Kristiansanderen Ragnhild Aas (62) vant nylig online-konkurransen Crossfit Open for norske kvinner i alder 60–64 år. På verdensbasis ble hun nummer 235 av 1621 kvinnelige deltakere i samme aldersklasse. I Europa ble hun nummer 21 av 162 deltakere. Kristiansanderen Ragnhild Aas (62) vant nylig online-konkurransen Crossfit Open for norske kvinner i alder 60–64 år. På verdensbasis ble hun nummer 235 av 1621 kvinnelige deltakere i samme aldersklasse. I Europa ble hun nummer 21 av 162 deltakere. Foto: Privat

Crossfit er gøy uansett alder!

Jeg ble hekta på crossfit for seks år siden og opplever fortsatt framgang nå i godt voksen alder.

UTØVERBLOGG: Noe av det som gjør denne sporten så gøy er følgende:

* Alle treningsøkter er forskjellige med stor variasjon i øvelsene.

* Alle kan gjøre de samme øktene uavhengig av kjønn, alder, fasong og form. De sprekeste tar den «spreke» varianten, resten tar skalerte utgaver av øvelsene. Så bestemor kan trene sammen med barnebarn, mann og kone på samme økt, far og datter gjør samme øvelser, ungdommen sammen med veteranene.

* Timene ledes av en utdannet trener som veileder, oppmuntrer og passer på at øvelsene er tilpasset ditt nivå.

* Du blir oppmuntret av treningskameratene dine og du blir savnet hvis du ikke møter opp.

Variert

En økt er vanligvis på én time og består av oppvarming, introduksjon til og trening på dagens øvelser og til slutt dagens «WOD» – workout of the day. Vi hopper tau, ror, løfter på vekter, sykler, hopper på boks, tar pushups, løper, tar knebøy og mye annet i alle kombinasjoner. Hvis du ikke kan løpe, kan du ro istedenfor. Dersom kassehopp blir for heftig, kan du stege opp på noe lavere. Hvis vanlige pushups blir for tungt, kan du ta dem på en kasse. Alt er skalerbart. Øktene er relativt korte med høy intensitet og trener over tid hele kroppen. 

Det er nå flere tiår siden jeg spilte håndball i Oddernes og Våg. For seks år siden ble jeg lokket med på en prøvetime i crossfit og det fenget meg fra første stund. Jeg trener først og fremst for å unngå forfallet og holde meg sprekest mulig på vei inn i de høyere aldersgruppene. Crossfit er en gøy hobby hvor jeg møter mange positive og hyggelig mennesker i alle aldre. En gang i året deltar jeg i Crossfit Open. Dette er en verdensomspennende konkurranse hvor alle crossfit-utøvere kan delta hvis de har lyst. Man bryner seg på varierte øvelser som wallwalks, double unders, dumbell snatch, burpee box over, toes-to-bar, pull ups, diverse løft m.m.

Populær konkurranse

I år var det 264.000 deltakere. Crossfit Open foregår over tre uker med en ny økt hver uke som offentliggjøres på torsdag og må gjøres innen mandag. Resultatene logges i en app og du kan sammenligne deg selv med dine jevnaldrende over hele verden.

Håndstående langs en vegg er en fin øvelse. Foto: Privat

I år vant jeg konkurransen i Norge for kvinner klasse 60–64 år, men det var bare fire deltakere. Total i verden var det 1621 i denne klassen og her ble jeg nummer 235 (og nummer 21 i Europa). Det er klasser for de ulike aldersgruppene, for nybegynnere og de mer erfarne og for ulike handikap. De beste kvalifiserer seg til videre deltakelse og kan komme til Crossfit Games, som er «VM» for proffene. 

Under koronanedstengningen i fjor vår fikk vi daglige økter på video fra mitt crossfit-senter som vi kunne gjøre hjemme. For tiden er det dessverre ikke mulig å trene inne, men da arrangeres det ute-økter (selvsagt i tråd med kommunens regelverk) og det legges ut hjemmeøkter som ikke krever spesielt utstyr. Jeg oppfordrer alle til å prøve et introkurs. Du trenger verken være ung, tynn eller i form for å gå i gang.