Kristiansanderen Linn Hansen, som driver sitt eget personlige treningsstudio i London, vil ha flere folk ut av go’stolen.

Mange skåler i gledesrus og gir selg selv et løfte om å komme i bedre form nå på nyåret. Er du en av dem som trenger litt ekstra motivasjon for virkelig å komme i gang?

Som daglig leder for mitt eget treningsstudio og fitnessutøver har jeg gjort meg mange erfaringer om hva som skal til for å endre treningsvaner.

Om meg selv:

Jeg er 36 år gammel og har konkurrert i fitness i fire år. Jeg debuterte med førsteplass i det britiske mesterskapet og fikk så en sjuendeplass i VM. Jeg har drevet mitt eget personlige treningsstudio i London i to år og hjelper daglig mennesker med å endre vaner og komme i bedre form. Jeg skal fremover blogge jevnlig for Lokalsporten, og mitt kommende innlegg vil handle om effektiv fettforbrenning.

Linn 6

1. Bevisstgjøring og motivasjon

Motivasjonen kan komme innenfra eller utenfra – og variere over tid.

Hva som driver deg opp av sofaen og hva som får deg til å gjenta treningen gang på gang kan variere, men dersom du ønsker a ta kontroll over deg selv er det godt å tenke igjennom hva som faktisk styrer viljen. Er det familie og venner som presser samvittigheten, en ny treningstime på senteret, kule bilder på Instagram eller ønsker du virkelig å komme i gang fordi du ønsker dette for deg selv?

Den indre motivasjonen handler om deg og hva du virkelig vil uavhengig av andre. Den er så dyp at det spiller ingen rolle hva andre sier og mener, og dersom du klare å finne frem til denne kan du virkelig nå langt. Dersom du ikke allerede har den indre motivasjonen, kan den fremkalles eller utvikles ved å sammenlikne fordeler og ulemper med å fortsette eller endre slik du har det I dag.

2. Finn frem treningstøyet

Legg frem treningstøyet kvelden før og gjør deg mentalt klar for trening. Det hindrer stress og forglemmelse dagen etter.

3. Tidspunkt

Bestem på forhand når det passer å trene og merk av tid i kalenderen. Lag en fast avtale med deg selv hver uke og innarbeid gode nye rutiner.

Dersom du er utrent, anbefaler jeg fast trening 2-3 ganger i uken og øk gradvis på med intensitet over tid. Ikke legg terskelen for høyt, men start med noe som er gjennomførbart og kan vedvare over tid.

4. Matpakken

For maksimal treningseffekt må du tenke nøye gjennom hva du skal spise før og etter treningen.

Husk å spise 1-1,5 time før trening og rett etter trening. Mange har for lite drivstoff på tanken for å trene og presterer derfor sub-optimalt.

5. Konkret og realistisk mål

Hva er det du ønsker å oppnå med treningen? Ønsker du å gå ned i vekt, øke muskelmasse eller forbedre kondisjon?

Et mål bør kunne tallfestes og få en tidsramme. Eksempelvis er å gå ned fire kilo i vekt i løpet av fire uker et konkret og realistisk mal. Større mål kan brytes ned i mindre biter med kortere tidsramme som gjør det mindre skremmende å sette i gang.

Noter progresjon og resultat etter hvert. Jeg anbefaler dagbok, telefon eller nyere verktøy / applikasjoner slik som Nikerun eller myfitnesspal.com.

6. Strategi

Løpe, sykle, trene styrke, yoga… hvordan skal du gjennomføre ditt mål?

Det viktigste er at du finner noe som passer for deg, ditt nivå og starter et målrettet program. For noen kan det være at man går tur annenhver dag og kutter kalorier fra maten, men ønsker du strammere mage og økt muskulatur hjelper det lite å dra på løpetur.

7. Tren for å bli god

Linn 7

8. Belønn resultatene

Fremgang bør føre til at du belønner deg selv. Dette kan være nye løpesko, massasjetime, ansiktsbehandling eller annet som gjør treningen gøyere og veien litt lettere å gå.

Hvordan man kommer i gang med trening handler mye om mental forberedelse, planlegging og struktur. Har du et dypt ønske og en plan som du kan stole på er det lettere å utføre treningen. Lykke til!