I helga skal dommerduoen fra Sørlandet dømme J20-NM. De er satt opp på fire kamper, i Nærbøhallen, alle lokaloppgjør. At det kan bli mye trøkk med masse håndballinteresserte rogalendinger på tribunen, skremmer ikke Charlotte Husomanović og Carina Pettersen.

Dommere som 15-åringer

Begge har spilt håndball selv. Carina Pettersen, opprinnelig fra Songdalen, var innom Greipstad, AK28, Vindbjart, Søgne og Gjerpen, før en prolaps satte stopper for håndballkarrieren som 18-åring. Hun hadde dømt siden hun var 15 og tenkte at det var en gyllen mulighet til fortsatt å være en del av håndballmiljøet.

FOTOSHOOT: Kjekt å være i vinden. Charlotte Husomanović (t.v.) og Carina Pettersen. Foto: Privat

Larvik-jenta Charlotte Husomanović var bakspiller i Larvik Turn til laget gikk i oppløsning. Også hun hadde fått smaken på dømming. Etter videregående gikk flyttelasset til Sørlandet og bachelorstudier i sosialt arbeid ved UiA.

Full klaff

De hadde bare vært makkere en snau måned da de i februar 2016 ble tildelt to Lerøy-kamper i G18.

BLE KASTET UT I DET: Charlotte Husomanović var bare 20 år da hun dømte Gutter 18 på elitenivå under hjemmerunden i Lerøyserien for arrangør Randesund IL. Her er Randesund i blå drakter, mens Fjellhammer er grønne. Hjemmelagets Alexander Øynes med ballen. Foto: Finn Sverre Lislevand

– Det var tøft, tøffere enn jeg hadde trodd, innrømmet Pettersen den gang. Men etter «kultursjokket» i eliteserien for G18, var de overbevist om to ting: De taklet presset og de passet perfekt sammen. Siden har like ambisjoner, god kjemi og ærlighet ligget i bunnen for et godt samarbeid.

GOD KOMMUNIKASJON: – Jeg er kanskje den tøffe typen, mens Charlotte er den softe, sammen utfyller vi hverandre, sier Carina Pettersen, her i samtale med sin makker Charlotte Husomanović (med ryggen til) under NM-runden for herrer mellom KIF og Just IL i Havlimyrhallen 27. august. Foto: Finn Sverre Lislevand

– Vi er som hånd i hanske og utfyller hverandre med forskjellige egenskaper og spiller hverandre gode. Og så har vi begge virkelig lyst til å dømme, forteller Husomanović, som utenfor banen jobber som veileder ved NAV Kristiansand.

NHF-PORTRETT: Charlotte Husomanović (t.v.) og Carina Pettersen ble forbundsdommere i 2017. Foto: Privat

– Det faller naturlig hvor hun tar ansvar og der jeg tar ansvar. Vi er ærlige med hverandre, kan kommunisere, lære av hverandre og utfylle hverandre, supplerer Pettersen, UiA-student i markedsføring og ledelse.

180 kamper i fjor

Husomanović dømte rundt 180 serie- og cupkamper forrige sesong. Makkeren noe mindre grunnet svangerskap.

SUPERKORT BARSEL: Carina Pettersen (t.h.) var i aksjon med fløyta inntil to og en halv uke før nedkomst 29. oktober i fjor, og tilbake én måned etter. – Carina fortjener masse skryt, mener Charlotte Husomanović med ryggen til. Foto: Privat

De er nye forbundsdommere av året og med i Norges Håndballforbunds trainee-program for utvikling av dommertalenter. Som beste dommerpar i utviklingsprosjektet ble de invitert til å dømme i eliteturneringen Skjærgårdslekene i august.

PRESTISJE: Etter å ha levert en feilfri G16-finale i Skjærgårdslekene, eliteturnering i Vestfold 11.-13. august, ble Charlotte Husomanović og Carina Pettersen tatt ut til å dømme G18-finalen mellom Nøtterøy (røde drakter) og Ski (gule drakter). Foto: Privat

I slutten av august dømte de NM-runden for herrer mellom KIF og Just IL. I september har høydepunktene vært NM-runden mellom Vipers og Ålgård, samt to kvalifiseringskamper til Lerøy-serien for J18, blant annet Våg.

MØTE MED ØSTEN: Carina Pettersen (ytterst t.v.) og Charlotte Husomanović (ytterst t.h.) dømte da det japanske seniorlaget (blå drakter) møtte Norges juniorer (røde drakter) og da Vipers Kristiansand spilte mot Japan i Aquarama 24.-25. juni. Foto: Privat

Drømmer om store mesterskap

Prestasjoner og stabilitet utover i sesongen avgjør hvilke kamper dommerparet blir tilbudt. Det er også fysiske tester flere ganger i året som må bestås. Derfor blir det mange timer i treningsstudio og løpeturer hver uke for dommertalentene. Foreløpig er de kvalifisert til å dømme opp til 1. divisjon damer og 2. divisjon herrer.

STRENG LINJE: Ingen vits i å trygle på vegne av en utvist medspiller. Rødt er rødt. Dommer Carina Pettersen står på sitt. – Vi må nok jobbe litt mer enn mannlige dommere for å sette oss i respekt, sier hun. Foto: Finn Sverre Lislevand

– Vi ønsker å nå så langt som mulig, dømme i store mesterskap. Imens må vi sette oss delmål, ta sesong for sesong, sier Pettersen.

DOMMEREN SER DEG: Det er lett å se hvem som er synderen her. KIFs høyrekant Christoffer Ryder Lislevand bøyer hodet, Charlotte Husomanović er fremme med det gule kortet. Fra den andre NM-runden mellom KIF og Just IL. Foto: Finn Sverre Lislevand

Aller mest trigger det å dømme G18 og herrer.

– Vi er opptatt av å være strenge fra første minutt av kampen for å sette standarden. Det viktigste av alt er å være rettferdig, Fair Play, sier Husomanović.

– Stort potensial

– Jeg tror de har potensial til å nå alle de målene de har satt seg. De jobber målbevisst med de oppgavene de får fra NHF og har hatt en god progresjon, sier Espen Stensvold Rønning, gruppeleder i NHFs trainee-program for dommere.

MENTOR: Ett av de mest lovende unge dommerpar i Norge, mener Espen Stensvold Rønning, mentor for Husomanović/Pettersen og gruppeleder i NHFs trainee-program for dommere. Foto: NHF

Også «Norges beste dommer» Arne Mikael Kristiansen har tro på sørlandsduoen. Han har fulgt dommerjentene fra sidelinjen og har også dømt noe med Husomanović.

MERITTERT: – De er unge og har mange år foran seg, sier Arne Mikael Kristiansen, som synes det er bra at det kommer flere kvinnelige dommerpar. Som IHF-dommer har han sammen med makker Kenneth Abrahamsen selv dømt i OL, VM, EM, Europacupkamper og avsluttet sin internasjonale karriere med Champions League-finalen for herrer i 2013. Foto: Arkivfoto (Inger M. Witteveen)

– Begge er ambisiøse og flinke. Men de må dømme en del kamper hvis de vil frem, det er den viktigste læringsarenaen, er hans råd.