LINDESNES: Det er 27 år siden Mandal Musikkforening holdt sin første førjulskonsert, den gang uten solister. Året etter var solistene på plass, og siden har Musikkforeningen toppet sine førjulskonserter med dyktige lokale – og mindre lokale – solister. De har nok strukket seg litt utover det lokale noen ganger, slik som i fjor da de hadde hyret inn Kim Rysstad fra Setesdalen.

Denne søndagen var det imidlertid lokalt nok; med seg hadde Mandal Musikkforening fått Maria Celin Strisland og Svein Lindland, i tillegg til Hannah Holte Stiland fra egne rekker.

Konserten handler, naturlig nok, for det meste om julemusikk. Men julemusikk kan være så mangt, det handler til syvende og sist om vakre toner fremført på briljant vis. Slik Mandal Musikkforening er så flinke til.

Mandal Musikkforening holdt sin tradisjonelle førjulskonsert i vakre Mandal Kirke. Foto: Svein Frydnes

Kirka var stemningsfullt lyssatt, og lyden var veldig bra. Konserten åpnet med «Prelude on Lober den Herren», for de fleste helst kjent som «Kimer i Klokker». Fremførelsen er pompøs, mektig, og setter en pekepinn på hva publikum har i vente.

Dyktige lokale solister

Til å lede konserten, ved siden av korpsets eminente dirigent Kai Tønnesen, hadde de hentet inn korpsets fanebærer – Kjetil Kleven. Han ledet oss gjennom konserten med flotte faktafortellinger omkring de forskjellige sangene og stykkene. Som at det neste stykket, «Cahaba dances», gir et inntrykk av komponistens opplevelse av elva Cahaba i Alabama, og at stykket opprinnelig er skrevet for korps – og ikke for symfoniorkester (som visstnok er det mest vanlige).

Fremførelsen av stykket er heftig og viltert, med et rolig midtparti og et rytmisk sluttparti. Det er så en kan se for seg Cahaba River slange seg gjennom Alabamas natur.

Korpsets leder, Einar Kristiansen. Foto: Svein Frydnes

Leonard Cohens «Halleluja» kjenner de fleste. En sang som Cohen nesten ikke klarte å slutte og skrive vers til. Heldigvis begrenses sangen til bare noen få vers under denne konserten. Strålende fremført av Maria Celin Strisland. Det er nydelig, det er kraftfullt og det er utrolig vakkert fremført.

Mandal Musikkforenings dyktige dirigent, Kai Tønnesen. Foto: Svein Frydnes

Charles Chaplin kjenner de fleste. Men helst som stumfilmkomiker. Mindre kjent er det kanskje at han var en dyktig komponist. Det til tross for at han ikke kunne noter. Men musikk ble det uansett. Denne kvelden fikk vi høre et potpurri av noen av hans låter, i arrangement av Marcel Peeters.

Tradisjonelt potpurri

Mandal Musikkforening har sin egen sangfugl i trommeslager Hannah Holte Stiland. Hun fremførte Ola Bremnes sin vakre «Har du fyr», i et arrangement korpsets egen dirigent Kai Tønnesen. Sangen handler ikke om en som trenger fyr på røyken, men tvert imot om vennskap. Nydelig, stemningsfull sang, fremført veldig fint av Holte Stiland.

Mandal Musikkforenings Hannah Holte Stiland kan mer enn å slå trommer. Hun har også en nydelig sangstemme. Foto: Svein Frydnes

Så var det tid for julestemning. «A most wonderful Christmas» er et tradisjonelt potpurri bestående av kjente, amerikanske julesanger, før kveldens tredje solist, Svein Lindland, entret podiet. Første sangen han fremførte, var velkjente «It’s beginning to look a lot like Christmas». En litt uvanlig setting for den ellers så vitale Svein Lindland, som de fleste nok forbinder med heftig show og spetakkel fra scenen.

Svein Lindland på en litt uvanlig scene, en utfordring han mestret ypperlig. Foto: Svein Frydnes

Nå var det hele mer nedtonet, bare korpset og Lindlands stemme. Noe han mestret veldig bra. At ikke teksten satt helt, så han måtte bruke hjelpetekst, er akseptabelt. Dette er ikke Svein Lindlands naturlige element, men etter denne kvelden kan han absolutt påta seg flere slike oppgaver.