KRISTIANSAND: I mai legges 10 sommerposter ut på Bragdøya.

Fire seniordamer i klubben har tatt ansvar for å løfte turorienteringen i klubben som hasteutla 30 poster i Bymarka og på Bragdøya i april da «alle» skulle på tur.

Vi møtte Siri Økstad, Elin Glad Balchen, Jorunn Sandsdalen og Solveig Olsen da de var ute med den siste posten i Bymarka. Og entusiasmen er stor:

– Turorientering er jo så gøy, sier Elin, og Jorunn supplerer:

– En flott måte å gå på tur for hele familien.

Siri peker på spenningen ved å finne postene og Solveig sier at de er blitt inspirert av tur-o-bølgen som har feid over landet.

65 slike poster, nyinnkjøpte for sesongen, kan du finne i Bymarka, på Odderøya, Flekkerøy og fra mai også på Bragdøya. Foto: Tor Mjaaland

Voldsom økning

– Oddersjaa har i mange år hatt turorientering på Bortelid. Det fortsetter vi med, men etter noen års pause i terrenget rundt byen, er vi tilbake for fullt, lover de fire.

I klissvått november- og desembervær har de lagt ut postene slik at de både skal gi noen utfordringer, samtidig som de er lagt slik at det blir fine turer.

– Men de aller fleste ligger nær stier og burde være greie å finne frem til, sier Siri Økstad, den mest garvede o-løperen i gjengen.

Disse grafene fra Norges Orienteringsforbund forteller sitt om den voldsomme økningen i turorienteringen i 2020. Foto: Norges Orienteringsforbund

Ninni Johnsen i Norges Orienteringsforbund forteller om en økning i antall solgte turkonvolutter på 54 prosent. Omsetningen til klubbene har økt med 77 prosent til nesten 11 millioner kroner, og mer enn 150 klubber har sendt rapport til forbundet om gjennomført turorientering.

Positive tilbakemeldinger

– Veldig moro at dere satser slik i Kristiansand der det i mange år har vært flere flotte opplegg, sier Ninni Johnsen, ansvarlig for tur- og mosjonsorientering i Orienteringsforbundet.

De fire Oddersjaa-kvinnene forteller om mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk de har møtt når de har lagt ut postene.

– Ikke minst på Flekkerøy var det tydelig at de satte pris på at det nå blir turorientering også der. Helt ut mot havet ligger noen av postene, sier Solveig Olsen som har hatt flere turer der ute.

Årets julepresang

Da de fire tok på seg ansvaret for turorienteringen i 2021-sesongen, var de tydelige på at alt skulle være klart til jul.

– Dette er jo den ideelle julepresangen. Her får du moro, spenning og god form, lover Jorunn Sandsdalen.

Og blir det en mild vinter, går det også an å dra på turorientering med hodelykt:

– Det er refleks på alle postene, så de burde være greie å oppdage i mørket, sier Elin Balchen som har erfart at mange sørlendinger drar på tur med hodelykt.

Beste premien

Salget av konvolutter med hele fem kart, store Bymarka er delt på to kart, er allerede i gang. Deltakerne rapporterer kodene på postene enten digitalt på turorientering.no eller sender inn kodekortene til Oddersjaa. Så blir det premiering utpå senhøsten 2021. Bragdøya er et eget opplegg fra 15. mai til 12. september med egen premiering.

– Men den beste premien får faktisk alle deltakerne, nemlig mange turer i byens flotte turterreng, er de fire samstemte om.