KRISTIANSAND: Lege Frode Gallefoss virker litt bekymret. På den ene siden kan en latter forlenge livet, på den andre kan man le seg i hjel. Men når han og kollega Runar Nørsett snart opptrer med musikk og snakk i «Humor i helsevesenet», blir dosen sannsynligvis ikke dødelig.

Absurd møte

– I et møte mellom helsepersonell og pasient kan lett og vennlig humor smøre kommunikasjonen. En legekonsultasjonen er jo i utgangspunktet litt absurd, ved at to mennesker som ikke kjenner hverandre, ganske raskt skal inn i intime situasjoner, sier Gallefoss.

Men det er ingen pasienter som ønsker seg en lege som forteller vitser, understreker han. Frode Gallefoss er lungelege og forskningssjef på Sørlandet sykehus. Runar Nørsett er fastlege i Randesund og fastpianist. De har opptrådt en sammen rekke ganger de siste 15-20 årene, f.eks. på røykerevyen «Uten filter» på utesteder i flere byer, på årlige kurs for turnusleger, og på et arrangement på Aladdin kino i februar 2020.

Stor tilstrømning

Til sistnevnte var tilstrømningen så stor at 150 mennesker måtte snu i døra. Det publikum får høre under Livsprat i Domkirkens menighetshus 29. september, er en noe justert versjon av «Humor i helsevesenet» fra den gang. Runar Nørsett er en særdeles dyktig musiker som bidrar ved en rekke musikkarrangementer på Agder. Han har gitt ut tre cd-er, den siste ganske nylig med Runar Nørsetts trio med moderne jazz. Under forestillingen i Livsprat tar han også av og til ordet.

Melankolsk

Det er da spørsmålet til den skallede fastlegen kommer inn. Men svaret hans må du vente på til den 29. september.

- Hva slags musikk jeg spiller? Det blir selvkomponerte triste, innadvendte og melankolske melodier, lover fastpianisten, men her skal vi ikke uten videre tro ham. Men fortvil ikke; om tonene skulle bli vel blå, får tilhørerne med seg en helsebringende lysegrønn resept av denne forestillingen. Kan latter lindre smerte og forlenge livet? Dette er mer enn munnhell. Under forestillingen får du høre hva forskere har funnet ut om dette.