Mandalitten Kjetil Fines (t.h.) sammen med Benny Magnusson fra Island, en av de to beste markløfterne i hele verden. Han har løftet 462 kg. Mandalitten Kjetil Fines (t.h.) sammen med Benny Magnusson fra Island, en av de to beste markløfterne i hele verden. Han har løftet 462 kg. Foto: Privat

Nær medalje i Europas sterkeste mann

Jeg er kjempegodt fornøyd med fjerdeplassen i helgas mesterskap – bare ett poeng bak bronsemedaljen.

Som jeg skrev sist. følte jeg meg i veldig godt slag før Europas sterkeste mann i Belfast, Nord-Irland denne helga. De fem øvelsene vi skulle gjennom var

1. Stokk, tyngst mulig over hodet.

2. Knebøy med en motorsykkel og ei dame oppå den 250 kg for reps

3. Conans wheel, her skulle vi løfte opp og bære 300 kg rundt i ring for maks distanse

4. Markløft, 275 kg for repetisjoner

5. 110 kg Stein til skulder flest ganger

Klar til dyst! Foto: Privat

Jeg våknet opp konkurransedagen med ett mål og det var å bli blant de seks beste. Et ganske høyt mål til mitt første europamesterskap å være. Jeg begynte dagen med en english breakfast med kjøtt, egg, bønder, sopp og hvitt brød. Gikk på rommet for å slappe av en time. Tok meg en gåtur på 25 minutter med musikk i ørene. Da jeg kom til arenaen, var det veldig mye mennesker der. EM skulle være på ei FIBO-messe, så det var styrkeløft, bodybuilding, bikini fitness og en hel haug av stands der.

Jeg begynte å varme opp, var helt sinnssykt å sitte og høre på kommentatorene: Bill Kazmaire, den største strongman-legenden og grunnen til at strongmansporten er blitt stor, sammen med Benedict Magnusson – kanskje den beste markløfteren noensinne. Han har løftet 462 kg.

I min første øvelse måtte jeg bruke en annen stokk enn jeg hadde trent med. Fikk likevel løftet opp 130 kilo på den og var fornøyd med det.

I øvelse nummer to klarte jeg to repetisjoner med 250 kilo.. Noe jeg aldeles ikke hadde forventet, spesielt etter alle de jeg så som ikke klarte det. Vet ikke hvilken plassering det holdt til men var overlykkelig over å få til to reps her.

I den tredje øvelsen skulle man løfte opp en motorsykkel som henger fast i et stativ og gå flest mulig meter med det. Jeg gikk litt over 1 runde, ble litt skuffa i og med at dette er en veldig god øvelse for meg til vanlig. Men tenkte ikke noe mer på det i det hele tatt.

I den fjerde øvelsen kunne vi bruke løftedrakt også hvis vi ville. Jeg valgte ikke å bruke drakt da jeg ikke har fått trent så mye med det. Det er selvfølgelig en fordel å bruke den hvis man kan bruke den skikkelig. Jeg klarte uansett tre repetisjoner og er veldig fornøyd med å sette repetisjonspers. Det var nesten bare meg som løftet 275 kilo uten drakt.

I den siste øvelsen skulle vi ta en stein på 110 kg og løfte den kontrollert opp til skuldra. Jeg klarte ni repetisjoner på 60 sekunder og det holdt til en 2 plass i den øvelsen.

Jeg var ganske spent da premieutdelinga startet. Ble ropt opp på en 4. plass og det var jo helt fantastisk. Jeg slo målet mitt med to plasseringer, og var bare ett poeng fra å komme på pallen. Han som slo meg med ett poeng slo meg med åtte plasser sist vi konkurrerte, og han som vant den gangen slo meg med bare fire poeng denne gange. Nå er det Norges Sterkeste i Odderøyhallen i Kristiansand kommende helg. Jeg håper jeg klarer å hente meg 100 prosent inn, og skal prøve å komme på pallen her. Hvilken plass spiller ingen rolle!

Kjetil Finnes er 30 år gammel og bor i Kristiansand.