Madelen Berps (24) fra Kristiansand trener styrke fire ganger i uka. Madelen Berps (24) fra Kristiansand trener styrke fire ganger i uka. Foto: Privat

Trener alltid styrke før nye ritt

Jeg har forberedt meg godt til søndagens løp hjemme på Sørlandets Travpark. Jeg kjører på med mye trening fram til to dager før løp.

Jeg kjører på med mye trening fram til to dager før løp.

Jeg har nettopp satt opp mitt eget treningsprogram til montéen, så jeg kan bli enda bedre og sterkere enn det jeg er i dag. Jeg trener nå styrke fire ganger i uken, og løping og crossfit 2-3 ganger i uken. Jeg tilpasser programmet ut fra hvor mange løp jeg har i løpet av en uke.

Dag 1 av styrketreningen trener jeg bein, bryst, biceps, rygg og mage.

En favoritt her er dyp squat med faststang, så man kan komme ekstra langt fram med beina og vekta bak. De er fin å bruke til å styrketrening, så man får vekta bak på hesten når man rir løp.

Dyp squat på bosu, og med kettlebell. Foto: Privat
Planken i slynge. Foto: Privat

Dag 2 trener jeg skuldrer, triceps, mage og utholdenhetsøvelser.

Resten av dagene går til kondisjon og crossfit.

Det er utrolig viktig for en montérytter å være sterk og utholdende når man skal ri løp. For det første er det farlig om du ikke er godt trent, for man kan bli så trøtt i kroppen at det går ut over hesten og de andre i banen. Er man godt trent og utholdende, vil man kunne prestere mye bedre og gi en bedre opplevelse for hesten og de andre i banen.

Rygghev med vekt. Foto: Privat
Markløft på kasse med kettlebel.l Foto Privat. Foto: Privat

Jeg har selv trent så og si hele livet, fordi jeg elsker det, og liker å holde meg i form. Jeg er mest glad i trening som er relatert til crossfit, for da kjenner jeg at jeg virkelig har fått trent hardt og får brukt hele kroppen på nokså kort og effektiv tid.

Kommende søndag er det løp på Sørlandets travpark. Jeg skal ri et monté-prøveløp med Spang Kinge, for å godkjenne den slik at den også kan begynne å gå montéløpp. Så skal jeg ri løp med Kings Centaurus som jeg vant med på Forus for et par måneder siden. Etter det skal jeg kjøre løp med min egentrente og egeneide hest Cherokee News. Det blir veldig spennende. Han er nok best i monté, men jeg kjører og rir alltid med god tro uansett. Kings Centaurus er selv en liten outsider i montéløpet. Om alt klaffer underveis, kan han vinne! Limerick, som eies av min søster Malin, er også med. Han har også en god seierssjanse med en dyktig rytter, Siv Emilie Løvvold. Nummer1 og 2 i mål kanskje?

Magetrening i skråbenk. Foto: Privat
Lunges med ball og kettlebell. Foto: Privat

Kommende uke blir veldig travel igjen, men jeg gleder meg veldig.

Da er det Forus tirsdag, med hesten jeg vant med forrige lørdag i Påsketravet på Klosterskogen, Bar Story. Så er det Bjerke onsdag med norgesrekordholderen i monté, Vestpol Faxen. En råtass!

Dyp front squat med stang. Foto: Privat
Dyp squat med faststang. Foto: Privat
Her trener jeg squats, som er en av mine favorittøvelser. Foto: Fotominner.net