– Vi vil ha et tilbud gjennom hele året med treninger hver uke. Når det ikke er snø, vil vi ha turer og treninger i marka og lære orientering med kart etter orienteringsposter, forteller Christensen, som ikke er i tvil om at det er alt for mange inaktive med utviklingshemning som vil ha glede av et slikt tilbud.

Magnus Hutchinson fra Innstrandens IL passerer mål i Landsrennet. Magnus var med i Special Olympics World Games i Nagano i 2005 hvor han fikk en sølvmedalje. Foto: Foto: Privat

Egne klasser

I Bodø ble tilbudet en kjempesuksess som resulterte i at det var egne klasser for utviklingshemmede i kretsrenn, kretsmesterskapet og nordnorsk mesterskap i langrenn.

Kretssamling for utviklingshemmede i Nordland Skikrets på Valnesfjord Helsesportsenter. Jan Martin Christensen holder kurs i enkel skipreparering for både utøvere og støttepersoner. Foto: Foto: Privat

– Totalt hadde vi mer enn 60 utviklingshemmede fra 15 år og oppover med i de forskjellige aktivitetene, forteller Christensen, som syntes det var naturlig å henvende seg til klubben han var medlem av før han forlot Kristiansand, nemlig Oddersjaa.

– Der ble initiativet mitt positivt tatt imot, og nå jobber vi for å nå ut til flest mulig mennesker som kan ha glede av dette, sier han.

Opplegget går ut på en ukentlig trening i langrenn på vinteren og turer med opplæring i bruk av kart på sommeren. Christensen forteller historier fra Bodø der folk som hadde vært inaktive og nesten aldri kommet seg ut av boligen, ble aktive deltakere og frydet seg over å være med i et treningsmiljø.

Alle velkommen

– Noen ble så ivrige at de trente opp til fire ganger i uka. Og gamle langrennsstjerner som Elin Nilsen og Marit Elveos støttet helhjertet opp om opplegget, sier mannen som i hele Bodø-perioden jobbet for å få aktivisert utviklingshemmede, de første årene gjennom jobb i Bodø kommune, senere som ansatt i Nord Norges største idrettslag, Innstrandens IL.

Landsrenn for utviklingshemmede i Selbu. Stein Fure og Martin Haavik Stenvold fra Innstrandens IL i full gang med konkurransene. Jan Martin Christensen passer på at deltakerne kommer i riktig løype. Foto: Foto: Privat

Han er ikke så nøye på hva slags diagnose deltakerne måtte ha.

– Det viktigste er at de kan ha glede av et slikt tilbud, sier Christensen, som vil starte det hele med en skidag med skileik og mye moro så snart snøen kommer. Deretter blir det ukentlige treninger.

Leder i Oddersjaa, Nils Vidar Stray, synes opplegget til Christensen er svært positivt.

– Vi har tradisjon i Oddersjaa for å inkludere grupper som vanligvis ikke er så aktive i idretten. Vi har tidligere hatt tilbud for fysisk funksjonshemmede og håper dette treffer like godt som det åpenbart har gjort i Bodø, sier Stray.

Og Christensen er optimist selv om han vet at dette må bygges opp fra grunnen av.

– Når det ble så stor oppslutning i Bodø, bør jo dobbelt så store Kristiansand klare minst like mange utviklingshemmede som går fra å være inaktive til å bli glade skiløpere og ha glede av turer i skog og mark på sommeren, sier en optimistisk Jan Martin Christensen.