team på nok en rekord på lista. Jeg kan forøvrig nevne Kim Sivertsen fra samme klubb som meg også kjørte personlig rekord i stokkbenkpress og powerstairs, han fikk forøvrig pallplassering i begge disse. Han var også fornøyd.

Videre fremover er det Norges sterkeste mann -90 kg i desember og det er denne konkurransen som er i hovedfokus og jeg legger veldig mye vekt på dette stevnet. Her ble jeg nummer tre i fjor. Målet i år er å vinne, men det blir ingen lett jobb, siden nivået i Norge er veldig høyt og det skiller utrolig lite på de tre øverste plassene.

I motsetning til i fjor, hvor jeg var på europamesterskap ei uke før NM, skal jeg ikke dette i år, så jeg stiller nok litt sterkere med tanke på restitusjon og at jeg slipper å trene på øvelser til to konkurranser samtidig, altså ti øvelser.

Resultater fra helga:

Stokkbenkpress

Kvinner åpen

1 May Britt Tynes 85kg

2 Cecilie Wormdahl 78kg

3 Gry Anita Opdal 78kg

Menn 90kg

1 Kjetil Finnes 155kg

2 Remi Andersen 135kg

3 Kim Sivertsen 135kg

Menn 105kg

1 Espen Narum 193kg

Menn åpen

1 Leif Ove Tveiterås 193kg

2 Jan Erik Evensen 115kg

3 Jan Helge Yannis Messell 115kg

En hands hantel

Kvinner åpen

1 Cecilie Wormdahl 30kg

2 Janne Grandalen 30kg

3 Gry Anita Opdal 30kg

4 May Britt Tynes 25kg

Menn 90kg

1 Kjetil Finnes 80kg

2 Kim Sivertsen 60kg

Menn åpen

1 Magnus Ødegård 80kg

2 Leif Ove Tveiterås 80kg

3 Jan Erik Evensen 60kg

Power Stairs

Kvinner åpen

1 Cecilie Wormdahl 185kg

2 May Britt Tynes 180kg

3 Janne Grandalen 170kg

4 Gry Anita Opdal 140kg

Menn 90kg

1 Kjetil Finnes 270kg

2 Vetle Rakkestad 260kg

3 Kim Sivertsen 240kg

Menn 105kg

1 Espen Narum 270kg

Menn åpen

1 Rafael Slowakienwicz 260kg

2 Leif Ove Tveiterås 240kg

3 Magnus Ødegård 220kg

4 Jan Erik Evensen 220kg