Montérytteren Malin Berås (28) fra Kristiansand er på full vei tilbake i eliten. Foto: Montérytteren Malin Berås (28) fra Kristiansand er på full vei tilbake i eliten. Foto: Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Rir stjernetraver i Berås-duell

Fredag rir Malin Berås en potensiell stjerne innen montégrenen under Jarlsberg Grand Prix. Der kan hun slå lillesøster Madelen i samløp.

I 2011 og 2012 opplevde Malin Berås fra Tveit noen fantastiske sesonger på travbanen. Sammen med sin egen montétopp Limerick, og betrodd rytter for noen av landets beste trenere, vant sørlandsjenta godt over 50 løp og red inn nærmere 1,5 millioner kroner i premiepenger. Etter en periode preget av andre prioriteringer som jobb, barn og utdanning, er 28-åringen for alvor tilbake i hetluften.

Malin Berås har all grunn til å smile om dagen; den seks år gamle vallaken Special Envoy kan være hesten som får Tveit-rytteren tilbake i rampelyset for alvor. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Fredag kveld setter hun seg opp i salen på det som kan bli Norges neste montéstjerne, Special Envoy. Hesten, som trenes av stortrener Frode Hamre, travet smått fantastiske 1.14,1/2100 meter i sitt montéprøveløp. En raskere kilometertid har ingen hest blitt godkjent for monté på i Norge noen gang.

– Jeg gleder meg til fredag! Special Envoy har vist en vilje som ingen andre, og prøvløpstiden gikk han helt alene – det er ganske sykt. Jeg mener han er bedre enn Hitchcock, sier Berås.

Og hun vet hva hun prater om. Det var nemlig sørlandsjenta som red den doble millionæren i mange av løpene han startet i under sal.

Søstrene Madelen (t.v.) og Malin Berås møtes til dyst under Jarlsberg Grand Prix-fredagen. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Ekstra spesielt blir fredagens løp siden 28-åringen skal ri mot lillesøster Madelen (27).

– Hver gang vi starter i samme løp har vi et mål om å slå hverandre. Det er ekstra gøy når Madelen er med, og så er det spesielt moro å slå henne!, sier Malin med latter i stemmen.

– Vi går begge litt stille i dørene når den andre har tapt, man skal ikke tirre en som nettopp har gått på et nederlag. Jeg vet hva jeg snakker om, for jeg er en ekstremt dårlig taper. Det er veldig gøy når det går bra for Madelen, understreker storesøster.

Malin Berås vant imponerende 15 montéløp sammen med sin egen Limerick. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Topprytteren har lagt ned mye tid på trening for å komme tilbake i toppen, og er klar på at hun fremover ønsker å reise mer for å få oppsitt. Sykling, koordinasjonstrening og tøffe øvelser i trapper er noe av det som står på programmet for å finne toppformen.

– Trening er ekstremt viktig for en montérytter, og også for hesten sin skyld. Jeg liker å trene og det er en naturlig del av min hverdag, forteller Berås.

Èn ting er montétalentet helt klar på; uten pappa Arild Berås, selv travtrener på Sørlandets Travpark, hadde hun ikke vært der hun er i dag. Fredag rir hun, i tillegg til Special Envoy, også pappas egen millionær Tøffe Toft i det innledende løpet.

– Pappa har betydd utrolig mye for min karriere. Da vi var små tok han oss med på ponnilandsleirer, og vi reiste like mye rundt som de som holder på med store travhester. Det å få holde på med ponnier fra ung alder har vært en stor fordel for meg senere i karrieren, det er gjennom arbeidet med de små hestene at man lærer å bli flink, påpeker Tveit-rytteren.

Malin Berås vant NM for montéryttere i 2012. Nå er hun fast bestemt på å kjempe seg tilbake i eliten. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Fredag venter supersprint over 1140 meter på Special Envoy og Malin Berås. Sørlandsrytteren legger ambisjonslista høyt før løpet.

– Jeg tror det kommer til å gå veldig, veldig, veldig fort, sier den tilbakevendende montéstjernen med et lurt smil.