Anført av de to 16-åringene Malene Rypestøl Varodd og

dro Agder-svømmerne avgårde med i alt 14 medaljer i årets langbane NM i svømming i Pirbadet i Trondheim.

Malene Rypestøl alene tok sju sølv i løpet av de tre første mesterskapsdagene. Det ble en bronse og tre finaleplasser i tillegg og hun satte senior kretsrekorder på 50m rygg ( 29,55 ), 200m fri ( 2.04.66 ) og juniorkretsrekord på 200m rygg ( 2.23.65 ) og fikk sølvmedalje på 50 rygg i juniorklassen ( 29.73 ), 100m rygg i juniorklassen ( 1,04,11 ) og i seniorklassen ( 1.03.51 ), 200m medley i juniorklassen ( 2.21.40 ) og i seniorklassen ( 2.21,60 ) og endelig bronse på 400m fri ( 4.29.87 ).

Dennis Aateigen vant overraskende gull på 200m rygg med ny seniorkretsrekord med 2.07.32 og i tillegg to bronser, hvorav ny juniorkretsrekord på 400m fri ( 4.05.82 ). Han gjorde også en flott etappetid på 4x200m fri med 1.56.8.

Men også Team Sørs guttelag bestående av Amund Westermoen (19)Mandal, Johannes Hope(18), Dennis Aateigen (16) og Hadrian Phillipson (18), alle KSA, tok sølv på 4x200m fri med ny senior og juniorkretsrekord med tiden 7,54,86.

Meget gledelig var det også at Tone Hartmark Nilsen (19 ) Team Sør/Mandal tok bronse på 50m rygg ( 30,63 ) og 100m rygg ( 1,05.97 ) og hadde flere finaleplasser forøvrig.

Flere andre svømmere kom seg til finalene i både junior og seniorklassen.

Bernt Seyffarth (28) fra Team Sør/Mandal gjorde et veldig sterkt mesterskap og satte først kretsrekord på 50m bryst med 29.12 som ga fjerdeplass, og på 50m fri satte han kretsrekord to ganger, først i forsøkene med 23,67 og 23.63 i finalen som ga 8. plass i det sterke selskapet. Her bør vi ta med at Grimstadgutten Torbjørn Udjus som svømmer for Oslo Idrettslag gjorde 23,59, men siden han svømmer for en klubb utenfor kretsen ikke kan få notert tiden som kretsrekord for Agder.

Johannnes Hope (18 ) fra Team Sør/KSA satte ny juniorkretsrekord på 100m fri med 53.60 hvor han ble nr 5 i øvelsen. Han kom seg også til finalen på 50m butterfly ( 4. plass ) og 50m fri ( 5-plass ) med to sterke personlige rekorder 25.89 og 24.56.

Ole Marius Rist Jensen (16) fra Team Sør/KSA, men fra Lillesand er tatt ut til Ungdoms OL og har trent knallhardt frem til langbane NM var naturlig nok preget av dette. Ikke desto mindre ble han nr 4 i juniorklassen på 200m medley og åtter i seniorfinalen med 2.13.70 – fire sekunder etter persen. På den dobbelte distansen 400m medley satte han imidlertid ny junior kretsrekord med 4.46.67 ( pers 4 sek ) som ga 6-plass i junor klassen og 8-plass i seniorklassen.

Vi vil nok se en unggutt i atskillig bedre form under Ungdoms OL om noen uker.

Simon Neerland (18 ) fra Team Sør/Mandal satte ny kretsrekord på 50m rygg med 27.70 i seniorfinalen som ga 7-plass, og hadde fem andre finaleplasser på 50m rygg, 100m og 200m rygg i både junior og seniorklassen.

Tuva Tronstad (19 ) Team Sør/Vågsbygd som kommer fra Risør var i finalene på 100m butterfly, 100m rygg og 200m rygg med plasseringer 6-8 plass.

Nora Næssen (18 ) fra Team Sør/KSA som kommer fra Grimstad tok sin første finaleplass i en NM finale med 8-plass på 1500m fri med 18.30,58.

De to utflyttede Agder-svømmerne Renate Knutsen ( 20 ) som er fra Arendal, men svømmer for Bergen SC ble sekser på 100m fri med 58.80, men Sara Stoebner (19 ) som er fra Kristiansand og svømmer for OI fikk 5-plass i juniorklassen med 59.10 og åttendeplass i seniorfinalen med 59.20.

Team Sørs jenter tok 5-plass i 4x100m fri i juniorklassen med tiden 4.05,63 og 6-plass i samme stafett for seniors med tiden 4.02.96. På disse to lagene svømte søstrene Oda og Malene Tørnkvist, Tuva Tronstad, Tone Hartmark Nilsen og Dina Svege. Den samme Dina Svege fra Flekkefjord hadde en flott 1 etappe med 1.00.55.

Team Sørs gutter på 4x100m fri satte ny juniorkretsrekord i finalen for juniors med pene 3,38,87 som ga femteplass. Med på laget var Johannes Hope, Dennis Aateigen, Aamund Westermoen og Hadrian Phillipson.

Herrelaget til Team Sør hvor Dennis Aateigen og Bernt Seyffart byttet plass kom seg til finalen med tiden 3.35.93 og fikk 8-pass – 4/10 sek fra seniorkretsrekorden.

Utover disse finalistene var det et vell av perser og og gode tider av unge svømmere vi vil høre mer fra, kanskje allerede i Ungdomsmesterskapet og Junior NM kortbane i november i Aquarama i Kr.sand.

En spennende ny svømmer er Theodor Bernstein fra Grimstad som svømte 50m butterfly på landsbeste 27.34 ( pers 1/10 sek i 15 årsklassen og gjorde 25.6 på 50m fri 4/10 sek bak sin personlige rekord som er landsbeste med over sekundet.

Nevner også Varodd-gutten Bendik Raasberg (18 ) med flotte perser på 50m butterfly ( 26.88 ) og 100m butterfly ( 1,00,33 )som er i ferd med å heve seg betydelig i sin årgang.

Sofie Reisænen (20) og Amalie Thorstensen(21) fra Vågsbygd SLK, som begge har sanket et vell av gull og øvrige medaljer i norske mesterskap, har tatt en pause fra svømmingen. Vi ser allikevel at det stadig kommer opp nye talenter i svømmerekkene på Agder og at svømmesporten står sterkt på Sørlandet.