Sivert Svardal fra NMK Konsmo jubler for helgas triumf. Sivert Svardal fra NMK Konsmo jubler for helgas triumf.

Vant Norges største bilcrossløp

Denne helga gikk Landskamp av stabelen – Norges største bilcrossløp. Jeg vant i juniorklassen og dette var en helt utrolig opplevelse!

I dette løpet kjører de beste fra hele Skandinavia og kjemper om å stå øverst på pallen. Det var tre klasser i bilcross: åpen, dame- og juniorklasse med til sammen 194 deltakere.

Min nesten altoppslukende interesse for bilsport kom veldig naturlig ettersom min far og mine besteforeldre har vært aktive bilsportutøvere. Selv begynte jeg med gokart da jeg var ni år. Det kjørte jeg aktivt til og med 2015-sesongen, men planen var alltid at jeg skulle begynne med bil når jeg ble gammel nok til det. Dette er altså min første sesong med bilcross, selv om jeg kjørte litt trening i fjor. Med gokart-kjøringen var jeg ofte med i toppen og min beste plassering var 2. plass i norgescupen i 2013.

Denne sesongen har jeg kjørt fire løp før Landskamp. I disse løpene har det egentlig gått over all forventning, og jeg har vært i alle a-finalene. A-finalen er finalen der de seks beste ifra kvalifiseringsomgangene møtes for å kjempe om de øverste plasseringene. Jeg har vært veldig nære å vinne noen av disse løpene, men har opplevd for eksempel at kardangen røyk i bilen, og en annen gang ble jeg kjørt ut av banen. Bilcross er en sport med veldig små marginer, og disse har ikke vært på min side før helgen som var.

Her jubler jeg for Landskamp-seieren. Videoen er laget av Stian Ormestad fra bilcross.no:

Landskamp var et stevne som gikk både lørdag og søndag. Det var til 65 førere i juniorklassen. De innledende omgangene gikk over all forventning for min del, og da finalene skulle kjøres, var jeg kvalifisert til tredje spor i A-finalen. Her var det bare fem førere direkte kvalifisert, så jeg var veldig fornøyd med å bare komme med i den. Det kom også en sjette fører med inn i finalen, men han måtte kvalifisere seg via B-finalen. Denne føreren var faktisk fetteren min, Per Magne Svardal, som er like gammel som meg. Så da var begge førerne fra teamet vårt i selve grom-finalen der kun seks av 65 kunne kjøre. Dette var veldig gøy for hele teamet vårt, som vi kaller for «Team Svardal» på Facebook.

Per Magne var litt uheldig i starten med problemer med gearkassa, men han kjørte mesterlig og kom inn på en veldig bra fjerdeplass. Jeg klarte ikke å følge de raske baktrekkerne i starten, fordi jeg kjørte bare med framhjulstrekk, men ut av første sving lå jeg på tredjeplass. Etter to runder hadde jeg klart å komme meg opp i ledelse, da bilen foran tok det litt lengre alternativsporet. Da jeg i siste runde bestemte meg for å ta alternativsporet, var det ingen over og ingen på siden.

Den følelsen å krysse mål-linjen først i Norges største bilcrossløp, og i tillegg det første løpet jeg vant, var bare helt vanvittig. Dere kan se hvordan jeg reagerte på videoen over. Det å vinne et så stort løp i min første sesong er en veldig stor prestasjon. Jeg kjører med førere helt opp i 18-års alderen, og noen har faktisk fått bil-lappen i tillegg.

Min ambisjon videre er å gå litt opp i klasse, og begynne med rallycross. Dette er noe av det samme som bilcross, bare der kjører man med raskere og dyrere biler. Det ser jeg veldig fram til. Denne fantastiske helga med landskamp er forhåpentligvis bare den første av mange gode opplevelser bak rattet i en skikkelig bil!