VM i kettlebell sport arrangeres i år i Dublin, 26. – 29. november. I fjor på samme tid var mesterskapet lokalisert i Hamburg, der deltok 520 utøvere som sammen representerte 32 nasjoner. I år er det registrert totalt 561 utøvere fra 36 nasjoner. Dette utgjør det største mesterskapet innen kettlebell sport noensinne.

Foto: Foto: Morten Strøm.

Om treningen min

I de mest intense periodene har jeg rundt fem spesifikke økter med kettlebells i uka. Utenom dette kjører jeg økter med lett belastning, for eksempel mobilitet, bevegelighet, lette joggeturer, skiturer, sykkelturer eller gåturer i skogen. Jeg skulle gjerne trent mer, slik at jeg hadde flere økter med ren teknikktrening, men med en fulltidsjobb i barnehage og et foretak på siden er det så og si umulig hvis jeg skal ha et sosialt liv i tillegg.

Jeg har en drøm om å bo ett år i Russland for kun å satse på treningen, men foreløpig er jeg ikke tøff nok til å gi slipp på alt her hjemme for ett helt år i et østeuropeisk land. I tillegg har jeg en veldig dyktig trener her hjemme i Norge, Per Helge Fjørtoft. Han er uerstattelig for min del akkurat nå. Vi har lik filosofi både når det kommer til mat og trening og vi samarbeider utrolig godt. Han vet hva jeg trenger til enhver tid og hvordan jeg liker å trene. Per Helge er i tillegg en av vestens beste løftere og i mine øyne blant de teknisk beste i hele verden.

Fremgang siste året

Det siste året har jeg satset i større grad enn tidligere. Etter VM i Dublin har jeg deltatt på tre konkurranser i løpet av tre måneder, og foreløpig fått to gull og ett sølv. Min hovedøvelse er longcycle («clean and jerk», eller på norsk «støt»). I konkurranse kan vi disponere ti minutter uten å sette ned kulene og min personlige rekord i øvelsen er 104 repetisjoner med 2×16 kg. Dessverre er det ikke mulig for kvinner å konkurrere i øvelsen i EM eller i VM. I denne disiplinen er Cup of Scandinavia den eneste internasjonale konkurransen kvinner kan stille i.

Ambisjoner i VM

Disiplinen jeg må stille i på VM er snatch («rykk»), da det er eneste valgmulighet for kvinner. I fjor på VM løftet jeg 168 repetisjoner med 16 kg og fikk bronse i amatørklassen. I NM i oktober i år satt jeg ny personlig rekord med 204 godkjente repetisjoner og ble norgesmester i øvelsen. Jeg overrasket meg selv skikkelig og motivasjonen for VM ble veldig forsterket. Målet i VM er minimum 200 repetisjoner. Jeg håper det holder til medalje i amatørklassen. I EM i år hadde 170 reps holdt til gull.

Men det er veldig uforutsigbart i VM for amatører, ettersom det hele tiden kommer nye utøvere i denne klassen, samt at noen forsvinner opp til proffklassen fra år til år. Standarden for en godkjent repetisjon kan være høyere i russiske forbund, utfordringen for å oppnå resultatet jeg ønsker blir å bruke kort nok tid per repetisjon. På tempo over 20 repetisjoner i minuttet har man ikke tid til å gjøre feil, treningen min fremover består derfor i å trene på det tekniske bak raske repetisjoner.

Fra NM i år, 16 kg/204 repetisjoner:

Christer S van Putten fra Kristiansand løfter i proffklassen i longcycle og har det tredje beste resultatet i Norge i alle vektklasser (52 repetisjoner med 2×32 kg). Han er kanskje den utøveren i Norge som har hatt størst målbar progresjon de siste årene til tross for skade. I 2013 fikk han sølv i VM i amatørklassen, i 2014 fikk han sjetteplass i VM i proffklassen og i 2015 fikk han fjerdeplass i EM i proffklassen. Han har i de siste årene blitt blant de beste løfterne i Norden og stiller i proffklassen under VM i år.

Christers sett fra NM i år, 2×32 kg/52 repetisjoner:

Christian Einarsen er nok en norsk utøver som skal bli med til VM. Han konkurrerer i disiplinen biathlon som består av et sett jerk (overstøt med to kuler) og et sett snatch (rykk med en kule). Disiplinen krever kanskje mest kapasitet av alle disipliner i sporten, da du må løfte 2×10 minutter og ofte med kort pause mellom.

Totalsummen av begge øvelsene utgjør resultatet. Christian har tidligere en femteplass i VM (2014) og en andreplass i EM (2015) i amatørklassen. Han har i en arbeidsulykke mistet fire fingrer på sin høyre og sterkeste hånd. Prestasjonene hans får mye oppmerksomhet fra internasjonalt hold, da alle som driver med sporten ser på grepstyrke som en helt essensiell faktor i øvelsen snatch. Han imponerte mange da han i sommer dro inn totalt 195 poeng på EM.

Christians sett i jerk fra EM i år, 2×24 kg/115 repetisjoner:

I år har vi for første gang en kvinnelig utøver i proffklassen i VM, Ellen Hammering. Hun har hatt en imponerende fremgang siden sist VM og jeg gleder meg veldig til å se henne løfte i Dublin. For min del tar det tid å komme opp i proffklassen i snatch, da det er en øvelse jeg prioriterer i mindre grad enn longcycle, men jeg håper på å stille i proffklassen innen VM 2017.

Vil du abonnere på Lokalsportens ukentlige nyhetsbrev?