Dette konseptet startet i kjølvannet av at jeg sluttet i bandet Ritas Lolitas samme år. Jeg hadde spilt i Ritas Lolitas i over 18 år og det var på tide å finne på noe nytt.

Ideen, og derav navnet, er at jeg hvert år danner et nytt band med musikere og artister jeg har ønsket å spille sammen med og der vi hver siste helg før Jul spiller nye låter der jeg bestemmer hvilke det skal være. Mine favorittartister i et gitt år spiller mine favorittlåter akkurat det året!

Det første året foregikk konserten på Bennys Rockhouse på fiskebrygga. Etter det har Hos Naboen vært den faste lokasjonen for konsertene. Jeg trives veldig godt i kjelleren der, det er intimt, trangt og alltid veldig god stemning og service. I årene 2013–2016 holdt My Favourites én konsert siste lørdag før jul. Pga. stor etterspørsel har vi fra 2017 spilt både fredag og lørdag samme helg.

90 ulike artister

Som sagt er konseptet å sy sammen et godt band med nye artister hvert år. I årenes løp har vi vært 90 forskjellige artister på scenen og selv om målet er å bare ha nye folk med hvert år, er det noen gjengangere likevel da, så totalt har jeg hatt 157 artister med meg. Det er med andre ord et relativt stort arrangement å sy sammen. Disse gjengangerne er et kapittel for seg; jeg har en trommeslager som allerede etter første konsert i 2013 sa: «Niklas, jeg vet at du skal skifte musikere hvert år, men jeg skal være med hver gang!» Så da ble det slik. Det er jo ikke mulig å slippe unna en sånn kontant beskjed.

Hvordan finner man så 90 musikere som vil spille rock’n roll og blues i «lille» Kristiansand? Tja, jeg har jo et relativt stort kontaktnettverk etter hvert og kjenner mange i byens musikkmiljø. Men jeg går i tillegg hvert år på Vågsbygd Videregående skoles eksamensoppsetninger som musikk og dramalinjen holder. Hvis det er noen som utmerker seg der, har jeg rett og slett tatt sjansen på å spørre om de har lyst til å være med i My Favourites. Noen av dem har gått direkte fra videregående til rytmisk linje på UiA, så det er skikkelig dyktige musikere som har vært med derfra.

For min egen del er det utrolig inspirerende å spille med nye artister og ikke minst å få til en bra konsert med helt nye konstellasjoner av de unge og de mer erfarne artistene. På konsertene i kjelleren på Hos Naboen fredag 16. og lørdag 17. desember er yngste artist 15 år og eldstemann er 68. Hun på 15 år kommer ens ærend fra Årdal på Vestlandet for å være med. Det kommer også musikere fra Stavanger og Oslo, i tillegg til alle de som bor i og omkring Kristiansand. Vi er faktisk 16 musikere på scenen i år og det legges ned en imponerende innsats fra alle som er med.

Bredt repertoar

Opplegget har utviklet seg over tid også, ikke minst ved at enkelte artister har greid å overtale meg til å spille låter de selv har valgt. Det har gjort at repertoaret er utvidet til å inneholde soul, reggae, jazz og til og med disko. (En guilty pleasure der, altså)

Det ekstraordinære i konseptet er at alle låtene er hemmelige for publikum inntil konsertene starter. Artistene må love å holde dem strengt hemmelige, så selv ikke partnere får rede på det i forkant. Man vet stort sett hva man får når man går på en DumDum Boys konsert f.eks., men på Favourites-konsertene spiller vi låter vi aldri har gjort før. I de 10 årene jeg har holdt på har vi gjort godt over 200 forskjellige låter.

Gjesteartister øverst fra venstre: Bernt Halseide (gitar), Nikolai Eklund (vokal), Tore Bakken (trommer), Dimitri Halseide ( gitar, vokal), Gunnar Keith Sjursø (vokal), André Halseide (vokal), Martin Halseide (vokal) Gjert Gjertsen (gitar, vokal), Line Christin Johansen (vokal) og Ella Opheim-Furuborg (vokal). Foto: Privat