Turneringen arrangeres hvert år og her kåres norgesmesterne for PAR. Turneringen har mer enn 70 års historikk å vise til fra sin oppstart i 1942. Årets norgesmestere blir de 72 mestere i rekken.

Hver krets i Norge (19 kretser) har sin andel av finaleplasser. Disse plassene er det stor konkurranse om. Kvalifiseringsturneringene kan gjerne trekke 30 lokale makkerpar som kjemper om 2-4 finaleplasser fra sin krets.

Når bridgespillere skal måle sine resultater, er antall parfinaler du har spilt en av de mest brukte graderinger på hva du har oppnådd ved det grønne bord. Selv om «parfinalen» ikke står like sterkt i 2017 som den gjorde tidligere, er det fortsatt en ære å representere din krets når 54 forhåndskvalifiserte makkerpar samles til finale.

Finalen går over tre dager og 162 spill. Det er på mange måter bridgens maraton, vinner du NM-finalen er du dyktig!

Årets finale ble spilt i Stavanger og arrangøren satset på en kombinasjon av NM-finale, nybegynnerkurs og KM for veteran og Junior. Det ga en sosial profil med en bankett lørdag kveld hvor juniorer og veteraner fikk sine premier med NM finalistene som publikum – en fin ramme medaljevinnerne satte pris på. Arrangøren får rosende ord fra oss, dette var et arrangement en NM-finale verdig!

Fra Vest Agder deltok i år fire makkerpar:

*Helge og Roald Mæsel

*Nils Kvangraven og Atle Stray

*Jon Solli Hansen og Nils Ranvaas

*Geir Brekka og Tom Høiland

Blant disse har vi hele fire tidligere vinnere. Det var derfor all grunn til å håpe på medaljefangst for Vest-Agder i årets finale.

Dessverre var det bare Brekka og Høiland som delvis lykkes, de strakk akkurat ikke til i medaljekampen og ble nr. 5. En god prestasjon som gir kretsen ekstra plass i neste års finale, men slik jeg kjenner disse to var medalje målet.

Turneringen ble vunnet av Grude-Johansen (Midt-Trøndelag), sølv gikk til Karlberg-Thomassen (Helgeland) og Bronse gikk til Bakke-Sveindal (Hordaland).

Her må vi særlig fremheve Jon Sveindal (70) som trosset alvorlig sykdom og hele turneringen lå inne blant topp tre. Alle deltagerne reiste seg og ga Jon en ekstra varm applaus da han fikk sin medalje, og han var helt åpen om at dette ble hans siste turnering. Ett flott punktum for en av våre sterkeste bridgespillere her til lands. Jon har vunnet mange mesterskap samt spilt på det Norske landslaget.

Her finner du resultatet for NM Par 2017.

Helge og Roald Mæsel vant NM-gull i 1984. Foto: Foto: Norsk Bridgeforbund.

Tidligere vinnere fra Vest Agder er:

1984 Helge og Roald Mæsel

1994 Tom Høiland og Øystein Jensen

2005 Tom Høiland og Nils Kvangraven

Et blikk tilbake på en gammel mester

Øystein Jensen (født 1948) fra Kristiansand er en av NM-historiens bautaer. I perioden 1978-2013 spilte Øystein 15 parfinaler med fire forskjellige makkere. Han vant ett gull og en bronse, hele sju ganger ble det topp 10-plassering på Øystein. Øystein er ikke lengre aktiv som spiller, men han er uten tvil en av de virkelig store i NM PAR-historien.

Tom Høiland og Øystein Jensen vant NM-gull i 1994. Foto: Foto: Norsk Bridgeforbund.

Øystein var kjent for å lime i meldingene. Det beste Øystein visste var når alle de andre gikk beit mens han vant en lavere kontrakt. Men Øystein var selvsagt også en av de beste til å føre kortene og spille motspill.

Dette spillet er fra seriemesterskapet i 1997. Det er lagkamp og vi får se Øystein lese både utspill og videre motspill perfekt. Spillefører ble satt på en prøve han vanskelig kunne klare.

SYD ble spillefører i 5♥ etter en meldesekvens hvor Nord hadde meldt av cue-bid i ruter.

Øystein Jensen, som var VEST, startet motspillet med RUTER KONGE.

I neste stikk fortsatte Øystein med KLØVER 7.

Spillefører fikk altså en mulighet til å gå beit i en kontrakt som ser rimelig sikker ut. Ikke unaturlig antok spillefører at Øystein kunne ha noen høye ruter for sitt utspill og da var oddsen for at kløver ess var hos øst.

Derfor prøvde spillefører seg med kløver knekt. Tom Høiland vant stikket med kløver dame og fortsatte med nok en kløver til esset hos Øystein.

En beit gjorde seg godt mot de 12 stikkene brødrene Mæsel vant i 4♠ ved det andre bordet.

Et fantastisk motspill av Øystein, det er slike spill som varmer et bridgehjerte.