At Bragdøya er ei vakker øy, der den ligger midt innimellom holmene i Kristiansandsfjorden, er en allmenn akseptert sannhet blant oss kristiansandere. Den har liksom alt ei sommerøy på Sørlandet kan varte opp med. Henrik Wergeland og Camilla Collett tilbrakte fordums somrer her i morfar Thaulows hus. Bragdøya Kystlag har lagt ned tid og sjel i å dyrke frem bortgjemt historisk kystkultur og restaurere bygninger, fartøy og innretninger. Øya har en frodig natur, spennende landskap og et biologisk mangfold av de sjeldne. Flotte badeplasser, blankskurte svaberg og herlige bukter innbyr til gode sommerdager. Da badebåten i fjor begynte å gå regelmessig fra Fiskebrygga til Bragdøya, ble sommerøya tilgjengelig for enda flere enn de som ankommer i egen båt eller med ferja til Kystlaget. Og i år kommer Barnas Øy på Bragdøya, med oppstart 22. juni.

Erik Berglihn på paddleboard. Foto: Foto: Privat.

De som står bak konseptet Barnas Øy, det er min gode venn Erik Berglihn – eller Erik B – og jeg med samme navn, men da kjent som Erik A. Vi er begge ihuga vannsportentusiaster, noe vi alltid har vært. Brettseiling, seiling, surfing, båtliv som sådan, padling på Stand up, wakeboard, dykking, vannski og diverse motordrevne innovasjoner til vanns er fascinerende kost for oss to. Vi er begge også opptatt av kystkultur og skjærgårdslivet vi lever her på Sørlandet. Og for oss er det naturlig og viktig at opplevelser i skjærgården blir gjort tilgjengelige spesielt for oppvoksende generasjoner, slik at de kan lære om historie, tradisjoner, vær og vind og å ta vare på lokalarven.

Da vi startet Flekkerøy Brettseilerklubb for ti år siden, var det mangel på tilgjengelighet til sporten og lyst til å gi barn og unge en lidenskap for livet, som var drivkreftene.

I planleggingen av Barnas Øy er det å gi barn og unge ekte og spennende opplevelser, som utfordrer og samtidig har et læringsaspekt.

På Barnas Øy kan du lære å håndtere en påhengsmotor. Foto: Foto: Privat.

Vi synes det er viktig at barn og unge på Sørlandet er flinke til å kjøre båt og vet hvordan de takler en sekshester. Seil og seilskuter er viktige elementer i sørlandshistorien, og det er på sin plass at barn og unge blir kjent med vind og sjø og lærer å seile i jolle og på brett.

Ikke at vi vil oppfordre noen til å følge Terje Vigen eller andre historiske personer på langtur, men å kunne ro og padle – det bør alle kunne. Livet under vann fortjener barn og unges oppmerksomhet, så fridykking med varm drakt og godt utstyr er en god start for nysgjerrige sjeler. Sunn mat, et intakt miljø, fiske og fangst er noe vi fokuserer tydelig på, og som betyr helse, overskudd og lyst. Teknologi og fart og moro hører også med, for det er ingen tvil om at wakeboard, vannski, vannscooter og enkelte raske, motordrevne nyskapinger er inngangen til nye lidenskaper.

Seilbrett i vinden! Foto: Foto: Privat.

Ja, og kanskje er det nettopp det magiske ordet lidenskap, som vi ønsker å dyrke frem. Ordet som gir grobunn til det meste i livet.

For før barn og unge er i stand til å utvikle lidenskap for noe, må vi først gi dem tilgang til opplevelser, som de kan prøve, forstå og deretter interessere seg for – og siden bli glad i og utvikle et lidenskapelig forhold til!

Follow the call of your heart.

Info og påmelding: www.barnasoy.no