UTØVERBLOGG: Jeg har gjennom mesteparten av barndommen og ungdomstida min spilt håndball. Etter hvert tok håndballen veldig mye tid, og jeg ville heller trene når jeg selv hadde lyst. Derfor begynte jeg å trene på treningsstudio da jeg kunne bestemme tid og mengde selv. Jeg fikk meg en kjæreste som jeg begynte å trene sammen med og det ga meg glede og motivasjon. En dag skulle han ned i «kjelleren» på Nodeland og teste ut strongman, og jeg dultet etter. I rundt et år var jeg med og så på strongmankonkurranser i Tvedestrand før jeg begynte selv. Nå har jeg trent målrettet i ca. ett år.

Første maksløft

Første gang jeg testet maksløftene mine var under Wall of fame på Bearcave Treningssenter i februar i fjor. Her fikk jeg førsteplassen sammenlagt, og var veldig fornøyd med resultatene mine. Etter konkurransen begynte jeg å trene på Bearcave, og fikk god motivasjon og hjelp av folkene der. Sommeren 2016 hørte jeg snakk om Norges Sterkeste som skulle være 3. desember. Øvelsene kom, og jeg trente på dem så godt jeg kunne, selv om jeg hele tiden var usikker på om jeg turte å stille. Jeg syntes det var litt skummelt med tanken på at min første ordentlige konkurranse skulle være noe så «stort» som et norgesmesterskap.

Desember kom, og det var mye fram og tilbake, men jeg endte opp med å stille på Norges Sterkeste 2016 i u63 kg-klassen. Jeg var kjempenervøs, men nervene roet seg fort ned da jeg møtte de andre deltakerne som var utrolig støttende. Jeg fikk et kjempegodt inntrykk av miljøet i denne sporten, og spesielt for damene. Selv om jeg har et stort konkurranseinstinkt, koste jeg meg med å heie på de andre damene, selv i min egen klasse. Da fant jeg ut av at dette var noe jeg likte å holde på med.

NM var en utrolig gøy opplevelse, ikke minst ettersom vi var tre jenter fra Kristiansand i samme klasse. Jeg var strålende fornøyd med resultatet, og satte ny personlig rekord i alle øvelsene. Endte på 3. plass. Etter det har jeg deltatt på to konkurranser til, en i januar i Stokke, og Wall of fame i februar i år på Bearcave Treningssenter.

Kick Open

Sist helg deltok jeg på Kick Open i Arendal. Dette var en ren kvinnekonkurranse med innslag av både crossfit og strongwoman. Det var tre klasser: -63kg, -75kg og åpen. Jeg klarte heldigvis å veie inn på 62,9 kg, så det ble -63kg klassen på meg. Konkurransen begynte med tre øvelser vi hadde fått vite på forhånd.

I øvelsen ground to shoulder, 55 kilo Foto: Privat

Første øvelsen ble kalt «ground to shoulder», her skulle vi vende stanga fra bakken og opp til skuldrene, med økende vekter. 25kg x 6, 35kg x 4, 45kg x 2 og 55kg x 1 på kortest mulig tid. Denne øvelsen vant jeg.

Andre øvelsen var Apollon’s over hodet. Her skulle vi vende Apollon’s-stanga en gang for så å pushe over hodet så mange ganger vi klarte på 30 sek, vekta var på 35kg. Jeg klarte ti repetisjoner og var fornøyd med det.

Tredje øvelsen var markløft – stige med økende vekter. 65kg x 6, 75kg x 4, 85kg x 2 og 100kg x 1, så fort vi kunne. Denne øvelsen vant jeg også.

Etter disse tre øvelsene hadde vi en liten pause, og da skulle vi trekke tre tilfeldige finaleøvelser. Det endte med stokkpress, farmer’s walk og bilmark.

Video markløft:

Fjerde øvelsen var stokkpress. Her skulle vi løfte stokken opp fra bakken, vende den, og så pushe den over hodet. 40 kg gikk lett, men jeg feilet på 45kg. Dette syntes jeg var skuffende av meg selv, da jeg har klart 45kg på trening mange ganger.

Femte øvelsen var farmer’s walk. Denne øvelsen er en av mine favorittøvelser og jeg ble veldig glad for at denne ble trukket ut. Her gikk vi med 60 kg i hver hånd ca. 10 x 2 meter. Denne øvelsen vant jeg også.

Video farmer’s walk:

Sjette øvelsen var bilmark. Denne øvelsen hadde jeg aldri prøvd før, men det var det ingen i min klasse som hadde så jeg syntes det var gøy at vi alle stilte likt. Vekta på det vi løfta fra bakken fikk vi aldri vite, men jeg tipper den lå på rundt 100kg.

Fra øvelsen bilmark. Foto: Privat

En bil ble kjørt opp på et stativ og vi skulle løfte stativet så mange ganger vi klarte på ett minutt. Jeg endte på sju repetisjoner, og klarte ikke å holde på i ett helt minutt. Men var veldig fornøyd, da mine sju repetisjoner holdt til seier i denne øvelsen også.

Fornøyd med egen innsats

Jeg vant -63kg-klassen og var strålende fornøyd, da dette er den første strongwoman-konkurransen jeg har vunnet. Alle tre klassevinnere gikk videre til en superfinale der vi tre skulle kåre en over all-vinner. Her ble det en slags medley med forskjellige crossfit-øvelser, noe som passet meg dårlig da jeg aldri trener crossfit.

Superfinalen startet bra for min del, men ble dårligere og dårligere. Superfinaleøvelsen ble avsluttet med monkey bar, noe jeg ikke har vært borti siden barneskolen. Det endte ikke så bra, og jeg ga meg før jeg hadde fullført. Det var litt høyt oppe for ei så lav jente som meg, så jeg måtte få hjelp av dommeren til å bære meg ned. Men fikk masse applaus, og det var sikkert gøy for publikum å se på.

Video monkey bar:

Alt i alt er jeg kjempefornøyd med konkurransen og syntes at nivået og ståpåviljen til deltakerne i konkurransen var kjempebra. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne, da jeg følte jeg ikke hadde så god oppkjøring til denne konkurransen, og jeg måtte ned i vannvekt for å komme meg i -63kg klassen.

Men det ble en veldig positiv overraskelse, og igjen selv om det er tungt og slitsomt, gir det meg utrolig masse glede, og jeg har lyst til å gjøre det igjen. Det var utrolig kult av Kick treningssenter å arrangere denne konkurransen, slike konkurranser hjelper til med å få flere kvinner med i sporten, og det liker vi!

Hvorfor liker jeg strongwoman så godt?

Det som gjør at jeg liker strongwoman, er at miljøet mellom damene er så bra. Og alle er så forskjellige, men har et felles mål, å bli sterkest. Jeg digger at det er kroppens funksjon som har noe å si, ikke kroppens utseende. Jeg blir også så glad når jeg er ute i ilden og hører de andre damene heie på meg.

Jeg står også på sidelinjen og skriker som en gal når de andre konkurrentene løfter, og vil at de skal få det til. Jeg tror helt ærlig det ikke er mange andre sporter der medkonkurrentene viser så mye glede, omsorg og engasjement for hverandre.

Her kan du se resultatene fra Kick Open: