Ikke stress! Det gjelder bare å bestemme seg for å komme inn i rutinene igjen, og kanskje begynne i det små så det ikke blir et eneste stort tiltak. Dropp «jeg begynner til mandag»-praten, sett i gang nå. Det blir bare tyngre jo lenger du venter, og plutselig er det jul og du aner ikke hvor tiden fløy av sted.

Jeg tenkte med dette innlegget å introdusere deg for fem enkle, sunne og veldig gode måltider du kanskje kan teste ut. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal lage dersom man ønsker å endre kostholdet sitt til det bedre. De fleste ender opp med å bytte ut brødskiva med en salat, og etter noen dager er det kjedelig, så kommer skiva tilbake igjen. PS: Jeg mener ikke brødskiva er så fryktelig usunn, bare så det er sagt.

Sett deg ned og søk etter inspirasjon! Jeg hatet å stå på kjøkkenet før, og jeg kunne ikke lage særlig god mat. Helt ærlig var jeg sikker på at hvis jeg spiste cheerios hele dagen, så var jeg sunn. Men så begynte jeg å eksperimentere litt på kjøkkenet, søkte på nett og spurte andre, og nå sitter jeg igjen med masse gode oppskrifter. De fleste oppskriftene jeg deler har jeg ikke funnet på selv, men kanskje gjort noen små endringer så det smaker slik jeg liker det (eller gjør at det går raskere, jeg vil være effektiv).

Det å begynne å lage mer mat fra bunnen av et stort steg i riktig retning. De oppskriftene jeg viser her vil jeg påstå er noe alle kan lage og som går temmelig kjapt. Også smaker de veldig godt, så da blir det kanskje ikke så kjipt å spise sunnere likevel!

Saftige pannekaker (1 porsjon)

Digg som frokost, lunsj eller kveldsmat. Foto: Hege Høsteland

Du trenger:

- 60 g havregryn

- 50 g cottage cheese

- 2 egg

- ½ ts bakepulver

- 1 liten banan (eller 1-2 ss sukrin gold)

1. For litt finere pannekaker kan du bruke havremel eller male havregrynene til mel med en stavmikser. Bananen kan du mose med gaffel, denne gir søtsmak og binder røren sammen. Bland sammen ingrediensene og la røren svelle i 10-15 minutter.

2. Stekes på middels varme. Bruker du for høy varme, blir de for brent på utsiden og ustekt på innsiden.

Jeg har best erfaring med å lage de som små lapper. Har du ikke teflonpanne, bruker du en liten klatt smør. Topp gjerne med rørte bær eller frukt.

Rundstykker (6-8 stk)

Noen av enkleste rundstykkene du kan lage. Foto: Hege Høsteland

Du trenger:

- 200 g havregryn/havremel

- 200 g cottage cheese

- 2 egg

- 1 ts bakepulver

- Salt og/eller annet krydder

1. Start med å sette ovnen på 200 grader, varmluft.

2. Bland sammen havregryn, bakepulver og salt/krydder for seg. Bland sammen cottage cheese og egg for seg selv, og lag en fin røre med en stavmikser for å få bort klumper. Så blander du sammen alle ingrediensene.

3. Form til små rundstykker. Jeg ender ofte opp med seks-sju stykker. Pensle med egg eller vann, og strø gjerne på litt sesamfrø.

4. Inn i ovnen i ca. 18-20 minutter. Blir de veldig gylne etter 12-15 minutter kan du legge et bakepapir over så de ikke blir brent. Kjøl dem ned på rist.

De er aller best ferske med godt pålegg til, men kan fint fryses ned. Disse er ganske kompakte og mektige, og holder deg mett lenge.

Mettende og digg smoothie

Et sunt og godt alternativ til lunsj. Foto: Hege Høsteland

I smoothie kan du putte i masse godt, så du trenger ikke bruke nøyaktig de samme ingrediensene jeg har brukt her. Jeg tilsetter mager kesam for å få en mer mektig smoothie som metter mer. Du kan fint bruke cottage cheese, Skyr eller lignende. Putt i bær, frukt og grønnsaker etter eget ønske. Jeg bruker også gjerne en liten neve mandler for å få med en god fettkilde, så blir det et komplett måltid.

Disse er veldig enkle og veldig gode, ikke noe hokus pokus.

Jordbærsmoothie:

- Frosne jordbær

- ½ boks mager kesam

- Litt vann

- For mer søtsmak kan du bruke ½ – 1 banan

Tropisk mix:

- Frossen blanding med ananas, mango og banan

- ½ boks mager kesam (eller en hel hvis du er sulten)

- Litt limesaft eller sitron

- Litt vann (kommer an på hvor tykk du ønsker den)

Hiv det i en blender, og nyt!

Smakfull lasagne med speltlomper

En middagsfavoritt laget fra bunnen med masse smak. Foto: Hege Høsteland

Du trenger

- 400 g karbonadedeig

- 1 boks cottage cheese

- 1-2 dl vann/melk (jeg brukte ca. 1 dl vann og 0,5 dl melk)

- 4-6 speltlomper

- 3-4 ss tomatpuré

- 3-4 ss hakkede tomater

- 100-150 g revet ost

- 1 gul løk

- 1 hvitkløksfedd

- Div krydder (jeg har brukt chili, hvitløk, salt og pepper)

1. Sett ovnen på 200 grader. Brun karbonadedeigen sammen med finhakke løk og hvitløk. Tilsett tomatpure og hakkede tomater. Hell i litt og litt vann og la det surre til det blir en jevn og fin saus. Tilsett ønsket krydder og smak deg litt frem.

2. Legg lagvis i en form: kjøttsaus, lomper (2-3, kommer an på hva slags form du bruker), cottage cheese, og gjenta til det er fullt eller du er tom. Topp med revet ost.

3. Inn i ovnen i ca. 20-30 minutter. La hvile i ca. 5 minutter når du har tatt den ut. Server gjerne med en frisk salat til.

Lompepizza med sprø bunn

Topp med det du liker best. Foto: Hege Høsteland

Du trenger:

- Speltlomper (eller annen type lomper)

- Revet ost

- Ønsket fyll (her har jeg brukt grillet kylling og parmaskinke)

- Diverse grønnsaker

- Tomatpure

1. Sett ovnen på 180-200 grader. Ønsker du sprø bunn på pizzaen, kan du legge lompene i ovnen på rist i 5-10 minutter. Viktig å følge litt med her, så ikke de blir knusktørre.

2. Ta ut lompene og legg dem på stekebrett. Så er det bare å fylle på etter ditt egent ønske. Start med en tynt lag tomatpure, deretter grønnsaker og annet fyll, før du topper med litt revet ost. På bildet har jeg brukt kylling, løk og pesto på den ene, og parmaskinke, løk og rucculasalat på den andre. Skinken og salaten tar jeg på først når pizzaen er ferdig stekt.

3. Sett brettet inn i ovnen i noen minutter til osten har smeltet. Server gjerne med salat, toppet med cashewnøtter eller fylt avokado som på bildet. Bland sammen smøreost med kryddersmak, finhakket rødløk og paprika, litt sitronsyre, salt og pepper.

Perfekt som rask familiemiddag. Alle kan legge på det de selv ønsker og liker. Lag gjerne noen ekstra, så har du en digg lunsj neste dag.

Håper det smaker!

Om bloggforfatteren: Jeg heter Hege Høsteland (25 år), er fra Kristiansand og jobber som personlig trener på SatsElixia Kristiansand. Er utdannet personlig trener og har en bachelor i ernæring, mat og kultur fra Universitetet i Agder.