<p>Bjørn Ove Einarsen (t.v.) fra Tvedestrand i duell med svenske Anders Lindbladh under åpent NM i pinnebryting i Tvedestrand for en drøy uke siden. Foto:  Fanny Helene Darre Albretsen.</p> <p>Bjørn Ove Einarsen (t.v.) fra Tvedestrand i duell med svenske Anders Lindbladh under åpent NM i pinnebryting i Tvedestrand for en drøy uke siden. Foto: Fanny Helene Darre Albretsen.</p>

Veien mot NM-tittel i pinnebryting

Det revnet noe hud, men det var bare å bite tennene sammen mot veldig tøffe NM-motstandere.

Her kjemper jeg mot Kenneth Andersen (t.h.) som tok en tredjeplass i -105 kg og en femteplass i åpen klasse. Foto: Foto: Brit Andersen.

Jeg heter Bjørn Ove Einarsen, er 23 år gammel, kommer ifra Tvedestrand og jobber som rørlegger. Jeg begynte å løfte vekter i 13-årsalderen hjemme på gutterommet. Da jeg var 15 år, begynte jeg å trene på det lokale treningsstudioet TTT. Jeg trente da ganske bra med vekter fram til jeg var en 18 år. Etter det ble det ikke så mye tung løfting, men mer jogging og kardiotrening fram til jeg var 21 år gammel. Det var da jeg fikk veldig lyst til å begynne å trene strongman. Jeg startet med det på Valhalla gym på Fosstveit, og ble veldig fort hekta. Det var også her jeg ble introdusert for mas wrestling eller pinnebryting på godt norsk.

Et ekte kick

Jeg syntes dette virket som en sport som passet veldig bra for meg, da jeg mestret det ganske fort. Det som gjør at jeg liker masbryting så godt er det at du sitter og drar mot en annen mot stander. Man får et helt annet kick i kroppen når man drar mot en annen person og ikke bare i en stang. Treningen på mas har gått veldig i perioder, det er ikke sånn at jeg trener øvelser som er relatert for mas, jeg trener hovedsaklig for strongman ettersom det er dette som interesserer meg mest. Men det blir selvfølgelig litt mas trening også, og når jeg trener på det, fokuserer jeg på det å bli teknisk god og øve meg på teknikker ved å flytte meg på plattformen og vri pinnen i riktige posisjoner som får motstanderen til å miste grepet. Kroppsstyrken og grepsstyrken får jeg gjennom strongmantreningen. Før årets NM masbryting kunne jeg skilte med NM-tittel i klassen -105 kg fra 2013 og en femteplass fra VM i Russland i samme klasse i fjor.

Videoen under er fra kampen min mot Kenneth Andersen.

Forberedelsene til NM i for en drøy uke siden ble ikke helt optimale da konkurransen til Norges sterkeste mann -105 kg var helgen før. Jeg fokuserte egentlig mest på den konkurransen (jeg ble nummer tre i -105-kilosklassen der i år). Men jeg har jo dradd så mye mas tidligere at det tekniske sitter i kroppen, så oppkjøringen passet jo bra for begge konkurransene. Da konkurransedagen kom, var jeg fortsatt i tvil om jeg skulle bli med, fordi jeg kjente at jeg fortsatt var sliten fra helgen før og at hendene var veldig såre. Jeg valgte likevel å bli med og tenkte at det får gå som det går. Kroppen viste seg heldigvis å fungere veldig bra.

Her duellerer jeg mot Soran Rashid, som ble nummer to i NM

Måtte teipe sårene

De tre første kampene gikk veldig greit og jeg var inne i en fin flyt. Så kom den fjerde kampen, mot en tøff svenske. Jeg tapte første runde, og tenkte at nå må jeg bare gi jernet i andre runde. Jeg ble overivrig og fikk ikke tatt ordentlig grep på pinnen. Da kampen startet, kjente jeg at grepet satt superdårlig, etter en liten stund røk grepet mitt og jeg tapte kampen. Jeg så ned på neven min og registrerte at det meste av huden var revet bort. Da begynte jeg å se mørkt på de neste kampene. Blod mot en trepinne blir veldig glatt og jeg visste at de neste kampene kom til å bli veldig harde. Jeg fikk bare dynket inn sårene med magnesium og teipet det jeg kunne med sportsteip. Da jeg kom ut i neste kamp, kjente jeg at pinnen bare skled rett ut i fingertuppene og jeg måtte dra alle de siste kampene kun med pinnen i fingertuppene.

Jevn finalekamp

Da jeg trodde jeg var ferdig, fikk jeg høre at jeg måtte dra en kamp til fordi jeg lå likt på poeng med annen konkurrent. Da hadde de allerede utnevnt Soran Rashid som vinner og kunngjort at Stefan Sekej og jeg skulle dra om andreplassen. Men det ingen av oss visste var at vi begge dro om førsteplassen fordi det var gjort en feil på poengtellingen. Dette ble nok en hard kamp, etter første runde revnet huden i den andre hånden min også. Igjen var det bare å bite tennene sammen og dra det jeg kunne. Det endte med en 2-1 seier her og NM-seier!

Dette ble min sjuende og siste kamp, mot Stefan Sekej. Han ble nummer tre i NM.

Mitt videre mål i denne sporten er å få være med på det jeg kan at internasjonale konkurranser fremover. Det arrangeres en world cup i mas wrestling i Russland nå i november, men jeg er veldig usikker på om jeg skal stille, da kroppen ikke er helt bra om dagen. Også er det jo Arnold Classic i mars neste år som jeg har veldig lyst til å reise på, foruten å trene fram til NM 2016.

PS! I kvinneklassen ble det NM-seier til Janne Grandalen fra Arendal. Linn Stornes fra Eydehavn ble nummer to og Gry-Anita Opdal fra Grimstad tok tredjeplassen.

I videoen under ser du kampen mellom Janne og Gry-Anita.

Skrevet av Bjørn Ove Einarsen.