Å overnatte i gymsal er noe av sjarmen med å delta på cup. Foto: Foto: Claus Eftevaag.

Uansett om man spiller på et fotballag, håndballag eller driver med andre idretter så er det noe eget med det å dra på turnering i utlandet. Det er nok årets høydepunkt for langt de fleste og noe som man ser frem til i flere måneder i forkant. For G14, G15-1, G15-2 og J16-laget i IK Gimletroll var årets høydepunkt Dana Cup i Hjørring i Danmark.

Cup er cup

Man flyr rundt på ferja, bor tett-i-tett i en gymsal som blir mer og mer kaotisk som dagene går, man spiser måltidene i idrettshaller sammen med flere hundre andre deltakere – der noen alltid er kritiske til maten og der det appluderes fra alt for mange dersom noen søler eller velter benken (med vilje?) som man sitter på. Høylytt blir det sunget sanger på bussene til og fra banene, man blir kjent med andre ungdommer fra nær og fjern, trenere og foreldre må hysje på en flere ganger etter kl. 23, man bruker lommepengene med omhu på alt fra is til den nye drakten til Real Madrid. Først og fremst er det sosiale aspektet i høysetet.

Med mange kamper i beina kan det være greit å løsne opp med litt firkant. Foto: Foto: Privat.

Så var det den sportslige biten da.

Dana Cup er en cup hvor alle kan være med. I innledende gruppespill er det både første- og andrelag, det er ambisiøse lag og mindre ambisiøse lag. Det er derfor ikke uvanlig at gode lag tidlig i turneringen vinner komfortabelt i flere av kampene. Det er imidlertid spesielt i de yngre klassene – G13, G14, G15 og G16 – også mange gode lag som deltar. For i disse aldersgruppene er mange gode og talentfulle spillere fortsatt i moderklubbene sine og mange lag har som mål å komme langt i turneringen.

Vi visste at vi hadde et lag som kunne gå langt (vi ble nr. 3 i Sør Cup, men hadde resultatmessig ikke hatt den beste vårsesongen i serien), men det var umulig si hvor langt. Gutta var innstilt på at vi skulle prøve å komme så langt som mulig. Vi var derfor enige om å sørge for å ivareta elementer som godt kosthold, søvn og hvile i den grad det var mulig. Det er nemlig fort små detaljer som avgjør om man for eksempel vinner en 1/8-finale eller ryker ut.

Veien til finalen

God stemning og høyt humør etter seier i 1/16-finalen. Foto: Foto: Privat.

Laget åpnet sterkt i gruppespillet der det ble overbevisende seire på 15-0 og 7-0 mot henholdsvis Tertnes og Eina. Det var derfor lagt opp til gruppefinale mot det tredje laget i gruppa, Düren-Niderau FC 1908. Motstanden var her av en helt annen kaliber og det ble en jevn og spennende kamp. Det endte til slutt 0-0 og Gimletroll vant dermed gruppa med best målforskjell.

I 1/32-finalen ventet Klæbu fra Trøndelag. Laget vant her, etter mål av Bouziane Lazri, Markus Nyhus og Johannes Eftevaag, 3-0 uten å overanstrenge seg. Anstrengende og nervepirrende ble det derimot i 1/16-finalen der enda et lag fra Trøndelag, Strindheim, sto på motsatt banehalvdel.

Straffesparkskonkurransen i kvarfinalen mot Holmen var en «gysare». Foto: Foto: Privat.

Etter at Gimletroll gikk i ledelsen i 1. omgang på mål av Andreas Hole, utliknet Strindheim i 2. omgang da et frispark fra siden av banen, godt hjulpet av meget sterk vind, gikk rett i mål. Det så mørkt ut da Strindheim tilsynelatende gikk i ledelsen fem minutter før tid, men målet ble korrekt annullert da ballen gikk rett i mål på indirekte frispark. Det var likevel fortjent at Gimletroll kort tid etterpå, på mål av Søren Frigstad, til stor lettelse for gutta satte den avgjørende scoringen til sluttresultatet 2-1.

Sogndal var motstander i 1/8-finalen. Gimletroll spilte her sin kanskje beste kamp og vant hele 3-0 etter to mål av Jørgen Myhre og ett av Torje Kydland. Optimismen var derfor til stede da Holmen, som har vært det beste G2000-laget i Oslo de siste par årene, og som for eksempel vant forrige Odd Elite Cup, var motstander.

Det var en opplevelse å spille finale på stadion og flere fikk nok gåsehud da «Ja, vi elsker» runget i høytaleren.

Lagene hadde hver sin omgang, men ballen ville ikke inn. I straffesparkkonkurransen reddet Gimletroll-keeper, Hermann Skoglund Witzøe, på mesterlig vis to skudd og det var nok til å sikre en plass i semifinalen. Stor jubel både blant spillere, trenere, foreldre og andre Gimletroll´er som sto og heiet.

I semifinalen møtte vi Årdalstangen som var et samlelag med spillere fra Årdal, Molde og Førde. Gimletroll lå under 0-1 etter 1. omgang og hadde for første gang i turneringen virkelig møtt motgang. Litt omrokkering og skikkelig mobilisering sørget for en fremragende 2. omgang der laget scorte fire flotte mål (to mål av Jostein Rudi, et av Sigurd Tveit og Markus Nyhus) og vant kampen 4-2. Store jubelscener og stor stemning da finaleplassen var i boks!

Siste peptalk før avspark i finalen. Gutta er fokuserte. Foto: Foto: Danacup.com

At trenerne, Benjamin Vium Olesen og Henrik Nyhus, før turneringen hadde lovet spillerne at de fikk barbere håret til trenerne i tilfelle de kom til finalen, ble bare en bonus for gutta.

I finalen ventet Sandefjord. Der Sandefjord var best i 1. omgang var det helt jevnt i 2. omgang. Vi hadde en kjempemulighet på den siste sjansen før full tid, men det endte igjen 0-0.

Sandefjord var best i ekstraomgangene, men klarte ikke å score. Dermed måtte kampen avgjøres på straffer. Her var Sandefjord skarpest. Man er selvsagt litt skuffet med en gang etter å ha tapt så knepent, men det var ikke noe å si på seieren og gutta visste at de kunne være fornøyde med sølvet.

Alexander Spenik var blant manges (om enn subjektive) øyne blant turneringens beste spillere. Foto: Foto: Danacup.com
Gutta var nærme gull, men var likevel godt fornøyde med sølvmedaljene. Foto: Foto: Privat.

Gutter 15-klassen var den klart største klassen i årets Dana Cup – hele 150 lag deltok i denne klassen. At laget etter ni kamper står igjen med 34-3 i målforskjell, syv «clean sheets» og finaleplass, må sies å være en sterk prestasjon av de 15 spillerne som under Dana Cup virkelig var gode som lag og der alle var like viktige.

Vi er nå hjemme i Norge igjen – med mange gode opplevelser i bagasjen. En ny høstsesong i G16-serien står for tur der vi skal fortsette å jobbe videre med å utvikle den enkelte spilleren og spille god fotball – og ikke minst fortsette å ha det gøy med fotballen. Vi gleder oss.

Vi kom oss ikke hjem med det første pga. finaleplassen. Da er det godt å kunne gjøre noe helt annet, f.eks å kjøre gokart. Foto: Foto: Privat.