Tidligere denne uka resulterte min iver etter å trene i bilkjøring til fire fotballbaner i byen før jeg fant en egnet plass å trene. Foto: Privat

Januar og snøvær er kanskje ikke det en forbinder med fluefisking, men det jeg holder på med her er fluekasting. Disse to tingene hører naturlig sammen, men kasting kan også foregå uten at en fisker. Bildene viser ei kastetrening jeg hadde her i Kristiansand for noen få dager siden da behovet meldte seg, og jeg bare måtte ut. Lange arbeidsdager i jula gjorde at det var et par uker siden sist.

Vi er en aktiv kastegjeng i Kristiansand som møtes til noen treninger i uka. I sommerhalvåret har vi i Kristiansand Jeger og Fiskerforening ei egen kastebrygge i Jegersbergvannet, og i vinterhalvåret foregår treningene i Odderøyhallen og utendørs på Fagerholt kunstgressbane.

Det er noe fascinerende med fluekasting, du kan legge lista der du vil. Etter en kveld med opplæring har du nok inne til å kunne ha glede av fluefiske, men om du vil videre og perfeksjonere kastinga nok til konkurransekasting så vil du aldri bli utlært. Jo mer du lærer, jo mer vil du se at du ikke behersker, og det er gøy.

Snøen er ingen hindring for å terpe på teknikk. Foto: Privat

Vi konkurrerer i både lengdeøvelser og presisjon, og disse øvelsene krever forskjellige ting for å bli god. Lengdekasting setter krav til utøverens maksimale og eksplosive muskelstyrke, samt god bevegelighet og koordinasjonsevne, mens det aller viktigste kravet til en god presisjonskaster, er at han eller hun har en god hensiktsmessig teknikk som er automatisert. Dette oppnås bare ved å trene jevnt over tid. Som presisjonskaster er det også viktig å ha et godt syn, psykisk styrke og rutine .

Alder betyr lite. Vi har juniorkastere på 15 år som konkurrerer mot oss seniorkastere, og jeg har også en bror som i 2010 ble verdensmester i en alder av 62 år – for øvrig visstnok en av de eldste som har blitt verdensmester i Norge uansett idrett. Fluekasting som konkurranseform har blitt populært de siste årene, og det arrangeres norgescupstevner, NM, nordisk mesterskap og VM.

Ei heller alder. Jeg er 56 år, og min bror (som også er verdensmester i fluekasting) er 67 år. Foto: Privat

Norge har verdens beste fluekastere, og har de siste tre gangene VM har blitt arrangert tatt de fleste medaljene. Sist VM tok vi i Kristiansand casting gruppe tre av totalt seks gull i åpen klasse. Selv har jeg drevet med konkurransekasting i 15 år, har vunnet norgescupen, #5 cupen, og har 10-12 NM-gull, samt bronse, sølv og gull fra VM.

For å henge med i toppen her kreves det trening. Jeg kaster nok i snitt tre ganger i uka, og trener i tillegg styrke tre ganger i uka. Styrketreninga gjør jeg først og fremst for å unngå skader ved mye kastetrening, men også for å kunne gi litt ekstra på lengdeøvelsene. Det er enormt mange dyktige fluefiskere i Norge, men jeg tror likevel ingen av disse vil hevde seg i toppen på konkurransekasting uten å trene spesielt på dette, nivået er høyt.

Her gir jeg tips til å utføre fluekast uten baksleng.

For meg er gleden ved et godt kast ønsket om å få til «det perfekte fluekastet». Det og hele tiden klare å komme litt videre i kasteteknikken, og trening sammen med likesinnede det som driver meg. Må også nevne at det ikke er mulig å nå toppen her uten hjelp av kastekameratenes feilretting og korrigering. Vi har en jobb å gjøre, i høst er det nemlig nytt VM i fluekasting og mye kastetrening må gjøres før den tid.