Gerhard Skauge (1929–2021) var en meget habil målvakt for Donn. Han var også trener i klubben og ble tildelt både gullnål og Æresmedlemskap. Gerhard Skauge (1929–2021) var en meget habil målvakt for Donn. Han var også trener i klubben og ble tildelt både gullnål og Æresmedlemskap. Foto: Privat

Gerhard Skauge til minne

Gerhard Skauge var en av Donns beste spillere gjennom alle tider og vil bli dypt savnet.

Gerhard Skauge døde 14. mars, 92 år gammel. Han var født 19. januar 1929. Han fikk fire barn med sin kone Sidsel Marie: Nina, Kirsti, Gerhard Jr. og Anne Marie. I hele sin yrkeskarriere var han statsautorisert eiendomsmegler – et yrke han hadde til en alder av 70 år.

Han startet sin fotball karriere i Årstad i Bergen og spilte på dette laget i hovedserien og spilte mange kamper på Bergen bylag. Til Donn kom han i 1954, og klubben fikk da en keeper av meget høy klasse. Han spilte en rekke kamper for laget og fikk med seg 15 kretskamper. Han spilte sin siste oldboyskamp i 1990, 60 år gammel. Videre var han trener for A-laget og han la ned mye arbeid innenfor håndballen på krets- og klubbnivå – som spiller, trener og dommer.

Det spørs om ikke Gerhard er en av de bedre – kanskje den beste spilleren Donn noensinne har hatt. Den gang tilhørte vi det mørke fastland, så han ble nok ikke tildelt den oppmerksomheten som han fortjente. Han ble av tidligere ordfører Paul Johnsen tildelt diplom som «naturalisert kristiansander», men etter 45 år i byen var det ikke mye av bergensdialekten som hadde forsvunnet. På spørsmål om hvordan det er mulig, svarte han: «For det første er det jo noe eget med bergensere når det gjelder å holde dialekten – og for det andre liker jeg ikke dialekter som er blandet med «hummer og kanari».

Donn anno 1964, med keeper Gerhard Skauge foran i midten. Foto: FK Donn

Hans røst preget også hans dirigering fra målgården. Når Donn spilte hjemmekampene på søndager på Kristiansand Stadion, var det en kjensgjerning at Sidsel ikke behøvde å se på klokka for å vite når kampen var slutt. Potetene ble satt på når Gerhards stemme ikke lenger lød gjennom veggen i deres hjem i Snorres gate. 

Gerhard var med på å prege klubbens årlige torskeaften. Også her fikk vi glede av hans røst og temperament. Han var sangeren, lotterisjefen, den temperamentsfulle – en inspirator for oss andre. Det var alltid «fyr og flamme» der Gerhard var med. Han hadde en egen evne til å engasjere og motivere. Dessverre fikk han en lei sykdom, som medførte at vi ikke fikk glede av hans innsats de siste årene.

Gerhard Skauge (i midten) i forbindelse med en kamp med kretslaget. Alf Mathisen (t.h., far til Svein) og «Dolten» Eigebakken t.v. var også med på dette laget. Bildet er fra ca. 1960. Foto: Privat

Denne innsatsen for klubben resulterte i klubbens gullnål i 1969 og Æresmedlem i 1995. Han er blitt en legende i Donn. 

De siste årene var tunge år for Gerhard. Han fikk en sykdom som medførte at han ikke fikk være sammen med sine fotballvenner, og for hans kjære Sidsel og barna ble det mange stunder på sykehjem på Presteheia Omsorgssenter. 

Med Gerhards bortgang har vi mistet en god idrettsvenn gjennom 65 år, og vi minnes ham med takknemlighet.

Våre tanker går i dag til Gerhards kjære Sidsel og hans øvrige familie som tok så godt av ham den siste tiden. 

På vegne FK Donn, Anders W. Krauss

Se video av 80 år gamle Gerhard Skauge her: