Et ungt norsk lag bestående av Ingveig Håkonsen (18, Skiptvet), Huldeborg Barkved (17, Tau) og Mette Fidje (19, Kristiansand) tok opp kampen mot langt mer erfarne og meritterte motstandere, og leverte et nært feilfritt løp. Medaljen er den første til Norge på hele 15 år! Hjemmefavoritt Spania tok gullet foran Storbritannia.

Spania vant, foran Storbritannia og Norge. Foto: Corinne Foster/TrialGP

Det ble en veldig nervepirrende dag for alle som fulgte løpet i Baiona på vestkysten av Spania. Det begynte allerede fredag med en kvalifisering for å bestemme startrekkefølgen til løpet. Barkved representerte Norge, men gjorde to små feil som gjorde at laget måtte starte nest først, uten fordelen av å lære av de tøffeste konkurrentene. Jentene passerte Australia tidlig, og måtte deretter kjøre alle løypene «blindt». Den utfordringen tok de på strak arm, og fullførte første runde med bare fire straffepoeng.

Mette Fidje. Foto: Ole Kristian Sørensen

Jevnt

Det var svært jevnt gjennom hele løpet, og halvveis lå Norge på 4. plass, hakk i hæl på Storbritannia og Tyskland. Spania hadde et lite forsprang, men det var helt åpent om alle plassene på pallen. I andre runde var Tyskland de første som bukket under for presset, og Norge benyttet sjansen til å gå forbi. De norske jentene klarte å holde konsentrasjonen oppe, og ga aldri fra seg forspranget. Spania og Storbritannia ble presset helt til mål, men klarte å holde Norge bak seg på listene. Ved målgang jublet både førere og støtteapparat for bronsen som om det var gull!

Huldeborg Barkved. Foto: Corinne Foster/TrialGP.

Trial er en av få motorsporter med egen kvinneklasse. Norge var et foregangsland på kvinnesiden for 15-20 år siden, og vant lag-VM i 2001. Året etter ble det sølv, men siden har det vært medaljetørke. Etter en del år med sviktende resultater har pila pekt oppover de siste sesongene. En ny generasjon utøvere, med Håkonsen, Fidje og Barkved, samt reserve Erika Melchior, i spissen, har trent målrettet over lang tid, og nå ble arbeidet belønnet med pallplass i det gjeveste selskapet.

Ingveig Håkonsen. Foto: Corinne Foster/TrialGP.

– Ubeskrivelig gøy

Utøverne selv sier dette om suksessen:

– Dette er helt ubeskrivelig gøy for oss. Alle de tusen treningstimene som er lagt ned gir nå virkelig resultater. Veien til pallen har gått steg for steg, vi har jobbet oss opp fra 6. plass i 2013 og nå 3. plass og bronse i 2017. Vi håper selvfølgelig å fortsette denne trenden i de neste årene også. Vi er så utrolig takknemlige for all den innsatsen foreldre, trenere og støtteapparatet legger ned for at vi får mulighet til å følge drømmen.

Trial er en ferdighetskonkurranse der utøverne skal forsere løyper i terrenget på motorsykkel. Førerne får straffepoeng (prikker) for ulike feil, for eksempel å sette beina i bakken, stoppe motoren, velte eller lignende. Det er i hovedsak en individuell sport, men lag-VM er en tradisjonsrik konkurranse som markerer slutten på VM-sesongen. Hvert lag består av tre førere som kjører to runder á 15 løyper, der de to beste i hver løype er tellende. Målet er å komme seg gjennom løypene med minst mulig prikker.