Lyngdølen Carl Petter Sommerseth har skrevet dette innlegget. Lyngdølen Carl Petter Sommerseth har skrevet dette innlegget. Foto: Norges styrkeløftforbund

Lær deg den ultimate styrkeøvelsen markløft

Guide: Teknikk i markløft.

Den ultimate styrkeøvelsen er markløft, her må man virkelig jobbe med hele kroppen. Her er det viktig med korrekt utførelse for å unngå skader og få et optimalt løft. Denne guiden om teknikk i markløft er mest myntet mot nybegynnere og som en påminnelse til erfarne løftere i styrkeløft. Guiden tar for seg klassisk utførelse.

På videoen under deler jeg noen gode tips for markløft.

Plassering inn mot til stangen

1. Plasser føtter, ca. skulderbredde, stang midt over foten, noen cm fra leggen, med tærne pekende litt utover.

2. Ta grep, bruk overhåndsgrep til grepet begynner å svikte, bytt så til tommellås eller alternert grep. (bruk magnesium på hendene).

3. Sett deg rolig til leggen treffet stanga, samtidig hold spenning/trykk i muskulaturen

Før du drar

1. Få skikkelig spenning/trykk i hele kroppen stram alt fra tær til skuldre, og fyll magen med luft. (fokus på spenning i magemuskulatur, lats og lår.)

2. Strake armer (skuldrene litt foran stangen, husk brystet opp). Forsøk å dra skuldre ned og litt bak med lats.

3. Du skal markløfte stangen, ikke knebøye, det vil si hoften litt høyt i startposisjon!

4. Bøy stangen (vær tålmodig, begynn å dra ”rolig” med ca. 50-70 prosent kraft til stangen bøyer seg, rett før stangen løsner fra bakken øker du på til 100 prosent.

I løftet

1. Dra stangen opp inntil kroppen, (ja helt inntil, og du vil få skrubbsår på leggene). Bruk gjerne høye sokker for å unngå blod og hud på stangen.

2. Lås ut knær på toppen samtidig som du skyter frem hoften (knip sammen rumpa), skuldrene dras bak så du står helt rett.

3. Ikke legg deg bakover!

Da har du forhåpentligvis lært noe nytt eller fått en god påminnelse om hvordan du skal utføre markløft.

Trykk på teksten HER for å se Carl Petter løfte 300 kg på trening.

9 tips til nybegynnere

1. Markløft skal utføres på sokkene, eller i sko med veldig tynne såler.

2. Ikke sprett vekten opp igjen fra gulvet. Senk stangen til gulvet, og begynn på del 1 igjen før du begynner på neste repetisjon.

3. Bruk tid på å lære deg å gjøre det samme på alle repetisjoner.

4. Lær deg å bygge opp trykk! Alt SKAL STRAMMES!!! Det skal være nesten ubehagelig å stå i startposisjon.

5. Flytende magnesium er genialt. Det søler ikke og fås kjøpt i nesten alle XXL-butikker, klatrebutikker, på nett eller på seriøse treningssenter.

6. Krummer du ryggen mye har du enten for mye vekt på i forhold til styrken, eller så er du ikke teknisk bra nok eller begge deler. Ha tålmodighet, lær deg å stramme lats og ryggen skikkelig før du går på de tyngste vektene.

7. Krumming av korsrygg utgår! Ferdig med den.

8. Få noen med peiling på seiling til å se på deg (en trener fra en styrkeløftklubb eller lignende) ikke en med fem ukers fylleturdiplom fra Bali.

9. Kamera er genialt, film deg selv og se hva du driver med, ikke bruk speil til å se på teknikken!

Guiden er laget av Carl Petter Sommerseth og videreutviklet i samarbeid med hans gode venn og treningskompis Stian Walgermo. Walgermo har 40 norgesrekorder og 10 nordiske rekorder. Han har også medaljer fra både VM og EM i styrkeløft. I tillegg driver han med coaching og han har han hjulpet mange til å bli mye bedre i Knebøy, benkpress og markløft. Sjekk ut www.walgermo.com for mere info.

Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet under!