-En fin tradisjon, mener Trym Dalene om konfirmasjonsspilling.

Dirigenten for hovedkorpset Randesund tror det setter en ekstra spiss på feiringen når det tropper opp et helt korps på den store dagen.

Det gjelder å holde seg tørr før man skal i ilden. Fra venstre: Synne Linge Trygstad (14), Kaja Borch (13), Jenni Henriksen (14), Ingvild Johannessen (13) og Marie Raustøl Johansen (13) i Randesund skolemusikk gledet seg til å spille for konfirmant og gjester på Hamresanden. Foto: Foto: Inger Witteveen

Nå er Randesund skolemusikk på ingen måte alene om å hedre sine konfirmanter, mange korps har lignende praksis. Randesundsdirigenten tror tiltaket er så populært i seg selv, at det kan ha en rekrutteringseffekt.

– Jeg tror det kan være med på å holde en del musikanter i korpset lenger, sier han.

Kun to konfirmasjoner i år

Magnus Jørgenvåg (t.h) på baryton. Konfirmantene får også være med å spille når korpset er innom konfirmasjonsfesten. Til venstre for Jørgenvåg: Simon Didrik Nordstrand Berg på valthorn, mens Maria Alsaker delvis er skjult bak sin trombone. Foto: Foto: Inger Witteveen

I år er det kun to konfirmasjonsspillinger, mens det bruker å være minst tre, opplyser Borghild Løvbrøtte, leder av hovedkorpset.

Men de grønnkledde korpsmusikantene øst for Varoddbrua har opplevd god rekruttering i flere år og er i dag det største korpset på Agder.

– Men hvis alle 2001 og 2002-modellene fortsetter, vil det bli mange spillinger fremover, sier korpslederen.

Populært innslag

At det binder opp noen helger om våren og høsten, syntes imidlertid ikke å påvirke stemningen blant musikantene som ventet utenfor selskapslokalet Lanternen første pinsedag.

Stor eller liten konsert, det er alltid litt spent stemning på forhånd. Her er hovedkorpset i Randesund på vei inn i festlokalet på Hamresanden for å spille for konfirmanten. Foto: Foto: Inger Witteveen

– Det at vi spiller til ære for konfirmanten, gjør at han eller hun føler seg spesiell, sier Synne Linge Trygstad (14).

– Det å spille for konfirmanten og gjestene blir liksom et høydepunkt, supplerer Ingvild Johannessen (13).

– Og så er det hyggelig, skyter Kaia Borch (13) inn.

Sammen med Jenni Henriksen (14) og Marie Raustøl Johansen (13) prøver jentene å dele en paraply før innmarsj. Regnet sildret nedover Hamresanden denne søndagen.

Gammel Jegermarsj, Peacemaker og IDA. Er det god stemning spilles også Fra hei til hav. Trym Dalene har repertoaret klar.

Tradisjonen tro, konfirmanten får æren av å prøve seg som dirigent. Magnus Jørgenvåg svinger taktstokkene. I første rekke, fra venstre: Oda Madland Aagesen, Kaia Borch, Bendik Olai Nordstrand Berg, Maja Sofie Rypestøl og Tellef Retterstøl. Foto: Foto: Inger Witteveen

Og stemning ble det, med ekstranummer, mobilfotografering, applaus og godord.

Høydepunkt

– At korpset spiller i konfirmasjonen, det er for meg et av høydepunktene. Det gjelder både for egne barn og andre musikanter, sier Carine Rustad Jørgenvåg, stolt mor til dagens konfirmant.

Hun har hatt to barn i Randesund skolemusikk, og regner seg frem til åtte års fartstid som korpsmamma. Det har betyd mange forskjellige verv i organisasjonen opp i gjennom. I år er hun leder av arrangementskomiteen. Også hovedpersonen selv syntes det er stas med korpsbesøk.

Dirigent for hovedkorpset i Randesund, Trym Dalene, synes konfirmasjonsspilling er en fin tradisjon. Datteren Guri Dalene er ivrig trompetist – og isspiser. Foto: Foto: Inger Witteveen.

-Hyggelig at de kunne glede gjestene. Jeg ble i hvert fall veldig glad, stråler Magnus Jørgenvåg, til daglig elev ved Holte skole.

Noen timer før hadde han stått konfirmant i Randesund kirke, Frikstad. Tradisjonen tro fikk han utlevert taktstokker og fikk prøve seg som dirigent, før han hentet sitt eget instrument, en baryton, og spilte med på de siste numrene. Han er ikke i tvil om hva som er det beste med korps.

– Det sosiale og spilleglede.

Storesøster Malin Jørgenvåg, mamma Carine Rustad Jørgenvåg og konfirmant Magnus Jørgenvåg er strålende fornøyd med dagen. Far Kai Jørgenvåg var opptatt med å dele ut is til korpsmusikantene. Foto: Foto: Inger Witteveen