Kristiansanderen Tori Wrånes (43) er en av fire kunstnere som kan vinne Lorck Schive Kunstpris. Denne Wrånes-figuren er stilt ut på galleriet "1646" i Haag, Nederland. Kristiansanderen Tori Wrånes (43) er en av fire kunstnere som kan vinne Lorck Schive Kunstpris. Denne Wrånes-figuren er stilt ut på galleriet "1646" i Haag, Nederland. Foto: Jhoke

Sørlending nominert til prestisjepris

Når en av de største kunstprisene i Europa skal deles ut for femte gang, står en sørlending for første gang på nominasjonslista.

Tori Wrånes fra Kristiansand har opparbeidet seg status som en av landets mest spennende samtidskunstnere, og stiller nå ut på noen av de største galleriene og kunstarenaene i verden.

Wrånes er nominert til Lorck Schive Kunstpris sammen med kunstnerne Matias Faldbakken, Steinar Haga Kristensen og Kira Wager.  

– Jeg har veldig respekt for de tre andre kunstnerne, det er vel da jeg forstår at det er ærefullt å bli nominert. Det kjennes godt å bli tatt på alvor, sier Tori, som nylig ble innkjøpt i samlingen til både Nasjonalmuseet og Sørlandets Kunstmuseum

Tori Wrånes har bakgrunn som sanger og bruker vokalen som en rød tråd i arbeidene sine. Foto: Anne Valeur

De fire nominerte kunstnerne representerer på hver sin måte spydspissen av norsk samtidskunst. De har nå mottatt hvert sitt stipend på 150.000 kroner til produksjon av verk til prisutstillingen på Trondheim Kunstmuseum. Prisen på 500.000 kroner blir annonsert i et eget arrangement på museet i løpet av august.

Tori Wrånes har bakgrunn som sanger og bruker vokalen som en rød tråd i arbeidene sine. Hun jobber mye med performance og videoinstallasjoner som kjennetegnes av et sterkt visuelt og skulpturelt formspråk. Arbeidene hennes blir ofte beskrevet som et eget, drømmeaktig «Wrånes-univers», en alternativ virkelighet som påvirker hele sanseapparatet til tilskueren.

Dette stilte Wrånes ut ved Thailand biennale, Krabi. Foto: Kornakaew Nokkaew

Tidligere har kunstnerne Lene Berg og Marianne Heier (2013), Vanessa Baird (2015), Vibeke Tandberg (2017) og Eline Mugaas (2019) mottatt Lorck Schive Kunstpris.

Lorck Schive Kunstpris 2021 

Prisutstilling vises på Trondheim Kunstmuseum  20. mars–19. september 2021 

Les mer om Tori Wrånes her.