KRISTIANSAND: – Det er litt av en julepresang, altså. Jeg hadde aldri trodd vi skulle få så mye, men når vi først søkte, synes vi at vi burde be om nok til både å utbedre heistraséen og bygge en maskinløype også, sier Hilde Sangesland Strædet.

Denne artikkelen ble skrevet for terrengsykling.no og er gjengitt med deres tillatelse.

Årets ferske norgesmester i utfor har lenge ønsket seg et heisbasert treningsanlegg i nærområdet, så i fjor vår henvendte hun seg til det lokale skisenteret i Kristiansand og spurte dem om de kanskje var interessert i å drive med heisbasert sykling.

Et knapt år senere har Strædet fått drøyt 355.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen til å utbedre heistraséen, bygge en parkløype og gjøre anlegget enda mer tilgjengelig for utøvere på alle nivåer.

Pengene skal brukes til to delprosjekter. Det ene er å jevne ut heistraséen skal jevnes ut slik at det blir lettere for nybegynnere å bruke heisen. Slik det er nå er det ikke lett så lett for ferske syklister å komme seg opp heisen.

Det andre er å lage en maskinløype, der det skal bygges hopp og doseringer og andre elementer, litt i retning av det som finnes i Hafjell og Drammen, forteller Strædet.

– Det er viktig at den løypa blir slik at den kan brukes både av nybegynnere og samtidig fenger for oss som kan sykle en del, sier hun.

I løpet av sommeren har det blitt seks ulike løyper i Tveit-bakken. Foto: Privat

Kunne blitt med drømmen

Men det er ikke alt som har gått på skinner hele veien. Det hele kunne fort blitt med en drøm om ikke Strædet hadde vært villig til å gutse litt egne sparepenger på prosjektet. Tveit-bakken var nemlig ikke supergira på sykling i anlegget da Strædet først tok kontakt med dem.

– Det krevde litt overtaling å få lov til å sette i gang, for senteret hadde prøvd seg på heisbasert sykling før, sier hun.

Sist Tveit-bakken var involvert i sykling, var da de arrangerte Norgescup i utfor for en rekke år siden. Det hadde ikke vært noen stor suksess. Strædet lovet imidlertid at det ikke var noen ny Norgescup hun var ute etter, og forklarte at heisbasert sykling har endret seg vesentlig siden den tid.

– De var absolutt litt usikre på det med sykling, og forklarte at det er på vinteren de prøver å ha åpnet. Men i fjor hadde de åpent for skikjøring en halv dag. Vinteren på Sørlandet er ganske ustabil, sier Strædet.

Men dersom Strædet kunne komme med 20.000 kroner i forskudd slik at de ikke gikk underskudd på heiskjøringen, var de villige til å ha åpent fem dager i løpet av sommeren.

– Jeg spurte litt rundt på et lokalt sykkelforum, for å høre om det var noen som var interesserte i å kjøpe et ”årskort” til de fem dagene senteret skulle ha åpent, slik at jeg ikke måtte forskuttere hele summen, sier Strædet.

Og hun fikk nok napp til å gå i gang.

Heisbasert sykling er populært, og anlegget har vært godt besøkt hele sesongen. Foto: Privat

Jobben begynte i vår

Arbeidet med de nye prosjektene starter i mars-april, men i hele år har gjengen jobbet både tidlig og sent for å få i stand et sykkeltilbud med noe for alle i Tveit-bakken.

– Vi bygget opp igjen den gamle Norgescupløypa, men det er en utforløype, og heisbasert sykling har endret seg mye de siste årene. Det er ikke så mange som har utforsykler, og vi ville jo ha flest mulig folk til anlegget, så vi måtte legge til rette for folk som har stisykler også, forklarer Strædet.

Da åpningsdagen kom, var det tre ulike løyper å velge mellom, og i løpet av sesongen har det blitt seks. At tilbudet er godt mottatt er det ingen tvil om. Det har vært 30-40 syklister i anlegget hver dag det har vært åpent.

– Det var så mye folk at vi fikk inn nok penger til å ha åpent flere ganger enn de opprinnelige fem dagene vi hadde avtale om, sier Strædet.

Dessuten kom Kristiansand SK på banen og sponset to-tre ekstra åpningsdager, så totalt har Tveitbakken vært i drift for sykling 10-12 dager denne sesongen.

Dugnadsgjengen har bygget løyper i Tveit-bakken som egner seg for både utfor og stisykling, nybegynnere og drevne syklister. Og neste år blir det enda mer. Foto: Privat

Helomvending og vinn-vinn

Etter den første sesongen har pipen fått en annen lyd hos ledelsen for skisenteret.

– De ble etter hvert positive da de så at det er så mange som vil komme og sykle, sier Strædet.

– Vi har fått et godt samarbeid med skisenteret, og nå vil de gjerne at vi utbedrer heistraséen. Og jeg har snakket mye med han som kjører løypene i Tveit-bakken om vinteren. Da vi begynte å bygge løypene, var han ganske klar på at alt måtte rives før vinteren. Men nå i høst sa han at det var helt greit å la det stå som det var til våren, så vi slipper å ta ned hopp og slikt likevel, sier Strædet.

– Det kommer jo flere folk å sykler her på sommeren enn det kommer folk for å kjøre på ski om vinteren, sier hun.

– Nå skal Tveit-bakken heves til nye høyder, sier Hilde Sangesland Strædet. Norgesmesteren i utfor er primus motor for dugnadsprosjektene og søkte om midler fra Gjensidigestiftelsen. Det fikk hun. Foto: Privat

Fra litt stress til bare moro

– Det har vært mye jobb, og det blir en liten stressfaktor når du satser av egne sparepenger for å komme i gang, men nå er det bare dødsgøy. Det er jo så mange som vil være med å støtte dette, sier Strædet, som håper senteret kan bli en treingsarena for alle typer terrengsyklister i Kristiansand SK.

– Det er jo bra for alle å trene nedoverteknikk, og med et heisbasert anlegg blir du veldig mye bedre mye fortere, sier hun.

– Og kanskje vi kan ha en jentecamp her i Kristiansand også til neste år, legger Strædet til.