Kristiansanderen Elma Tharaldsen (39) trener hardt til høstens NM i body fitness. Kristiansanderen Elma Tharaldsen (39) trener hardt til høstens NM i body fitness. Foto: Privat

Trebarnsmor vil på pallen igjen

Fem år etter to andreplasser i et par nasjonale bikini fitness-konkurranser håper jeg på medalje også i årets NM.

UTØVERBLOGG: Trening har i svært mange år vært en viktig del av mitt liv. Jeg begynte å spille basketball i 4. klasse på barneskolen ved Sjøstrand skole og da jeg begynte ved Vågsbygd videregående skole, sluttet jeg i basket og begynte på treningssenter. Jeg startet som sykkelinstruktør i en alder av 21 år og har vært i bransjen siden den gang. Det er en stor lidenskap for meg å hjelpe andre mennesker til å få en bedre hverdag.

Vis fakta ↓
Fakta Elma Tharaldsen

Jeg har vært fascinert av muskuløse kropper siden jeg var sju-åtte år gammel og så amerikansk wrestling på tv. Idolene mine var Hulk Hogan og Randy «Macho Man» Savage og det aller største forbildet var skuespiller og bodybuilder Arnold Schwarzenegger. Til min mors store fortvilelse sa jeg alltid at jeg skulle bli like stor som dem.

Slik så jeg ut på scenen i 2016. Foto: Jon Klasbu

Jeg ventet i mange år før jeg stilte på scenen i bikini fitness første gang som 34-åring. Min mann var veldig engasjert i sporten og leste seg opp på kosthold og trening og var ivrig og pushet meg når det var tunge dager. Han hadde stor tro på meg og var veldig stolt av hva jeg fikk til. Det å stå på scenen og glitre i noen minutter forteller ikke nok om denne sporten. Bak fasaden er det hardt arbeid fra morgen til kveld og det er ingenting glamorøst ved det man trener som en idrettsutøver.

Video:

Tøffere konkurranseklasse

Det er sunt å trene og spise bra. Det er det vi gjør året rundt. Det er kun ukene før konkurranse det kan oppleves som ekstremt. Fitnessutøvere legger ned mye arbeid for å nå toppen og må jobbe i mange år med fysikken.

Video:

Det er mange som tror at jeg spiser veldig lite mat, men det er faktisk stikk motsatt. Når jeg ikke er på diett/konkurranseoppkjøring, har jeg en «normal» kost. Det betyr at jeg spiser det samme som mine barn får, som fiskeboller i hvit saus, fiskekaker, taco, pizza og mye frukt og grønnsaker.

Foto: Privat

Når jeg er på konkurranseoppkjøring slik som nå, følger jeg et annet regime som er mye strengere. Målet mitt var opprinnelig Oslo Grand Prix 11. april 2021, på min 40-årsdag. Men den ble nylig korona-avlyst, så nå retter jeg blikket mot NM og Sandefjord Open til høsten.

Jeg startet på konkurransedietten 1. desember og lå på ca. 2110 kalorier per dag og nå ligger jeg på ca. 1850 kalorier per dag. I den siste fasen en måned før jeg skal på scenen blir det enda færre daglige kalorier. Denne gang skal jeg prøve meg i body fitness, siden jeg nå er for hard og «stor» for bikini fitness.

Grytidlig treningsstart

En typisk treningsdag for meg er å starte med en timelang morgen-kardio i 05-tiden. Deretter venter en styrkeøkt på dagen og kvelden kan gå enten til en time med kunder på treningssenteret eller en ny kardioøkt.

Foto: Geir Wilsgård

Mine barn er mine støttespillere og heier på meg. Samtidig vil jeg være et godt forbilde for dem og gi dem sunne verdier. Jeg er et rutinemenneske og liker at ting er «litt på stell», og når det gjelder min trening, handler det rett og slett om å prioritere. Jeg velger heller å holde meg på beina fra morgen til ungene er i seng på kvelden enn å sette meg ned på sofaen etter jobb. Barna holder meg i sving og når de er på aktiviteter eller trening, er jeg på trening. Det er viktig for meg at de får en sunn holdning til trening og kost. De vet at trening er bra for helsen for at vi skal fungere optimalt på jobb og skole. I helgene koser vi oss masse og det er noe vi ser fram til.

Da tragedien rammet oss

Livet vårt ble brått snudd på hodet i 2017 da vi mistet min kjære mann og pappa til mine barn. Vi var en lykkelig familie og livet var veldig bra, selv om min mann led av en kronisk sykdom. Til tross for smertene han levde med hver dag, var han en sterk person og klagde aldri og var alltid positiv og stilte opp for alle rundt seg. Sykdommen ble likevel uutholdelig for ham, og medisinene som var ment som smertelindring tok overhånd og var årsak til selvmordet.

Video:

Jeg hadde vært i en konkurranseoppkjøring og skulle stille den høsten da selvmordet kom brått på oss og konkurransen selvsagt ble avlyst for min del. Vi har opplevd noe av det verste som er: Å miste noen som du er så glad i og tror at de vil være der for alltid. Det har vært en kamp hver dag etter min manns bortgang, og det går ikke en dag uten at vi savner ham eller snakker om ham. Jeg har vært åpen om selvmordet, fordi det er viktig å snakke om noe som mange kvier seg for å ta opp i det offentlige rom. Jeg mener det er viktig både for pårørende og de som trenger støtte at man har muligheten til å kunne prate om det åpent, uten å føle skam eller skyld eller at man har en defekt.

Trening er terapi

Styrken har jeg hentet jeg i mine barn og etter hvert min kjæreste og sakte, men sikkert begynte jeg å kjenne på glede igjen, for den hadde vært helt borte. Trening er min lidenskap, det har det alltid vært og etter min manns bortgang har trening også fungert som terapi. Jeg har kjent sterkt på at min mann hadde ønsket at jeg skulle stille på scenen igjen, og det har vært min motivasjon for å skulle stille i en enda hvassere klasse som body fitness.

Video:

Fram mot høstens konkurranser er fokus selvsagt på trening og diett. Jeg håper på pallplass i åpen klasse både i NM og Sandefjord Open, så får vi se om det blir en konkurranse også internasjonalt.

Les også:

– Medalje i fitness-NM er fullt mulig

«Min vei til NM i bikini fitness»

Pornofisering og doping i dagens treningskultur

Fra mor-og-barn-trening til VM i functional fitness