Hennes store mål er å gjøre det bra i Paralympiske sommerleker neste år, men først er det EM i Danmark til høsten. I flere år har treningsmengder på oppsiktsvekkende 30-35 timer i uka vært vanlig. Det tilsvarer nesten fem timer hver eneste dag. ”Det er det som kreves”, hevder Aida.

– Jeg håper i hvert fall på medalje i EM. Nå har jeg både bronse og sølv fra før, så da er det bare gullet som mangler, smiler hun.

Måtte ha et større miljø

MEST I HALLEN: Aida Husic Dahlen har vært mye på Sukkevann, men sjeldent i turløypene rundt hallen. Slik som her før påske. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Hun er født uten venstre underarm og venstre legg, men har aldri sett på det som noen begrensing i idrett. Aida Husic Dahlen vokste opp på Grim, og representerer fortsatt moderklubben Randesund IL på turneringer i Norge.

– Vi hadde et godt miljø i Randesund. Jeg pleide bare å kalle det ”one big happy family”, minnes hun. Men selv om bordtennis er en av verdens største individuelle idretter med anslagsvis 300 millioner aktive spillere, er bordtennismiljøet i Norge lite, og enda mindre på Sukkevann. Derfor flyttet hun til Oslo for noen år siden for å kunne trene med ”de beste”, som hun fant i Fokus Bordtennisklubb på Manglerud.

Alltid vært ”balljente”

HJEMMEKJÆR: Selv om Aida Husic Dahlen bor i Oslo, prøver hun å ta turen hjem så ofte hun kan. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Før hun begynte med bordtennis spilte hun håndball i KIF og fotball i Vigør. En periode var hun også stalljente, for hun elsket å ri på hester. At hun begynte med bordtennis, var mer en tilfeldighet. Men allerede etter første trening kom hun hjem og proklamerte høyt og tydelig: ”Dette kan jeg bli god i”. Kombinasjonen rask reaksjonsevne, teknikk og taktikk viste seg å være midt i blinken.

– Jeg skjønte det med en gang, det falt bare naturlig for meg, sier et av Norges største Paralympics-håp.

Gullrekka

VM: Fra et av høydepunktene Aida Husic Dahlens karriere: Sølv i VM i 2014 i Beijing. –Jeg var utrolig glad. Hadde nesten ikke ord. Før turneringen trodde jeg ikke jeg kunne dra på grunn av skade, så alle kampene jeg vant var en bonus, oppsummerer sølvvinneren. Her poserer hun sammen med sin mentale trener Istvan Moldovan, som hadde hovedansvaret under VM. Foto: Foto: Privat

I 2008 fikk hun sin første pallplass i en internasjonal turnering, med 3. plass i Polen. To år senere løsnet det med bronse i EM i Kroatia, 4. plass i VM i Sør-Korea og 1. plass i Italian Open. I 2013 ble det EM-sølv i Lignano i Italia, slått av franske Thu Kamkasomhou. Det ble også 1. plass i lagkonkurranse og 2. plass i singel under German Open og 1. plass Slovenian Open. Samme år ble hun også tatt ut til EM for funksjonsfriske i Østerrike.

– Jeg fikk sjokk. Nå fikk jeg ikke spilt så mye som jeg hadde håpet på, det blei med én singelkamp, men det var gøy å ha vært med, sier Husic Dahlen.

I 2014 var høydepunktet sølv i VM for funksjonshemmede i Beijing, der hun tapte finalen mot OL-mesteren, kinesiske Jingdian Mao. Fjoråret ble også krydret med gull i singel i Spanish Open, sølv i singel og gull i lag i French Open.

God start på året

JORDA RUNDT: Aida Husic Dahlen tok gull i Italian Open i Lignano i mars. Dette er et stort internasjonalt mesterskap med flere hundre deltakere. Foto: Foto: Privat

Siden bordtennissesongen startet i mars har Husic Dahlen allerede sikret seg gull i singelklassen og bronse for lag i Hungarian Open og gull i singel under Italian Open.

Neste store mesterskap er Slovenian Open 5.-10. mai. For gulljakta er i gang, det gjelder å sanke poeng til kvalifisering til Rio neste år.

– Planen er at jeg skal til Slovenia, Tyskland, Spania, Tsjekkia og så EM. Jeg trenger turneringspoeng som jeg får for hver turnering jeg drar på. Medaljer er bare bonuser underveis, utdyper Husic Dahlen. For det er OL som teller.

– Målet i Rio er å gjøre det bedre enn første gang jeg deltok (London i 2012, red. anm.). Drømmen er selvfølgelig å få en OL-medalje, aller helst i gull.

Tror på et liv etter OL

SKADER: Selv om Aida Husic Dahlen sleit med betennelse i albuen under Hungarian Open i mars i år, innkasserte hun likevel gull og bronse. Foto: Foto: Privat

Etter OL har hun planer om å roe ned, men ikke legge opp, hvilket betyr å trene når hun har tid, to til tre ganger i uka. Treningsbelastningen på nær 35 timer i uka har vært stor og gitt problemer med både prolaps i rygg og senebetennelse i albu og skulder.

Hun er takknemlig for økonomisk støtte fra Cultiva Express, Sparebank 1, Vest Agder Fylkeskommune idrettsstipend, Kristiansand Sanitetsforening og noen andre mindre stipender. Men hverdagen i bordtennis kan ikke sammenlignes med den i fotballen, selv ikke for en bordtennisspiller av internasjonalt format. Det koster å turnere jorda rundt, så hun må jobbe deltid som SFO-assistent.

HØYTHENGENDE: Slik ser en ekte VM-medalje ut. Foto: Foto: Privat

Når den olympiske ild slukkes, ser hun for seg en tilværelse som student. Det er så mye hun kunne tenke seg. Kanskje noe som har med dyr å gjøre, for hun er glad i dyr. Men ingenting er bestemt ennå for den allsidige kristiansanderen, som fra før har formgivingsfag ved Tangen videregående skole, toppidrettslinje ved Rønning Folkehøgskole i Oslo og årsenhet i idrettsvitenskap ved Norges Idrettshøgskole.

Roser familien

– De har vært veldig støttende hele veien, forteller Aida Husic Dahlen, som setter stor pris på familien sin.

Det er så mye som kunne ha blitt annerledes i livet hennes, forlatt på ei fødestue i Sarajevo i 1990, før hun ble adoptert og havnet i Norge. Jernvilje og en ukuelig optimisme har brakt henne dit hun er i dag. Ingenting kan visst stoppe denne jenta.

PS. Snart kan du følge bordtennisspiller Aida Husic Dahlen på ferden mot Rio på hennes blogg i lokalsporten.fvn.no.