Pirates 1 vant 67-55 over Pirates East i onsdagens sluttspillfinale.

Pirates 1 jubler for seieren. Foto: Foto: Grant Haslerud.

Selv om både seriespillet og sluttspillet bød på mer spenning enn i tidligere år, lå det i kortene at både seriemesterskap og pokalen fra sluttspillet skulle havne i Piratenes hender. Onsdag kveld var det duket for sluttspillfinale og internoppgjør mellom de to beste lagene i Agder, Kristiansand Pirates 1 og Pirates East. For tredje året på rad, møttes Pirates beste unge talenter i elitesatsingen Pirates 1, og et ytterst garvet og erfarent Pirates East.

Forskjellene er åpenbare: Pirates 1 består av spillere som stort sett har sine beste år foran seg, mens de fleste spillerne på Pirates East må se tilbake 10-20 år, for å huske hvordan det var. Til tross for alderen, hadde ringrevene fra Pirates East på ingen måte glemt gamle kunster.

Stemningen før kampen var upåklagelig, og det er tydelig at basketmiljøet i Kristiansand er sammensveiset. Da håndstrykk, klemmer og smil var utvekslet, gikk stemningen fra lett til gravalvorlig, med to lag som begge var innstilt på å vinne. Selv om Pirates 1 skulle være det sterkere laget på papiret, stilte Pirates East nesten fulltallig mannskap, og tydelig motiverte til å prøve å stikke av med seieren.

Første periode bar preg av to lag som åpnet aggressivt, men som ikke klarte etablere noen nevneverdig ledelse. Det var tidvis flotte angrep, vakkert pasningsspill og akrobatiske avslutninger rundt kurven. Likeledes var det perioder med knallhardt forsvar, fysisk spill og tilstander som kunne minne om bryting, eller de senere rundene av Mayweather mot Pacquiao. Ingen av lagene klarte å skaffe seg noe større overtak, men det var Pirates East som så ut til å ha kontroll, i den grad en ledelse på tre-fire poeng kan betraktes som et overtak.

Til pause var det Pirates East som hadde sikret seg en fire poengs ledelse, 32-28, men i basketball er en slik margin nesten ubetydelig med mindre det er når sluttsignalet går. Ettersom kampen var halvspilt, så var spenningen vel bevart, og knivingen fortsatte nesten kampen ut.

Mot slutten av tredje periode kunne man ane en endring i vindretningen, da Pirates 1 klarte å ta igjen forspranget og etablere fem poengs ledelse før siste periode. Pirates East er ikke et lag som gir opp, så kampen var langt fra over, men man kunne ane at alder og fysisk form ville bli en faktor i dette oppgjøret. Det er på oppløpssiden man ser forskjell på atleter og mosjonister, og i dette tilfellet var det nok fysisk form som var den store forskjellen mellom lagene.

Siste periode gikk, tross en heroisk innsats fra Pirates East, også i favør Pirates 1, som endte opp med å vinne både seriemesterskap og sluttspill. Sluttresultatet ble 67-55, og de omlag 50 fremmøtte fikk se en kamp der temperaturen og tempoet var høyt, lagspillet og enkeltprestasjonene var av svært underholdende karakter, og sist men ikke minst, Pirates vant. Da snakker man ikke bare om det ene laget som gikk seirende ut av finalekampen, men om at klubben som helhet er på vei opp og frem, og det er et tydelig produkt av at flere generasjoner basketspillere utfordrer hverandre og bidrar til utviklingen.