Jeg måtte flire litt her om dagen da det ringte på døra mi. Utenfor lener en skakk og stakkarslig skikkelse seg på dørklokka. «Oooohh… Jeg er så lemster i dag, kommer det skjelvende. «Hadde en knallbra beinøkt i går», sier Erling med dårlig skjult stolthet og smerte, før han humper lykkelig bort til kontorstolen på hjemmekontoret mitt. Den med armlener.

 «Det er lenge siden jeg har vært så innih….. støl. Jeg må ha flere sånn økter», stønner han fornøyd og dumper forsiktig ned i stolen. Med god støtte i lenene. «Kjøtthue», sier jeg hoderystende. «Tror du virkelig at det å gjøre seg selv funksjonshemmet i fire dager er et tegn på en god økt? At det er det det man skal strebe etter?»

Nå er pandemien på retur og mange våger seg inn på treningssentrene igjen.

Hos oss renner det inn med både gamle og nye medlemmer, og jeg blir spurt om mange tips og råd for gode øvelser. Nå er det absolutt ingen ulemper med å trene styrketrening, tvert imot, men når man kaster seg inn i treningsøktene uten å ta hensyn til at det er lenge siden sist, oppstår det fort skader, eller i beste fall fire dager med svært nedsatt funksjonsevne. Så derfor, like ofte som jeg blir spurt om treningstips, blir jeg spurt om hva som hjelper mot lemster- eller stølhet.

Jeg tok et lite dykk i litteraturen og kunne lese at lemster kommer av det norrøne «lammelse» og er beslektet med «lam». Altså å være lam.

Smilende konstaterer jeg at dette en rimelig forklaring på Erlings tilstand. Han er jo fullstendig satt ut av spill. Bokstavelig talt ruller han rundt i kontorstolen. Orker ikke å reise seg, og når han må på do, spør han håpefullt om vi har handicaptoalettskål. Dass med armlener. Forskerne er uenige og det er forskjellige teorier på hvorfor man blir støl. Men først og fremst er forskerne enige om at stølhet ikke er farlig. Og det er jo greit å få ryddet ut av veien. Men hva kommer egentlig stølheten av? Skyldes det melkesyre?

Før skyldte man på melkesyre, men det gjør man ikke lenger. Melkesyra gjør at man stivner ved høy intensitet, men er ikke en forklaring på at man blir støl. Godt trente utøvere opplever stadig melkesyre uten at man blir fullstendig kadaver dagene etterpå, og selve melkesyra er ute av kroppen etter en time.

Hva med rifter og skader?

Den kanskje best ansette teorien er at muskulaturen får små skader eller rifter når man utfører uvante bevegelser med mye belastning. Stølhet kan også være en betennelsesreaksjon fordi immunceller utløser stoffer som setter i gang smertesensorene.

Sannheten er at stølhet er en reaksjon på overbelastning. Ferdig snakka.

- Fordi man er utrent

- Fordi man har trent uvante øvelser

- Eller rett og slett kjørt for hardt.

Det forskerne også ser ut til å enes om er at:

* Det gjelder å ikke overbelaste seg så mye at en ikke greier å trene på flere dager etterpå.

* Man ikke bør måle treningsinnsatsen etter hvor støl en har blitt.

* Det som først og fremst utløser stølhet er såkalt eksentrisk arbeid, altså at muskelen brukes til å bremse en bevegelse. For eksempel når du løper i nedoverbakke.

Mange lurer på om man kan trene når man er støl? Ja visst kan man det, men det er ikke smart å trene de samme musklene som du er lemster i. Det går jo på et vis det også, men gir lite utbytte og kan gjøre bare vondt verre. Men er du støl i beina, kan du fint trene armer og overkropp. Man vet altså ikke helt hvorfor man blir støl, og nå er vi endelig inne på 10.000 kroners-spørsmålet:

Er det noe som hjelper mot stølhet?

Svaret er såre enkelt. Nei! Det finnes ingen kur mot stølhet, dessverre. Det eneste som virkelig virker over tid, er at man holder seg i form og trener jevnt og trutt. Det er en grunn til at man sier «Never skip legday». Men om å være støl og lemster, er farlig, eller et tegn på at man har trent smart og hatt en god økt? Der enes forskerne:

Vondt – JA.

Smart – NEI.

Farlig – NEI.