<p>Suns vs Alna, 4. juni 2016. Foto: Chris Schuchardt</p> <p>Suns vs Alna, 4. juni 2016. Foto: Chris Schuchardt</p>

Ti år som stygg andunge

18\. juni åpner Kristiansands ordfører Harald Furre baseballbanen på Dønnestad. Det markerer slutten på en ti år lang reise for Kristiansand Suns.

Kristiansand Suns Baseballklubb ble stiftet 4. november 2006. Da var det liten gruppe som ønsket sterkt å spille baseball og dermed etablerte en klubb i Kristiansand. Initiativtakerne var Andy Johnson og Henrik Hanselmann. Det ble dannet et styre og optimismen var stor.

Problemet var at når man nevnte ordet ”baseball” i Kristiansand fikk man ofte et spørrende blikk tilbake. ”Baseball, hva er det?”, der mange forveksler idretten med basketball og amerikansk fotball.

Måtte ta ansvar selv

Mens andre idretter (spesielt fotball) har kommet til dekket bord når det gjelder anlegg (gressbane, mål, oppmerking, garderober etc, ting som man ser på som selvsagte), har vi måttet bygge opp alt selv. Også i rekrutteringsøyemed har det ofte vært vanskelig å få barn og voksne til å begynne med en idrett som mange forbinder med rare regler og som aldri vises på tv.

Kristiansand Suns første kamp mot Tåsen Hitmen. 31. mai 2008. Foto: Foto: Henrik Hanselmann.

Etter treninger på grusbaner på både Idda og Gimlebanen, der ballene ble borte i buskene og ofte kun tre-fem spillere dukket opp på treningene, valgte vi likevel å fortsette. 31. mai 2008 hadde klubben sin første hjemmekamp mot Tåsen Hitmen (den klubben er for lengst borte) fra Oslo. Vi tapte, men var stolte over at vi hadde arrangert vår første kamp.

Spillerbenk og tilskuerbenk. Foto: Foto: Henrik Hanselmann.

Fiskegarn som ballfangernett

Banen vi spilte på da var en gammel fotballbane som bestod delvis av grus og delvis av gress. Den var ikke ideell for baseball. Dette var på Dønnestad i Tveit. Vi hadde heller ikke gjerde rundt banen eller ”dugout” (bygg for spillerne). Ballfangernettet var et gammelt fiskegarn fått fra fiskemottaket på Flekkerøya, tredd over et par fotballmål. Likevel klarte vi å gjennomføre både kamper og treninger. Etterhvert fikk vi en lojal stamme spillere som vi kunne bygge laget rundt.

Lagbilde 2008. Foran: Johan Madsen. Rad en fra venstre: Haavard Mongstad, Jaliet Alvarez, Vy Vu, Henrik Hanselmann. Rad to fra venstre: Svein Madsen, Lasse Naglestad, Espen Asbjørnsen, Dimitry Kongevold, Chris Heimtun, Andy Johnson. Foto: Foto: Privat.

I årene som fulgte arrangerte vi både NM og en årlig pinseturnering (Kristiansand Baseball Open), som har blitt en tradisjon. Da kommer det lag fra resten av Norge til Kristiansand for å spille baseball.

Gradvis vekst

Klubben har i løpet av årene blitt mer synlige og har skaffet seg sponsorer og kontakter. Idrettsetaten i Kristiansand Kommune har også vært en viktig støttespiller. Dette ble enda viktigere da det ble lagt kunstgress på Sør Arena i 2012 og IK Start sluttet å ha sine treninger på Dønnestad. Da fikk baseballklubben tillatelse til å kunne utvikle området slik som vi selv ønsket. Det er viktig da baseballbaner krever mye plass, ca 100 x 100 m. I tillegg kunne anlegget tidligere fritt disponeres av andre parter. Dette fikk klubben merke i 2013 da NM i baseball måtte utsettes fordi det ble arrangert hundeshow på Dønnestad.

Vi fikk endelig et eget område, men vi måtte ordne det økonomiske selv. Hvordan lager man en baseballbane når man er en liten klubb uten penger? Utfordringene stod i kø. Lobbyvirksomhet hos politiske grupper ble også prøvd, uten stor suksess. Vi fikk etter mange søknader og hardt arbeid støtte fra sponsorer og Norges Softball og Baseballforbund. I tillegg var vi så heldige å dra nytte av Grasrotandelen til Norsk Tipping.

Tippelag ga penger i kassa

Ved hjelp av noen ivrige spillere fikk klubben bare i 2009 og 2010 inn til sammen 189.000 kr. Dette ved hjelp av tippelag på kun 20 personer. Etter den økonomiske dopingen begynte hjulene å rulle. Den endelige løsningen ble den offentlige ordningen med å søke om spillemidler til anlegg kombinert med egne midler, støtte fra fond og forbund og mangfoldige dugnadstimer.

Lagbilde 2016: Rad en fra venstre: Henrik Hanselmann, Benjamin Lassen, Andrew Fox, Mari Ellingsen, Jonathan Whistler, Christopher Bach, Nicholas Bach. Rad to fra venstre: Andy Johnson, Joshua Bates, Jaliet Alvarez, Chris Heimtun, Gunnar A. Henriksen, Bård H. Henriksen, Chris Schuchardt, Ola Fauske, Brian Bach. Foto: Foto: Privat.

Nå har endelig andungen blitt til en svane og vi feirer i år ti år som klubb. Vi har nå over 60 medlemmer, to seniorlag og ett barnebaseballag.

Landets beste bane?

Lørdag kommer ordføreren og har en offisiell åpning av banen. Banen er nå i gress, har grus rundt basene, ”dugouts”, gjerder rundt banen og endelig et skikkelig ballfangernett. Den er nå blitt en av de aller beste banene i Norge, hvis ikke den beste. Det har vært en lang og fantastisk reise og nå er første mål nådd.

Skrevet av Henrik Hanselmann, for Kristiansand Suns

Fra 2009-2016. Fotos: Henrik Hanselmann.